Red Velvet Cake

Monica 25 Comments


Tajemniczy, dostojny, elegancki, piękny...w sam raz na Walentynki :)

Kusi swoim kolorem i wspaniale smakuje. Gęste kakaowe ciasto z delikatnym serkiem mascarpone. Całość wieńczą wiórki kokosowe.



Jestem bezgranicznie zauroczona tym tortem!

Doznania wzrokowe i smakowe sprawiają, że nie warto się zastanawiać tylko czym prędzej upiec :)

Przepis w ramach akcji Walentynkowej na portalu Durszlak.

Składniki na tortownicę 27cm (tort idealny na 24cm)

Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
1 łyżeczka soli (płaska)
1 łyżka ciemnego kakao
1 szklanka oleju
1 szklanka maślanki
3 jaja
czerwony barwnik (ja mam w proszku i dałam 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka białego octu
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa mascarpone:
500 g serka mascarpone
200 g masła (miękkiego)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Jaja ubiajmy z cukrem i solą z puszysta masę (3 minuty). Przesiewamy poracjami mąkę (wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia) i na zmianę dodajemy porcjami maślankę. Cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy kakao, barwnik, ocet, aromat i porcjami dolewamy olej. Miksujemy wszystko aż do gładkiej konsystencji.

Tortownicę 27 cm (lub 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i pieczemy 30-35 minut (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło). Studzimy na kratce. Przekrawamy ciasto na 2 blaty (można przekroic na więcej, wg upodobań).

Masa mascarpone:
Ubijamy masło z cukrem do białości i poracjami dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy aromat.

Tort przekładamy 2/3 masy a pozostałą częścią smarujemy wierzch i boki. Obsypujemy kokosem (nie jest to konieczne).

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. i mnie zauroczyłaś tym pięknym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również jestem nim bezgranicznie zauroczona! cudowny jest

    OdpowiedzUsuń
  3. asieja, Kaś - cieszę się, że torcik się podoba :) Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest cudny...a na pierwszym zdjeciu wyglada jak serce...

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne, Monico, ściągnę od Ciebie ten przepis i wypróbuję, bo wygląda obłędnie. Mój Zielonooki uwielbia wszytko, co czekoladowe, a ja mascarpone i wiórki kokosowe - czyli duet dobrany ;-))
    Ciepło pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękne ciasto! Nie dość,że pięknie wygląda, to jeszcze pewnie jest bardzo pyszne i doskonałe na każdą okazję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale walentynkowo wygląda :) fajne

    OdpowiedzUsuń
  8. wow! Moniko piękne jest to ciasto, wygląda jakby było buraczkowe :))

    OdpowiedzUsuń
  9. ja mi przypadkiem wpadnie w ręce barwnik to też sobie upiekę a co :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewam, wiosenka, hania-kasia, Margarytka, Escapade Gourmande, zauberi, viridianka, myniolinka - dziekuję serdecznie wszystkim za miłe słowa!

    Ciasto jest baaardzo zapychające, bo to nie klasyczny biszkopt tylko takie a'la ucierane.

    Jeśli ktoś chciałby go troszkę "odchudzić" to można zrezygnować z masła w masie serkowej, same serki są wystarczająco gęste i dobrze się będą rozprowadzać. Masło nadaje większą delikatność i jedwabistą konsystencję masie.

    Dziękuję wszystkim ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moniczko, tort wyglada obłędnie! Ma cudowny kolor, jestem pod wielkim wrażeniem!
    Pozdrawiam CIe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow!
    och, jestem pod wrażeniem ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznych i szczesliwych Walentynek! ;):):)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo pieknie sie prezentuje:) alez musi pysznie smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Majanko, Karmel-itko, Kasiu, Ago - dziękuję Wam ślicznie i wzajemnie szczęśliwych Walentynek! ;) (choć ja tak średnio je lubię, mąż też).

    OdpowiedzUsuń
  16. pollyzeczki - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. tort ze Słodkiego biznesu na tlc :) Nice

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimie- nie oglądałam tego programu. Ale tam nie ma takiego tortu, tylko jakaś wkurzona panna młoda co maluje inny tort czerwona farbą/masą w złości ?
    A Red Velvet Cake można spotkać wszędzie w różnych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Też jestem zauroczona. Przepiękny

    OdpowiedzUsuń
  20. kabamaiga- dziękuję ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To ciasto ciągle mnie zachwyca swoim wyglądem :)U ciebie wygląda szczególnie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Szarlotku - dziękuję serdecznie za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń