Świąteczne ciasto pomarańczowo rumowe z rodzynkami



Wybaczcie nieobecność ale choroba nas "dopadła". Całe szczęście to było tylko jakieś paskudne przeziębienie ale córka też odchorowała. Wracajmy do tematu świąt, które już tuz tuż. Co roku u mnie w domu, ja lub mama pieczemy keks. Wszyscy bardzo go lubimy, jednak tym razem postanowiłam odbiec od naszej rodzinnej tradycji i chciałam zaproponować pachnące pomarańczami ciasto z rumowym akcentem. Idealne dla wyjadaczy rodzynek i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zniknęło tak szybko, że zdążył zachować się jeden kawałek do zdjęcia ;)

Składniki na średnią keksową formę około 30 cm długości

Do namoczenia (najlepiej dzień wcześniej):
1/2 szklanki rodzynek drobno posiekanych
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy lub drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki rumu 

Ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki pszennej
2 duże jaja
1/2 szklanki brązowego cukru
12 dag masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
2 łyżki marmolady pomarańczowej
1/2 szklanki soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego (ewentualnie kupnego z miąższem)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło z solą ucieramy na puch i dodajemy po jednym jaju ciągle ucierając. Następnie kolejno dodajemy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, marmoladę i sok pomarańczowy. Na koniec dodajemy odciśnięte rodzynki ze skórką pomarańczową. Mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. ale wyglada apetycznie! cudo :D <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo smaczne skoro tak szybko zniknęło :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne i aromatyczne ciasto :) W sam raz do książki i kawki. Bardzo lubię lekturę, ale ostatnio coraz mniej mam na nią czasu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czytam tylko wieczorami, gdy dziecię już śpi :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Takie pulchne ciasta najbardziej lubimy jeść wraz z jogurtem naturalnym :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dziwię się, że szybko zniknęło, bo wygląda pysznie. Bardzo lubię dodatek pomarańczy w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super ciacho do książki z herbatką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie piekłam tak aromatycznego ciasta!

    OdpowiedzUsuń