Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami i ziemniaczanym puree z koperkiem
Jesień i zima to czas zapiekanek i dań jednogarnkowych. Zapiekankę z ziemniaczanym puree już kiedyś robiłam i widnieje ona na moim starym blogu. Jest smaczna, rozgrzewająca i aromatyczna, idealna gdy szaruga za oknem. Ziemniaczane puree z koperkiem pachnie nieziemsko :)
Składniki na głęboką formę do zapiekania na 6 osób
Farsz mięsno - warzywny:
około 300 g mięsa mielonego (jakie lubicie)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 marchew
1 korzeń pietruszki
5 plastrów pomidorów suszonych w oleju
sól
pieprz
kminek mielony
słodka papryka
ostra papryka
Puree z koperkiem:
około 1 kg ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, troszkę vegety
1 pęczek koperku
Poza tym: 10-15 dag sera żółtego do starcia
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą gotowe do ubicia.
Przygotowanie farszu: w rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy ulubiony olej, wrzucamy pokrojona drobno cebulkę z czosnkiem, smażymy 5 minut i dodajemy mięso mielone, w dalszym ciągu smażąc kilka minut. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory suszone pokrojone w kostkę. Ciągle dusimy. ścieramy na tarce obraną marchew z pietruszką, dodajemy do farszu i doprawiamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut.
Ugotowane ziemniaki ubijamy ze śmietaną i resztą składników na puree. Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy farsz, na niego puree i zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut. 5 minut przed końcem ścieramy ser żółty i trzymamy do roztopienia się go.
uwielbiam wszelkie zapiekanki, a Twoja wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, takie dania zimą są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zapiekanka i to prawda ze o tej porze roku zapiekanki ciesza się powodzeniem Ta receptura przypomina mi odrobine irlandzka farmerska zapiekanke która jest rownie smaczna Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda przepysznie! Aż zrobiłam się głodna :D
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :). Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńTakie danie to dopiero potrafi nasycić na długo :D
OdpowiedzUsuńChyba skorzystam z propozycji i sama spróbuje zrobić :)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka, bardzo lubię takie dania z naczynia żaroodpornego. Narobiłaś mi ogromnej ochoty i być może zabiorę się za nią dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńJest bardzo pomysłowa, będę musiała taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna :-)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ta zapiekanka ,może zrobię ją na obiad w poniedziałek tylko trochę zmodyfikuję ten przepis bo nie przepadam za mięsem .
OdpowiedzUsuńSzkoda, bo mięso akurat tutaj "robi" za całokształt ;)
Usuńrobię podobną zapiekankę z ziemniaczanym pure :) bardzo ją lubię, jest pyszna i pożywna :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://zyciejakpomarancze.blogspot.com/
Wygląda super smacznie, chętnie bym zjadła. :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną,jest pyszna ☺☺
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne i sycące danie :)
OdpowiedzUsuńTeż mam przepis na blogu tzw. zapiekanka pasterska, dobra szczególnie jeśli chcesz nakarmić większą liczbę osób bo jest bardzo syta.
OdpowiedzUsuńNie robiłam zapiekanki pasterskiej, muszę spróbować.
UsuńBardzo lubimy zapiekanki, ale takiej z puree jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja obiadowa :-)
OdpowiedzUsuńPychota.Wygląda rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy wpis! Koniecznie sprawdź, bo przygotowałam coś fajnego! :)
ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM
Już pędzę :)
Usuńmięso mielone to nie jest moj faworyt, ale moze w tym wydaniu byłoby ok? przepis na pewno ciekawy
OdpowiedzUsuńLubie takie zapiekanki, fajny obiad
OdpowiedzUsuńKocham takie zapiekanki. To jeden z ulubionych obiadów. Ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. :) Strasznie intryguje mnie to puree, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńmmmmm jak pięknie wygląda!! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe słowa!
OdpowiedzUsuń