Ciasto "Kostka Alpejska"
Przepisów na nie od groma. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła go po swojemu :) Najbardziej obawiałam się jego słodyczy. Te bezy, masa krówkowa, śmietana. Zupełnie niepotrzebnie. Ciasto wbrew pozorom nie jest jakoś specjalnie słodkie. Największy jego atut to piękny, intrygujący wygląd na paterze i jego smak :) Składniki na dużą prostokątną blachę:
Biszkopt:4 jaja4 łyżki cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżki kakao extra ciemnego
Masa kajmakowa:1 puszka gotowej masy krówkowej180 g masła100 g bezy
Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%2 łyżeczki żelatyny3 łyżki cukru pudru
Poza tym:mleczna lub deserowa czekolada
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, nadal ubijając dodajemy po 1 żółtku. Na koniec przesiewamy porcjami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, wyłączonym mikserem, do połączenia.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut.Masa kajmakowa: miękkie masło ucieramy dodając po 1 łyżce kajmaku, na koniec wsypujemy pokruszone bezy.
Bita śmietana: zimna kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i namoczoną w wodzie rozpuszczona żelatynę, mieszamy.Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy masę kajmakową na nią bitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą mleczną lub deserową.
Smacznego!
Piekna!! W sam raz cos dla moich domowych pasibrzuchów :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda! Podkradnę przepis i zrobię u siebie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńświetnie wygląda:) a bez i mas kajmakowych i ja unikam, bo wolę przeważnie mniej słodko:P
OdpowiedzUsuńBezy i kajmak brzmią zabójczo, też obawiałam się że będzie za słodkie, nic z tych rzeczy, jest okey.
UsuńŚliczne i z pewnością pyszne to ciasta. Aż się zauroczyłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Dziękuję! Już biegnę :)
UsuńOch, tyle słodyczy, kto by pomieścił! :D
OdpowiedzUsuńMój mąż :P
UsuńNo właśnie ja też najbardziej boję się w nim słodyczy :) Kusi mnie już od dawna...a jak widzę, takie apetyczne zdjęcia jak u Ciebie, to zastanawiam się, czemu jeszcze jej nie zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, nie jest takie słodkie jak się wydaje.
Usuńchyba zrobię, tylko ta beza :* dziękuję
OdpowiedzUsuńNie bójta się bezy :P
UsuńAle pysznie wygląda :)!
OdpowiedzUsuń