Klopsiki drobiowe z sosem pomidorowym i kaszą

Monica 11 Comments



Klopsiki są przepyszne, mega delikatne :) Jest to wspaniałe wykorzystanie mięsa z rosołu. Nic nie marnujemy :) Ilość klopsików może być różna, w zależności od tego ile macie mięsa i warzyw z rosołu. Jeśli mięsa zmielonego z warzywami wyjdzie Wam około 50 dag to należy dać całą bułkę zamoczoną w mleku. Przepisem zainspirowałam się z pewnego bloga, który jak widzę skończył działalność i niestety nie mogę podać linku do przepisu. 





Składniki

Klopsiki:
30 dag mięsa z rosołu z warzywami (kurczak plus wołowe lub sam kurczak, do tego 1-2 marchewki, pietruszka, kawałek selera)
pół cebuli, posiekanej drobniutko
1 jajo
kawałek bułki kajzerki i tyle mleka aby ją zamoczyć
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
bułka tarta, gdyby masa była zbyt klejąca
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos pomidorowy:
1 duży pomidor
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
pół łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
oliwa z oliwek/olej

Poza tym:
kasza jaglana lub jakakolwiek inna
ogórki kiszone

Klopsiki: bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem. Obrane od kości i z błonek mięso z warzywami mielimy w maszynce lub siekamy w pojemniku blenderem. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. Doprawiamy. I formujemy około 8-10 niewielkich klopsików (z 30 dag mięsa z warzywami zmielonego). Obsmażamy ja na oleju.

Sos pomidorowy: pomidora nacinamy z dwóch stron na krzyż nożem ( przy szypułce i z drugiej strony) i parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy aż zmięknie. Dodajemy koncentrat, wodę i przyprawy.

Do sosu wkładamy pulpety i przykrywamy. Dusimy około 15 minut, w razie potrzeby dolewając wodę.

Podajemy z kaszą jaglaną i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Ale apetyczny swojski obiadek, takie lubię :)
    Ech, ubolewam tylko nad tym, że moja maszynka do mielenia zakończyła niedawno swój żywot :/ Muszę się do Mikołaja uśmiechnąć po nową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mielę, a w zasadzie to siekam blenderem :) Wychodzi idealna "papka".

      Usuń
  2. klopsiki górą :)) pyszni e Ci wyszły ..

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci. Bardzo lubię klopsiki w sosie pomidorowym. I nawet mam dziś na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. klopsiki to świetna sprawa:) i można je podać na milion sposobów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  6. taki obiad zniknął by u mnie błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie wproszę się na taki obiadek :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za pomysł wykorzystania mięsa z rosołu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał :)
      Pozdrawiam!

      Usuń