Kurczak w krakersach

Monica 20 Comments



Kto go nie zna ? I kto nie lubi ? Zachwalać więc go nie muszę ;)

Krucha krakersowa otoczka i delikatne soczyste wnętrze. Palce lizać!

U mnie w wersji ostrzejszej z sambal oelek.



To moja propozycja do akcji "Wasze pomysły na smaczne obiady".



Składniki dla 4 osób

2 duże piersi z kurczaka (lub 3 mniejsze)
180 g jogurtu naturalnego
180 g maślanki
200 g krakersów solonych ( u mnie 2 małe opakowania TucTuc )
sól, pieprz - do smaku
1 łyżeczka sambal oelek

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na średniej wielkości paski.

W misce mieszamy jogurt z maślanką, przyprawy i sambal oelek. Dodajemy pokrojonego kurczaka, pokrywamy dokładnie marynatą i odstawiamy mięso na 3 godziny do lodówki zakrywając miskę folią aluminiową.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

Krakersy rozgniatamy za pomocą tłuczka. Gotowego kurczaka wyjmujemy z marynaty (nie odsączamy go) i panierujemy w krakersach. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zapiekamy ok 25-30 minut.

Podajemy np. z frytkami i surówkami (wg gustu).

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. W krakersach nie jadłam. A wygląda wyśmienicie musi być chrypiący.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację Monico, to pyszna odmiana od tego, co tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ag Pe- polecam. Jest chrupiący choć nie aż tak jak np. w płatkach kukurydzianych. Jest bardziej delikatny. Dziękuję!

    Margarytka- zdecydowanie :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie znam tego kurczaczka :) Takiego jeszcze nie robilam. Chetnie bym teraz zjadla... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maju- to tym bardziej polecam :)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. w płatkach, w bułce i innych panierkach miałam okazję spróbować.
    ale w krakersach jeszcze nie.
    ale...czas wypróbować ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam i ja. Pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja, ja! Ja nie znam! Pierwszy raz widze go wlasnie teraz, u ciebie. I wiem juz, ze na pewno wyprobuje - ta otoczka wyglada bardzo smakowicie i chrupiaco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karmel-itka- moim zdaniem te są najdelikatniejsze spośród tych trzech wymienionych.

    wiosenka- zgadzam się, u mnie wszystkim smakowały :)

    Maggie- zachęcam gorąco w takim razie do spróbowania :)

    Dziękuję ślicznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  10. O, słyszałam o tym, ale nigdy nie robiłam. Zapisze sobie na liste do wyprobowania :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takiego kurczaczka. Robiłam i bardzo wszystkim smakował:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. WooooW! Absolutna rewelacja, nie znam przepisu, a już lubię-)

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie bomba!! są pyszne !!

    OdpowiedzUsuń
  14. uuuuuuuwielbiam tego kurczaczka w krakersach! najlepszy z pitą, sałatką i sosem czosnkowym... yummy!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj!
    Trafiłam tu z Wizażu. Piękna strona i wspaniałe przepisy. Gratuluję, podziwiam i obiecuję zaglądać.:)
    Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszności! ja kurczaka nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu, Majanko, Sabienne, Aga, pollyzeczki, myniolinka- dziękuję serdecznie wszystkim za miłe słowa i zachęcam do wypróbowania kuraka z przepisu :)

    viridianko- świetna sprawa, będę musiała spróbować :) Dziękuję!

    Lekka- niezmiernie miło czytać takie słowa. Człowiek dostaje "kopa" do tworzenia nowych rzeczy :) Dziękuję i zapraszam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  18. przyznam ze nie znam ale nie mama pomyslu na wtorek wiec moze cos z tego bedzie ;) pozdrawiam
    zyciozmagania.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Zachęcam gorąco i dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń