Domowa masa makowa
Masy jest dużo bo około 700 g, można zrobić z połowy* porcji :) Domowa masa makowa jest znacznie zdrowsza niż z puszki, nie przebrana aromatami i zapachami, pysznie smakuje i ładnie się piecze z ciastami. Masę robimy dzień przed pieczeniem, co pozwolić zaoszczędzić troszkę czasu w Wigilię. Jest szybka w przygotowaniu gdy mamy zmielony suchy mak. Polecam!
Składniki na około 700-800 g masy makowej
400 g maku mielonego suchego (można kupić niemielony, zamoczyć na noc w mleku, odsączyć, następnie zmielić 3 razy)
3/4 szklanki cukru
laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego tj. 16 g
400 ml mleka
4 duże łyżki miodu, płynnego
1 duża łyżka masła
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
po 1 łyżce rodzynek, posiekanych daktyli i fig
można dodać migdały, orzechy i co tylko lubimy
opcjonalnie: łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego/arakowy (ale nie jest potrzebny, chyba, że lubimy)
Mleko i wszystkie pozostałe składniki poza makiem zagotowujemy, dodajemy mak i gotujemy krótko około 3-4 minuty. Masa będzie jeszcze dość rzadka, ale przez noc mak napęcznieje i będzie idealny do użytku. Używamy do ciast świątecznych i np. klusek z makiem.
Polecam do gwiazdy drożdżowej lub strucli.
*z połowy porcji tj. z 200 g maku, 2/3 szklanki cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki miodu 50 g skórki i łyżkę mniej bakalii - reszta pozostaje bez zmian.
Smacznego!
Uwielbiam wszystko co z makiem!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńPrzepis przyda mi się, oczywiście ląduję w zakładce:]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,M
www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com
Dziękuję ślicznie!
OdpowiedzUsuńW naszym domu nie używa się gotowych mas - zawsze robimy sami, ale bez bakalii. Sam mak i cukier ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego i dużo uśmiechów w Nowym Roku :)
Też musi być smaczna :)
UsuńGdy nam zostanie troche takiej masy, mozna zawsze zrobic kluski z makiem, kutie (np. na bazie peczaku) lub dodac do owsianki :)
OdpowiedzUsuńMi zostało i zrobiłam kluski z makiem :)
Usuńdomowa masa jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńBezkonkurencyjna :)
Usuńnie ma to jak domowa ja raz tylko spróbowałam kupczej i nigdy więcej się nie namówię :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić własną, nie umywa się do tej sklepowej :)
UsuńDomowa masa jest bezkonkurencyjna :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
Usuń