Ciasteczka owsiane na maśle i mące żytniej
Kolejne owsiankowe, jednak inne niż reszta. Może nie są fit, bo kalorii troszkę mają, ale zaręczam, że bardzo słodkie też nie będą. Pyszne, chrupiące, aromatyczne. Warto schrupać takie ciacho do porannej kawki lub popołudniowej herbaty. Możecie dodać do nich cokolwiek chcecie, żurawinę, rodzynki, wszelkie ziarna. Są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Nie wymagają wielu składników, zrobicie je z tego co zapewne macie w kuchni. Możecie je polać czekoladą, jeśli chcecie iść na całość ;)
Składniki na 2 blachy
2 szklanki płatków owsianych np. górskich
20 dag masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki żytniej typ 720 (ewentualnie pełnoziarnistej)
0.5 szklanki żurawiny/rodzynek/ulubionych ziaren
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło roztapiamy na dużej patelni, wrzucamy płatki i smażymy aż zaczną się rumienić, wtedy dodajemy cukier brązowy i waniliowy, smażymy około 4-5 minut, aż płatki zyskają złoty kolor. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę, rodzynki lub inne dobroci i proszek do pieczenia, na końcu jaja. Dokładnie mieszamy łyżką. Wykładamy po łyżce masy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, w lekkich odstępach i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Studzimy.
Smacznego!
lubię bardzo takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńO jakie zdrowe słodkości! Pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszne, robiłam kiedyś podobne ale na płatkach kukurydzianych.
OdpowiedzUsuńA widzisz, na płatkach kukurydzianych nigdy nie robiłam, fajny pomysł :)
UsuńBardzo lubię takie chrupacze :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają, nigdy takich nie robiłam .
OdpowiedzUsuńA więc zachęcam do spróbowania! :)
UsuńUwielbiam owsiane ciacha Sa zawsze cudowne i nie trudne do zrobienia a przy zmianie dodatkow zaskakują wielu znajomych Po fotografii można smialo stwierdzić ze twoje udaly się rewelacyjnie i pewnie już nie ma ani jednego Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam☺☺
OdpowiedzUsuńMasło nadaje na pewno cudownego aromatu ciasteczkom. :)
OdpowiedzUsuńhttp://jaglusia.wordpress.com/
Co za wspaniałe ciasteczka :-) Ciepło pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńapetyczne!
OdpowiedzUsuńOwsianych ciasteczek nigdy dość :D pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWypieki na maśle mają cudowny aromat <3
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :) Ciekawa jestem, jak na ich smak wpływa mąka żytnia.
OdpowiedzUsuńŻytnia 720 prawie wcale nie wpływa na smak :) Razowa byłaby bardziej wyczuwalna.
UsuńKiedyś u mnie w domu bazą do płatków owsianych było kakao. Dość podobnie te ciasteczka wyglądały, ale ich wykonanie było z grubsza inne.
OdpowiedzUsuńZ kakao nie próbowałam, muszę zrobić :)
UsuńKocham takie wypieki z dodatkiem ziarenek i płatków:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńTo już wiem do czego zużyję moją mąkę żytnią, którą kupiłam do zakwasu na żur :)
OdpowiedzUsuńPolecam omlet na mące żytniej 720, jest pyszny :)
UsuńBardzo lubię takie ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńIt looks like great! It must be delicious :)
OdpowiedzUsuńInspiration by Linda
Thank you! :)
UsuńUwielbiam ciasteczka owsiane, Twoje wygladaja bardzo kuszaco :).
OdpowiedzUsuńOjjjj, z pewnością są pycha! :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, takie złociste.
OdpowiedzUsuńSchrupałabym!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńWyglądają apetyczni, podobne córka piecze od czasu do czasu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń