Kotleciki z kurczaka w migdałach
Brrr...i zrobiło nam się jesiennie, zimno i mokro. Pogoda zdecydowanie nie służy spacerom. Czasami jednak, warto posiedzieć troszkę w domu, najlepiej pod kocem z kubkiem aromatycznej, gorącej herbaty. Ostatnio postanowiłam przygotować na obiad kotleciki w migdałach. To miła odmiana od znacznie popularniejszych kotletów w sezamowej panierce. Miła i smaczna. Migdały z kurczakiem tworzą delikatną w smaku całość. Należy tylko uważać, aby ich nie przypalić bo staną się gorzkie i niesmaczne. Polecam, na szybki, smaczny jesienny obiad :)
Składniki dla 4 osób
2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki
2 jaja
200 g migdałów w płatkach
sól, pieprz
2-3 łyżki masła lub margaryny
Mięso opłukać, oczyścić i pokroić na 4 (lub więcej) kotlecików. Natrzeć sola i pieprzem. Każdy kotlecik oprószyć mąką i obtoczyć w rozmąconych jajach i na koniec w płatkach migdałowych. dobrze docisnąć.
Kotleciki smażyć na maśle lub margarynie po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu (gdy kotleciki wyjdą grubsze smażyć 1-2 minuty dłużej). Płatki mają być złotawe, ale nie spalone, gdyby się szybko paliły, należy zmniejszyć ogień.
Kotleciki podałam z fasolka szparagową (ugotowaną i podsmażoną w maśle i bułce tartej) i ziemniakami z wody.
Smacznego!
Robię dosłownie identyczne i zastanawiałam się czy nie wstawić dziś na bloga:)))
OdpowiedzUsuńJakie pięknie złociste.
Pozdrawiam
Pysznie wyglądają;) ja zazwyczaj robię jednak w sezamie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja obiadowa. Kotlety wyglądają super!!
OdpowiedzUsuńOryginalna panierka, na pewno nie wciąga tyle tłuszczu co bułka tarta, wypróbuję patent u siebie :)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności:) Skusiłabym się na taki obiad:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam migdały ;) W wersji obiadowej jeszcze nie jadłam. Musze spróbować.
OdpowiedzUsuńŚwietne są w migdałach. Raz robiłam, ale chętnie powtórzę:)
OdpowiedzUsuńKocham migdały i bardfzo lubię mięso z kurczaka. Wiem jak smakuje to połączenie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńAle wspaniałości tu u Ciebie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńw migdałach uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na panierkę do kurczaka :)!
OdpowiedzUsuńW niedziele robiłam podobny obiad, uwielbiam kurczaka w migdałach :)
OdpowiedzUsuńjak smakowicie się prezentuje! naprawdę świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję !
OdpowiedzUsuń