Bananowe placuszki na mące żytniej z melonem
Ostatnio placuszki na śniadanie królują. W różnych wersjach. Ta jest moją osobistą poranną kombinacją. Zdrowe, szybkie, smaczne i całkiem słodkie :)
Składniki na 3-4 placuszki dla 1 osoby
1 jajo
3 łyżki jogurtu naturalnego
cynamon (ilość wg gustu)
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
pół łyzeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), dodajcie tyle aby placuszki nie były zbyt rzadkie
1 banan, mały, rozgnieciony
kawałek melona
Jajo, jogurt, cukier, cynamon i banana rozrzepujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Smażymy plcuszki na patelni pod przykryciem na małym ogniu (szybko się przypalają) po około 2-3 minuty i delikatnie odwracamy na drugą stronę (ja smażę bez tłuszczu na patelni teflonowej).
Podajemy z pokrojonym na kawałki melonem.
Smacznego!
średnio jakoś przepadam za melonem, ale placuszki wyglądają fajnie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie od patrzenia trzeba przejść do działania:)
OdpowiedzUsuńBananowe placuszki wyglądają bardzo zachęcająco, dodatek melona bardzo bardzo smaczny. Razem danie doskonałe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuń