Tarta szpinakowa z mozzarellą i sosem czoskowym

Monica 10 Comments


Lubię wytrawne tarty. Szpinakowa u mnie jeszcze nie gościła a często spotykam ją na Waszych blogach. Zabrałam się więc za pyszną, zieloną tartę z ciągnącym serem mozzarella i aromatycznym sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Zapraszam!

Składniki na tartę o średnicy 25-28 cm

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej typ 600
1 duże jajo
100 g masła, twardego
pół łyżeczki soli
odrobina zimnej wody gdyby nie chciało się zagnieść

Farsz:
około 500 g szpinaku (mrożony w liściach, może być też świeży)
1 łyżka oliwy i masła
2 ząbki czosnku
2 cebule, średnie
125 g sera mozzarella, po odsączeniu
100 g sera Lazur lub innego sera pleśniowego
3 jaja
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
sól i pieprz
gałka muszkatołowa

Sos czosnkowy:
jogurt naturalny i 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz

Przygotowanie ciasta: mąkę i sól siekamy nożem z masłem na kruszonkę, dodajemy jajo i zagniatamy szybko. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy tak aby zmieściło się nam w formie (wyłożonej papierem lub natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą), nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę i pieczemy 15 minut po czym zdejmujemy papier i dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyciągamy ciasto z piekarnika i wyjmujemy fasolę.

Składniki sosu czosnkowego mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie farszu: posiekaną cebulkę i czosnek smażymy na maśle z oliwą na małym ogniu, aż zacznie się szklić. Odstawiamy na talerzyk. Wrzucamy do tego samego naczynia szpinak podlewamy odrobiną wody i dusimy do momentu gdy szpinak się rozpadnie. Gdy szpinak ostygnie dodajemy do niego sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jaja, śmietanę i pokrojony ser lazur.

Na podpieczony spód wykładamy masę szpinakową i przykrywamy plastrami mozzarelli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut aż mozzarella się zrumieni a masa widocznie zetnie.

Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wspaniała, aż chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kraina Sosny, Hrabina w kuchni - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłyśmy wytrawnej tarty! :D W końcu musi nadejść ten czas, bo nabrałyśmy na nią ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała tarta! Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała, bardzo lubię wytrawne tarty :D

    OdpowiedzUsuń
  6. do wytrawnych tart mam słabość :) wersja szpinakowa musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń