Red Velvet Cake
Tajemniczy, dostojny, elegancki, piękny...w sam raz na Walentynki :)
Kusi swoim kolorem i wspaniale smakuje. Gęste kakaowe ciasto z delikatnym serkiem mascarpone. Całość wieńczą wiórki kokosowe.
Jestem bezgranicznie zauroczona tym tortem!
Doznania wzrokowe i smakowe sprawiają, że nie warto się zastanawiać tylko czym prędzej upiec :)
Przepis w ramach akcji Walentynkowej na portalu Durszlak.
Składniki na tortownicę 27cm (tort idealny na 24cm)
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
1 łyżeczka soli (płaska)
1 łyżka ciemnego kakao
1 szklanka oleju
1 szklanka maślanki
3 jaja
czerwony barwnik (ja mam w proszku i dałam 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka białego octu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Masa mascarpone:
500 g serka mascarpone
200 g masła (miękkiego)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Jaja ubiajmy z cukrem i solą z puszysta masę (3 minuty). Przesiewamy poracjami mąkę (wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia) i na zmianę dodajemy porcjami maślankę. Cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy kakao, barwnik, ocet, aromat i porcjami dolewamy olej. Miksujemy wszystko aż do gładkiej konsystencji.
Tortownicę 27 cm (lub 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i pieczemy 30-35 minut (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło). Studzimy na kratce. Przekrawamy ciasto na 2 blaty (można przekroic na więcej, wg upodobań).
Masa mascarpone:
Ubijamy masło z cukrem do białości i poracjami dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy aromat.
Tort przekładamy 2/3 masy a pozostałą częścią smarujemy wierzch i boki. Obsypujemy kokosem (nie jest to konieczne).
Smacznego!
i mnie zauroczyłaś tym pięknym ciastem.
OdpowiedzUsuńja również jestem nim bezgranicznie zauroczona! cudowny jest
OdpowiedzUsuńasieja, Kaś - cieszę się, że torcik się podoba :) Dziękuję !
OdpowiedzUsuńJest cudny...a na pierwszym zdjeciu wyglada jak serce...
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńCudowne, Monico, ściągnę od Ciebie ten przepis i wypróbuję, bo wygląda obłędnie. Mój Zielonooki uwielbia wszytko, co czekoladowe, a ja mascarpone i wiórki kokosowe - czyli duet dobrany ;-))
OdpowiedzUsuńCiepło pozdrawiam.
Ale piękne ciasto! Nie dość,że pięknie wygląda, to jeszcze pewnie jest bardzo pyszne i doskonałe na każdą okazję. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńale walentynkowo wygląda :) fajne
OdpowiedzUsuńwow! Moniko piękne jest to ciasto, wygląda jakby było buraczkowe :))
OdpowiedzUsuńja mi przypadkiem wpadnie w ręce barwnik to też sobie upiekę a co :)
OdpowiedzUsuńEwam, wiosenka, hania-kasia, Margarytka, Escapade Gourmande, zauberi, viridianka, myniolinka - dziekuję serdecznie wszystkim za miłe słowa!
OdpowiedzUsuńCiasto jest baaardzo zapychające, bo to nie klasyczny biszkopt tylko takie a'la ucierane.
Jeśli ktoś chciałby go troszkę "odchudzić" to można zrezygnować z masła w masie serkowej, same serki są wystarczająco gęste i dobrze się będą rozprowadzać. Masło nadaje większą delikatność i jedwabistą konsystencję masie.
Dziękuję wszystkim ! :)
Moniczko, tort wyglada obłędnie! Ma cudowny kolor, jestem pod wielkim wrażeniem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam CIe:)
wow!
OdpowiedzUsuńoch, jestem pod wrażeniem ;]
Pysznych i szczesliwych Walentynek! ;):):)
OdpowiedzUsuńbardzo pieknie sie prezentuje:) alez musi pysznie smakowac:)
OdpowiedzUsuńMajanko, Karmel-itko, Kasiu, Ago - dziękuję Wam ślicznie i wzajemnie szczęśliwych Walentynek! ;) (choć ja tak średnio je lubię, mąż też).
OdpowiedzUsuńcudo!!!!!
OdpowiedzUsuńpollyzeczki - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńtort ze Słodkiego biznesu na tlc :) Nice
OdpowiedzUsuńAnonimie- nie oglądałam tego programu. Ale tam nie ma takiego tortu, tylko jakaś wkurzona panna młoda co maluje inny tort czerwona farbą/masą w złości ?
OdpowiedzUsuńA Red Velvet Cake można spotkać wszędzie w różnych wersjach :)
Też jestem zauroczona. Przepiękny
OdpowiedzUsuńkabamaiga- dziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto ciągle mnie zachwyca swoim wyglądem :)U ciebie wygląda szczególnie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotku - dziękuję serdecznie za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuń