Sernik na kruchym cieście z jabłkami
To mój ulubiony sernik z jabłkami, który jest prosty w wykonaniu i zarazem pyszny. Powiem Wam, że z biegiem lat jednak wszystko się przewartościowuje, nawet w smakach ;) Nigdy nie przepadałam za sernikami, jakoś bardziej smakowały mi kruche czy drożdżowe ciasta. Ostatnio jednak, coraz bardziej się przekonuję do serników. Nie jest to co prawda dobry moment, bo mąż na redukcji (ja grzeszę przez zimę haha) i na sernik nie chce patrzeć. No ale co zrobić jak tak kusi ? Na dodatek ze swojskimi jabłuszkami ? Polecam serniczek, jest idealnie puszysty, kremowy, nie suchy i aromatycznie pachnie, dobrze się kroi.
Składniki na dużą prostokątną formę
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 żółtko (białko wyrzucamy)
1 jajo
1 jajo
18 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
1 kg sera ( ja raz robię z wiaderka, a raz mielę półtłusty lub śmietankowy twaróg)
1 całe jajo
4 żółtka (białka zostawiamy)
25 dag masła lub margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kwaśnej śmietany
Poza tym:
około 1-1,5 kg jabłek ( w zasadzie ile chcecie)
cynamon
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie kruchego ciasta: mąkę przesiewamy i siekamy nożem z zimnym masłem i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki i układamy zakładając na siebie dosyć ściśle, posypujemy cynamonem i bułką tartą.
Przygotowanie ser: Masło ucieramy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku + jajo i ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce sera ciągle ucierając na małych obrotach. Na końcu wsypujemy budyń, śmietanę i ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy delikatnie, ja robię to silikonową szpatułką. Ser wykładamy na jabłka, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.
Studzimy.
Smacznego!
Takie połączenie sernika i szarlotki musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, jak połączenie sernika i szarlotki :)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :)
Usuńnie dość, że sernik to jeszcze z jabłkami już mi się to ciacho bardzo podoba :0
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzez całe życie nienawidziłam sernika ostatnimi czasy pokochałam przepis idealny dla mnie :] Pozdrawiam,M
OdpowiedzUsuńwww.wpuszczonawmaliny.blogspot.com
To zupełnie jak ja :)
UsuńPołączenie sernika z jabłkami musi być doskonałe :) Mniam!
OdpowiedzUsuńA ja serniki kocham od zawsze i to ze wzajemnością, bo żaden nigdy nie zrobił mi przykrości i wszystkie wychodzą (czego nie powiem o ciastach biszkoptowych...). Z przepisu skorzystam na pewno. Lubię piec i lubię melancholijnie, więc droga imienniczko, zamierzam się na Twoich blogach zadomowić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
M.
Bardzo mi miło czytać Twoje słowa :) Dziękuję i lecę w odwiedziny :)
UsuńKochamy sernik i szarlotkę, więc takie połączenie jest cudowne :D
OdpowiedzUsuńkusicielka z Ciebie straszna :) połączenie sernika i jabłek to musi być pyszne :) Dawniej też nie lubiłam serników, teraz powoli się oswajam, choć nie każdy jeszcze zjem :P
OdpowiedzUsuńMi też jeszcze nie każdy smakuje ;)
UsuńPyszne - wiadomo :) Uwielbiam i sernik, i szarlotkę...
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńSernik i szarlotka w jednym!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się to połączenie podoba.
Bajeczny i niezwykle apetyczny serniczek :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam i nie trzeba mnie namawiać, więc się częstuję. :-)
OdpowiedzUsuńPyszne połączwenie!
OdpowiedzUsuńO mniam, idealne ciacho☺
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie robiłam, obłędny :-)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńSernik i szarlotka to jedne z najlepszych ciast, więc to połączenie wydaje się być idealne.
Pozdrawiam cieplutko.
Świetne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńKIedyś jadłam sernik z jabłkami w dwóch wersjach: pierwsza kiedy jabłek było tyle ile sera (pół na pół) oraz drugiej, gdzie jabłka były dodatkiem (ser i jabłka mniej więcej w stosunku 3:1) i ta druga wersja smakowała mi bardziej - mojej rodzinie również :) Twoja propozycja wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńTutaj zdecydowanie przeważa ser w smaku, jabłka to tylko smaczny dodatek nadający mu ciekawą nutę ze swoim cynamonowym aromatem :)
UsuńDziękuję!
Ach szkoda mi cokolwiek pisać Nasuwa się jedno slowo BAJKOWO I SMACZNIE Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńMmmm, ten serniczek wygląda tak pysznie! Jadłabym! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie wszystkim zaglądającym!
OdpowiedzUsuńCzy ja dobrze widzę, że przepis został zmieniony i to znacząco? Jajka, ilość masla.. wczoraj zrobiłam zakupy, a dziś mam piec właśnie. Z czego te zmiany wynikły?
OdpowiedzUsuńTak, zmieniłam, z prostej przyczyny - pomyłki. Mam dwa przepisy na sernik z jabłkami (takie same tytuły mają) i obydwa są dobre, tylko proporcje mają inne. Przepisałam na bloga nie tej kartki zeszytu co trzeba ;) Zwykła pomyłka, ale oba serniki piekę i są dobre :) także nie ma się co martwić.
UsuńPrzepraszam za zamieszanie :)
No chyba,że tak :) mam nadzieję, że wyjdzie dobry, siedzi w piecu.
OdpowiedzUsuńDaj znać :)
UsuńUwielbiam serniki ! Twój wygląda bardzo apetycznie !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam