Zdrowe ciasto marchewkowe bez cukru
Pod nóż miało iść w pierwszej kolejności klasyczne marchewkowe, ale, że sobie ubzdurałam bez cukru, to też poszperałam, zainspirowałam się o tutaj i przerobiłam na swoją wersję. Ciasto nie zawiera cukru i ma masę pysznych składników, dobrą mąkę, płatki owsiane i dosłownie odrobinę oleju.
Kochani, jutro w nocy wylatuję z mężulem na Teneryfę, spodziewajcie się więc nowego wpisu w okolicach 16 sierpnia.
Pozdrawiam wszystkich zaglądających!
Składniki na tortownicę 24 cm
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (razowej)
0.5 szklanki płatków owsianych (np. górskich)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka drobnych rodzynek
1 łyżka moreli suszonych, posiekanych
5 daktyli suszonych, pokrojonych
1 szklanka marchewki, starej na tarce o drobnych oczkach
1 średnie słodkie jabłko, starte na tarce o dużych oczkach
0.5 szklanki soku jabłkowego
1/4 szklanki oleju
3 jaja, klasy L
Polewa:
2 serki homogenizowane tj. 400 g, np. waniliowe, mogą być 0%
2 łyżeczki żelatyny
płatki migdałów
Polewa:
2 serki homogenizowane tj. 400 g, np. waniliowe, mogą być 0%
2 łyżeczki żelatyny
płatki migdałów
W dużej misce, w takiej kolejności jak podane są składniki dodajemy je jeden po kolei, tj. pierwszą mąkę, później płatki, następnie cynamon itd. Na samym końcu wbijamy 3 jaja i mieszamy wszystko mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Wykładamy do formy natłuszczonej i wysypanej bułka (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Wyjmujemy z formy po 30 minutach. Studzimy.
Żelatynę namaczamy w małej ilości gorącej wody i mieszamy energicznie z serkami. Polewamy wystudzone ciasto. Posypujemy migdałami i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby polewa zasygła.
Żelatynę namaczamy w małej ilości gorącej wody i mieszamy energicznie z serkami. Polewamy wystudzone ciasto. Posypujemy migdałami i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby polewa zasygła.
Całe ciasto ma tylko 1421 kcal ! (kalorie liczone tutaj)
Dzieląc na osiem porcji jeden kawałek ciasta ma tylko 177 kcal !
Uwielbiam te ciasto i też je ronię bez cukru... Jest zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńZawsze ciekawiło mnie jak smakuje takie ciasto. Wygląda kusząco zastanawia mnie ta polewa na wierzchu , jak ja robisz?
OdpowiedzUsuńCiasto jest "mięsiste" i mało słodkie, przypomina odrobinę korzenne ciasta. Polewa już uzupełniona.
UsuńDietetyczne ciasto marchewkowe bez dodatku cukru jest fantastycznym pomysłem. Jak tylko dotrę do piekarnika wykonam natychmiast
OdpowiedzUsuńkocham takie zdrowe ciacha!
OdpowiedzUsuńA polewa?
OdpowiedzUsuńWcięło mi przepis na polewę. Już dodałam.
UsuńPyszności i wygląda tak baaardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńU mnie też zdrowe ciasto, bo bezglutenowe, zapraszam! :D
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUdanych wakacji!
Cudowny przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe i koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)
Pozdrawiam Jusia
Wow, wspaniały przepis! ; )
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się wspaniale!
uwielbiam zdrowe ciasta!::) zaspokaja ochotę na słodkie i nie ma się wyrzutów sumienia :D
OdpowiedzUsuńMoje marchewkowe jest z cukrem, ale myślę, że przy tej ilości słodkich owoców, rzeczywiście i z mojego przepisu mogę wyeliminować cukier :)
OdpowiedzUsuńDziękuję M. przekonałaś mnie :P
Pyszne ciacho! Bardzo lubię marchewkowe! :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis godny uwagi :) Zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny!
OdpowiedzUsuńrobię już drugi raz, tym razem podwójne bo na Święta
OdpowiedzUsuńbardzo dobre
Marzena
Cieszę się, że smakuje!
UsuńA można zrobić bez suszonych owoców ? Mam zamówienie na ciasto bez cukru na roczek.
OdpowiedzUsuńBez suszonych owoców zmieni smak i będzie uboższe. Ja bym ich nie "wyrzucała" ;)
UsuńA czy jak dam mąkę pszenną będzie dobre??
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak.
UsuńFajny, przepis, wypróbuje :) Tutaj mój - także ciasto bez cukru: http://www.blogomodzie.com/dietetyczne-ciasto-bez-cukru/
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńMąka pszenna czy żytnia pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńpiecyk na jakim programie?
gora doł?
30 min to wystarczający czas?
Mąka- obojętne, ja miałam pod ręką żytnią, spokojnie nada się również pszenna.
UsuńPiec- skoro nie nadmieniłam, musi to być zwykły program bez termoobiegu tj. góra-dół.
30 minut - sądzę, że wystarczający, w razie obaw można dopiec przykrywając wierzch folią aluminiową 5 minut dłużej.
Pozdrawiam!
Witam, czy kaloryczność jest policzona razem z polewą? Jak wyglądało by ilość kalorii bez polewy? Z góry dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńKaloryczność liczona była bez polewy.
UsuńPozdrawiam!
To ciasto jest numerem 1 w moim domu. dodaję do niego 5 marchewek, dwa jabłka i szklankę soku jabłkowego. Ale wtedy trzeba dłużej piec ok 50-60 minut.
OdpowiedzUsuńWażne, że Wam smakuje, pozdrawiam serdecznie!
UsuńWitam. Mam pytanko. Jak zastąpić/czy można/ jajka? Mam maluszka który nie może jeść jajek. Z góry dziękuję za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńNp. dwoma, trzema rozgniecionymi bananami.
UsuńPozdrawiam!