Migdałowe muffiny z truskawkami
Nieustannie smaczne. Muffiny. Wersja truskawkowa z nutą migdałów. Dobre są o każdej porze dnia i nocy :)
Dawno temu i nieprawda: Muffiny truskawkowo-bananowe ;)
Składniki na 12-16 sztuk
1,5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki żytniej typ 2000
0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru migdałowego
szczypta soli
1 łyżka syropu migdałowego (jeśli nie masz dodaj kroplę aromatu migdałowego)
2 jaja
3/4 szklanki mleka
0.5 szklanki oleju
1-1,5 szklanki truskawek, małych
Wierzch:
płatki migdałów
Mieszamy suche składniki. Jaja roztrzepujemy z olejem, mlekiem oraz syropem i wlewamy do suchych składników. Mieszamy energicznie i krótko, wrzucamy umyte i pokrojone truskawki, mieszamy. Nakładamy po 2 łyżki (lub do 3/4 wysokości waszych papilotek) na sztukę, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 190 stopniach około 20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
nie ma lepszych muffinek niż te z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńMniam ... truskawki i migdały idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Przepis już zapisałam, skorzyatam przy najbliższym weekendzie
OdpowiedzUsuńmałe pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper! Muszą wyśmienicie smakować <3
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Porywam jedną! :-)
OdpowiedzUsuń