Torcik z melonem o migdałowym posmaku

Monica 27 Comments



Torcik jest leciutki i orzeźwiający. Nie jest słodki ponieważ krem ma mało cukru. Świetnie sprawdzi się w upalne letnie dni, gdy potrzebujemy chwili odpoczynku i ochłodzenia ;) Jest łatwy i dosyć szybki w wykonaniu.  A melon to miła odmiana od wszędobylskich truskawek ;) Polecam!



Składniki na tortownice o śr. 24 cm (można zrobić też w 20-22 cm, będzie wtedy wyższy)

Biszkopt migdałowy:
2 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej/tortowej
1 łyżka zmielonych na mączkę migdałów (mieliłam ze skórką, ale można użyć płatków/słupków migdałów)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem melonowy:
600 g miąższu z melona (waga całego melona ok. 1 kg)
0.5 szklanki cukru
4 łyżki likieru migdałowego (lub 2 łyżki syropu migdałowego)
5 łyżeczek żelatyny
250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
1 opakowanie (tj. 16 g) cukru waniliowego

Dekoracja:
około 100 g płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
1 owoc kiwi

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Białka jaj ubijamy ze szczypta soli na sztywno, dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka, lekko ubijając. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy i lekko mieszamy do połączenia. Wlewamy do formy wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i bułka tartą), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut, na złoto brązowo. Studzimy.

Z miąższu melona wykrawamy specjalną łyżeczką kilka kulek do ozdoby tortu. Resztę melona miksujemy z cukrem i likierem na mus (można zrobić to blenderem). Rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (1/4 szklanki) żelatynę wlewamy do musu, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki aż zacznie tężeć (nie może być całkiem stężały, musi mieć galaretowatą konsystencję).

Śmietanę (z lodówki, chłodną) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy, jeszcze chwilkę ubijamy i mieszamy z musem melonowym, dodając po 1 łyżce śmietany do musu i delikatnie mieszając. Krem melonowy wyłożyć na wystudzony biszkopt i schłodzić w lodówce około 3-4 godzin. Gdy krem zacznie tężeć udekorować go kulkami melona, pokrojonym kiwi i płatkami migdałów.

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Genialny! Wygląda świetnie, tak świeżo :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja kocham truskawki i jakoś nigdy mi ich nie dość.:)
    Niemniej takiego torciku chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam truskawki, ale 3 tygodnie pod rząd ciasta z nimi ? Miałam dość ;)

      Usuń
  3. świetny pomysł na dodanie melona:) Ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, dostałam ślinotoku na widok tego torcika :) I jeszcze zawartość migdałów - które kocham zawsze i wszędzie ;) Muszę wypróbować jak się trafi okazja ;)
    Ale zaciekawił mnie też biszkopt z migdałami - czuć w cieście ich smak ? I nie ma goryczki po zmieleniu skórek także ? Może bym wykorzystała taka formę biszkoptu do innych tortów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goryczki nie ma ale biszkopt nie jest też słodki. Cały torcik raczej do przesłodzonych nie należy. Można zmielić migdały bez skórki :) Można też dodać do biszkoptu kroplę aromatu migdałowego.

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie! Kremu melonowego nigdy nie jadłam więc chętnie wypróbuję przepis...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo letnie Twoje ciasto i pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciacho wygląda na takie lekkie, z melonem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały tort - wygląda rewelacyjnie. Ja bym nie umiała tak przyozdobić tortu - podziwiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sama się sobie dziwię, że to jako-tako wygląda, bo uzdolnień w takim kierunku nie posiadam ;)

      Usuń
  9. Bardzo lubię melona, czemu jeszcze nie jadłam w tym roku ? Twój torcik przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo melony najlepsze są w południowej Europie, soczyste, słodkie i pachnące. W Polsce trzeba trafić na taki smaczny okaz ;)

      Usuń
  10. Wyglada rzeczywiscie lekko i pysznie! Jeszcze nie jadlam ciasta z melonem...wpraszam sie na kawaleczek ;)

    Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie :) Również pozdrawiam!

      Usuń
  11. Zapowiada się apetycznie :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny!
    Zjadłabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  13. O dawno nie jadłam tortu, pewnie smakowałby mi bardzo, wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki on śliczny, aż chce się wziąć widelczyk i skosztować.

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! z melonem.... przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wpadła bym na takie połączenie smaków! Ciekawość nie pozwala mi przejść obok niego obojętnie, wiec pewnie niedługo spróbuję. Dziękuję za inspirację! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Torcik wygląda obłędnie, kulki melona wyglądają dostojnie na torcie. Powiew lata i zieleni aż miło popatrzeć a smakuję a pewno też pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. melon i migdały, mniam. wygląda super : )

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam.
    Jak długo tężeje mus? Mój stoi w lodówce juz 12godzin i nic się z nim nie dzieje. Wszystko zrobilem zgodnie z Pani przepisem

    OdpowiedzUsuń