tag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post7662022335557581584..comments2024-01-01T03:27:34.671+01:00Comments on Wino i oliwki: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonkąMonicahttp://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comBlogger40125tag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-85509807634961019492017-07-07T18:47:53.069+02:002017-07-07T18:47:53.069+02:00Super przepis i fajnie że jest pokazane na zdjęcia...Super przepis i fajnie że jest pokazane na zdjęciach co po kolei się dzieje ;) Majahttp://www.slodkieupominki.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-83484584821190381352015-09-21T09:47:11.708+02:002015-09-21T09:47:11.708+02:00Jest wyraźnie napisane, że ciasto jest na dużą bla...Jest wyraźnie napisane, że ciasto jest na dużą blachę. Gdzie Ty widzisz śmietanę w składnikach? 1 kg mąki? 5 żółtek? Czytanie ze zrozumieniem kuleje? Czy potrzeba wizyty u okulisty?<br />Pozdrawiam!Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-75542361499525583812015-09-20T20:29:07.536+02:002015-09-20T20:29:07.536+02:00Ten przepis jest jakiś dziwny i taka proporcja na ...Ten przepis jest jakiś dziwny i taka proporcja na dużą blaszkę...kg mąki, pól l mleka,100 g drożdży,3/4 szkl cukru, 5 żółtek 1 całe jajo, 2 łyżki śmietany, 1 1/2 łyżki oleju to jest na dużą blaszkę. Kruszonka wg uznania. Smacznego 😃 Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-33841500093872147322014-02-28T17:22:39.174+01:002014-02-28T17:22:39.174+01:00Noo widziałam, piękne wyszło. Cieszę się, że smako...Noo widziałam, piękne wyszło. Cieszę się, że smakowało :)Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-55002184517795856362014-02-28T13:18:23.995+01:002014-02-28T13:18:23.995+01:00dzieki za przepis!!! ciasto wyszło przepyszne...
h...dzieki za przepis!!! ciasto wyszło przepyszne...<br />http://slodkoostre.blogspot.com/2014/02/ciasto-drozdzowe-z-malinami.html<br />słodko ostrehttps://www.blogger.com/profile/13403594276513542349noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-906913257847778282013-03-15T10:58:45.646+01:002013-03-15T10:58:45.646+01:00Super, że wyszło :)Super, że wyszło :)Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-46608761278105361112013-03-15T10:58:31.620+01:002013-03-15T10:58:31.620+01:00Zależy od ciepła w pomieszczeniu. Ja stawiam je pr...Zależy od ciepła w pomieszczeniu. Ja stawiam je przy kuchence jak coś gotuję, to wyrasta 40-60 minut, mniej więcej.Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-55548325960564359762013-03-14T21:00:02.610+01:002013-03-14T21:00:02.610+01:00Hej! Mam pytanko:)Po wyrobieniu trzeba odstawić ci...Hej! Mam pytanko:)Po wyrobieniu trzeba odstawić ciasto do wyrośnięcia.. ile trzeba tak około czekać na podwojenie objętości..?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-46012657887534785632012-08-17T15:38:21.893+02:002012-08-17T15:38:21.893+02:00genialne! :D
genialne! :D<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-80813219416052245822012-08-15T10:53:50.977+02:002012-08-15T10:53:50.977+02:00Skusiłam się... muszę przyznać, że trochę to było ...Skusiłam się... muszę przyznać, że trochę to było głupie bo nie tylko było to moje pierwsze drożdżowe, ale praktycznie w ogóle pierwsze ciasto, ale że je uwielbiam, rzuciłam się na głęboką wodę :) Na początku byłam lekko spanikowa, wszystko co zrobiłam wyglądało kompletnie inaczej niż na zdjęciach u Ciebie, ale stwierdziłam, że co mi tam... wszystko co ze śliwką tak czy siak zjem :) Ostatecznie jednak ciasto wyszło fantastycznie... lekko tylko opadło pod owocami, ale wyglądało jak z cukierni :) Smak równie dobry... chociaż następnym razem pominę skórkę z cytryny... ale to kwestia gustu :) dziękuję! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-30751764710963616522012-08-14T23:40:14.880+02:002012-08-14T23:40:14.880+02:00bardzo dobry przepis , ciasto piękne i pyszne :)
...bardzo dobry przepis , ciasto piękne i pyszne :) <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-55627738858705047702012-08-12T11:02:49.307+02:002012-08-12T11:02:49.307+02:00Jest to ciasto TRUDNE. Nie każdemu wyjdzie, jeśli ...Jest to ciasto TRUDNE. Nie każdemu wyjdzie, jeśli ktoś NIE POTRAFI DOBRZE piec drożdżowego.<br />Mleka jest tyle ile miałam w starej książce, to nie jest mój "wymyślony " przepis lecz z babcinej książki z lat 50-tych. Babcia tak piekła i nie narzekała.<br />Dużo mleka, to fakt, ciasto jest luźne, takie ma być.<br />Niekoniecznie trzeba oprószać śliwki mąką.<br />Skórka cytrynowa jest idealna dla drożdżowego, bo dodaje mu charakterystycznego smaku...nie bez potrzeby do chlebów robi się zakwas (kwas jakikolwiek jest dla drożdży zbawienny w smaku). <br />Aromaty to sztuczne paskudztwo, owszem, to prostsza droga do uzyskania aromatu ciasta. Ale po co mi sztuczny zapach jak mogę zetrzeć świeżą skórką cytrynową ? Czy to nie lepsze ? A aromat rumowy/arakowy bardziej pasuje do strucli z makiem niż ciasta drożdżowego ze śliwkami (to już ewentualnie do ucieranego ze śliwkami dodaje się aromaty ww).<br />Polecam dokształcenie się w pieczeniu ciast drożdżowych a nie bezpodstawne pouczanie ;)<br />Mimo tego, dziękuję za uwagi, zawsze każde uwzględniam :)<br />Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-62183212126391181792012-08-12T10:54:07.096+02:002012-08-12T10:54:07.096+02:00Ciesze się, że się udało :)Ciesze się, że się udało :)Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-19599010586503249982012-08-10T20:49:22.701+02:002012-08-10T20:49:22.701+02:00Że tak powiem kolokwialnie, d.. nie ciasto drożdzo...Że tak powiem kolokwialnie, d.. nie ciasto drożdzowe. Zbyt duża ilośc mleka w porównaniu do ilości mąki (średnio daje się szklankę mleka na 3 szklanki mąki - 60dag).<br />Sliwki należałoby przed ułożeniem oprószyć mąką, żeby nie opadły w czasie pieczenia, skórka cytrynowa jest nie do przyjęcia w cieście drożdzowym - dla aromatu aromat rumowy bądź arakowy (tak, jest coś takiego).<br />Chyba czas założyć własnego bloga kulinarnego..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-21891629488597097302012-08-09T21:41:17.168+02:002012-08-09T21:41:17.168+02:00nie robię nigdy ciast ale to wyglądało przepieknie...nie robię nigdy ciast ale to wyglądało przepieknie wiec sie zmobilizowałam.... i wyszło pysznie dziękuję za przepis rewelacjaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-31905801125825494622012-08-07T12:12:14.276+02:002012-08-07T12:12:14.276+02:00Bardzo mi miło :) Dziękuję !Bardzo mi miło :) Dziękuję !Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-84092142392462139252012-08-07T12:11:52.977+02:002012-08-07T12:11:52.977+02:00Tak, z truskawkami też będzie dobre, nawet z brzos...Tak, z truskawkami też będzie dobre, nawet z brzoskwiniami myślę, że smakowałoby fajnie :) Przepis jest dosyć ciężki, bo jest stary i oryginalny, a dawniej wszystko było bardziej wymagające ;) Dlatego ciasto może się nie udać za pierwszym razem komuś kto nie piekł drożdżowego. Cieszę się, że smakuje!Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-42505545469119611262012-08-06T22:19:38.145+02:002012-08-06T22:19:38.145+02:00Najlepsze ciasto drozdżowe jakie udało mi się zrob...Najlepsze ciasto drozdżowe jakie udało mi się zrobić i jakie jadłam. Mąż był zachwycony :)Anianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-67849693630699390162012-08-04T17:44:15.945+02:002012-08-04T17:44:15.945+02:00Czy można ten sam przepis wykorzystać do ciasta dr...Czy można ten sam przepis wykorzystać do ciasta drożdżowego z truskawkami? Ze śliwkami już piekłam trzy razy ale dopiero za drugim razem udało mi się zrozumieć pzrepis - bardzo pomocne są zdjęcia :)naprawdę super przepis i ta starta skórka z cytryny super pomysł :) pozdrawiam i czekam na odp.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-80409679730317045842012-07-23T12:03:40.916+02:002012-07-23T12:03:40.916+02:00Opada delikatnie w miejscach gdzie są owoce ;) Cie...Opada delikatnie w miejscach gdzie są owoce ;) Cieszę się, że wyszło i smakowało :)Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-12815963232547114172012-07-23T09:04:35.510+02:002012-07-23T09:04:35.510+02:00Ciasto świetne, początkowo myślałam że mi nie wysz...Ciasto świetne, początkowo myślałam że mi nie wyszło i zakalec będzie bo trochę opadło na środku, ale to był tylko fałszywy alarm. <br />Smak dzieciństwa :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-81681049796721816592012-07-03T10:45:21.691+02:002012-07-03T10:45:21.691+02:00Musi całkiem wystygnąć, bo inaczej cukier puder si...Musi całkiem wystygnąć, bo inaczej cukier puder się stopi, około godziny ?Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-480464298639480322012-07-02T17:21:53.184+02:002012-07-02T17:21:53.184+02:00ile minut nalezy studzic ciasto przed posypaniem g...ile minut nalezy studzic ciasto przed posypaniem go cukrem pudrem?Kamil D.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-27181242904613290172012-04-05T14:13:50.586+02:002012-04-05T14:13:50.586+02:00Niestety dolewanie mleka potem i dosypywanie mąki ...Niestety dolewanie mleka potem i dosypywanie mąki dało niewiele, bo ciasto z połową mleka było już tak gęste, że po dodaniu reszty (na koniec, bo nie wyczytałam tego wcześniej - nie było nigdzie) gdy się zorientowałam, że coś mi zostało, to już było za późno i ciasto nie połączyło się już na gładko, została maka glutów w rzadkim płynie. <br /><br />Dosypując mąkę uzyskałam efekt jak na chleb. Ale też glutowaty. :) <br /><br />Następnym razem dam tą jedną szklankę wstępnie, a z drugiej tyle ile mi mąka zabierze, bo już się boję tej ilości jak ognia. Jeśli innym wychodzi to samo ze szklanki, to wyjdzie i mnie. :)<br /><br />To pierwszy drożdżak, jaki mi nie wyszedł w życiu. :(Kropkahttps://www.blogger.com/profile/17645204809489216761noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-439012250594231850.post-84005069964482678572012-03-23T09:40:13.298+01:002012-03-23T09:40:13.298+01:00Przykro mi, że się nie udało.
Resztę mleka wlewam...Przykro mi, że się nie udało.<br /><br />Resztę mleka wlewamy razem z pozostałymi składnikami (żółtkami, mąką itd). Widzę, że nie ujęłam tego w przepisie, już dopisuję.<br />Ja robię dokładnie tak: 1 szklanka (200ml) do rozczynu, a pozostałe mleko dolewam do wyrobienia potem.<br /><br />I tak, około 400ml mleka wykorzystuję na 50 dag mąki. Taki mam przepis i tak robię to ciasto. <br /><br />Nie ukrywam, że to ciasto jest dosyć wymagające, ale robiłam go kilkakrotnie i zawsze mi wychodziło, inaczej nie publikowałabym przepisu. Trzeba go dobrze wyrobić, ma lekką konsystencję, nie jest gęste, to fakt, ale TAKIE MA BYĆ ;) Zupy na pewno nie przypomina, co widać na zdjęciach. Źle się go wyrabia, ale taki jego urok. Co ja więcej mogę napisać ? Może dosyp do niego trochę mąki ? Choć ja nie musiałam tego robić.<br /><br />A przepisy są różne. Mam też ciasto z 500ml mleka na 1kg mąki, ale wtedy też jest więcej żółtek i innych składników...poza tym, przepisów jest cała masa. Szkoda, że nie wyszło.<br />Pozdrawiam serdecznie!Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.com