Klasyczny keks Bożonarodzeniowy
Keks towarzyszy nam co roku na świątecznym stole. To jedno z najulubieńszych świątecznych ciast mojego męża i ciasto popisowe mojej mamy. Każdy ma swoją wersję świątecznego keksa, mam ją i ja. Od lat piekę go w podobny sposób. Czasami tylko zamieniam śmietanę na mleko lub serek. Keks wychodzi zwarty i ciężki, konkretny, taki jaki powinien być staropolski keks. I coś co lubię - nie rozpada przy krojeniu. Bakalie są równomiernie rozłożone w całym cieście i nie opadają na dno. Polecam!
Składniki na średniej wielkości formę keksową (ok. 30 cm długości)
20 dag dobrego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 op. cukru waniliowego ( tj. 16 g )
4 jaja
1 szklanka mąki pszennej, z czubem
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gęstej śmietany np. 18%
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mieszanki keksowej lub ulubionych bakalii (skórka pomarańczowa, płatki migdałów, orzechy, daktyle, figi, morele) + mąka do obsypania
Miękkie masło ucieramy razem z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając (nie przejmujcie się jak masa się zetnie, będzie gładka gdy dodamy mąki), następnie dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, ucieramy do połączenia. Na końcu dodajemy bakalie obsypane solidnie mąką. Mieszamy szpatułką i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45-50 minut na złoto lub do suchego patyczka. po wystygnięciu dowolnie przystrajamy lub posypujemy cukrem pudrem.
a ja w tym roku się zbuntowałam i nie upiekłam keksa... ale teraz jak patrze na Twój to bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńJa miałam nie piec, ale koniec końców upiekłam ;)
UsuńJedno z moich ulubionych ciast świątecznych. Smaczny przepis, a wiadomo, że domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńu nas w tym roku wyjątkowo nie było, za dużo innych pyszności wymyśliłam :) ale Twój wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością bakalii musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam, ale nie zdążyłam nawet zdjęcia zrobić, bo się ulotnił :-)
OdpowiedzUsuńCudny☺☺
OdpowiedzUsuńU nas w domu raczej nie piecze się keksa, ale ja bardzo go lubię. A Twój wygląda bardzo smakowicie! :D
OdpowiedzUsuńKeks należy do moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentuje, szczególnie te bakalie kuszą :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, bardzo lubię takie ciasta nie tylko na święta :-)
OdpowiedzUsuńTo też jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię keks z przepisu mojej mamy http://nivejkowy.blogspot.com/2010/12/pan-keks.html
OdpowiedzUsuńAczkolwiek, mimo wyraźnych różnic skłądnikowych zapewne Twój też jest pycha;D
Dziękuję serdecznie wszystkim za miłe słowa!
OdpowiedzUsuńI kubek gorącej herbaty do tego. Uwilebiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały i niezwykle smakowity keks! Mniam <3
OdpowiedzUsuń