Torcik z melonem o migdałowym posmaku
Torcik jest leciutki i orzeźwiający. Nie jest słodki ponieważ krem ma mało cukru. Świetnie sprawdzi się w upalne letnie dni, gdy potrzebujemy chwili odpoczynku i ochłodzenia ;) Jest łatwy i dosyć szybki w wykonaniu. A melon to miła odmiana od wszędobylskich truskawek ;) Polecam!
Składniki na tortownice o śr. 24 cm (można zrobić też w 20-22 cm, będzie wtedy wyższy)
Biszkopt migdałowy:
2 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej/tortowej
1 łyżka zmielonych na mączkę migdałów (mieliłam ze skórką, ale można użyć płatków/słupków migdałów)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem melonowy:
600 g miąższu z melona (waga całego melona ok. 1 kg)
0.5 szklanki cukru
4 łyżki likieru migdałowego (lub 2 łyżki syropu migdałowego)
5 łyżeczek żelatyny
250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
1 opakowanie (tj. 16 g) cukru waniliowego
Dekoracja:
około 100 g płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
1 owoc kiwi
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Białka jaj ubijamy ze szczypta soli na sztywno, dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka, lekko ubijając. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy i lekko mieszamy do połączenia. Wlewamy do formy wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i bułka tartą), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut, na złoto brązowo. Studzimy.
Z miąższu melona wykrawamy specjalną łyżeczką kilka kulek do ozdoby tortu. Resztę melona miksujemy z cukrem i likierem na mus (można zrobić to blenderem). Rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (1/4 szklanki) żelatynę wlewamy do musu, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki aż zacznie tężeć (nie może być całkiem stężały, musi mieć galaretowatą konsystencję).
Śmietanę (z lodówki, chłodną) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy, jeszcze chwilkę ubijamy i mieszamy z musem melonowym, dodając po 1 łyżce śmietany do musu i delikatnie mieszając. Krem melonowy wyłożyć na wystudzony biszkopt i schłodzić w lodówce około 3-4 godzin. Gdy krem zacznie tężeć udekorować go kulkami melona, pokrojonym kiwi i płatkami migdałów.
Smacznego!
Genialny! Wygląda świetnie, tak świeżo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
teenkitchen-blog.blogspot.com
Dziękuję!
UsuńA ja kocham truskawki i jakoś nigdy mi ich nie dość.:)
OdpowiedzUsuńNiemniej takiego torciku chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam.
Ja uwielbiam truskawki, ale 3 tygodnie pod rząd ciasta z nimi ? Miałam dość ;)
Usuńświetny pomysł na dodanie melona:) Ciasto wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńAch, dostałam ślinotoku na widok tego torcika :) I jeszcze zawartość migdałów - które kocham zawsze i wszędzie ;) Muszę wypróbować jak się trafi okazja ;)
OdpowiedzUsuńAle zaciekawił mnie też biszkopt z migdałami - czuć w cieście ich smak ? I nie ma goryczki po zmieleniu skórek także ? Może bym wykorzystała taka formę biszkoptu do innych tortów.
Goryczki nie ma ale biszkopt nie jest też słodki. Cały torcik raczej do przesłodzonych nie należy. Można zmielić migdały bez skórki :) Można też dodać do biszkoptu kroplę aromatu migdałowego.
UsuńWygląda obłędnie! Kremu melonowego nigdy nie jadłam więc chętnie wypróbuję przepis...:)
OdpowiedzUsuńBardzo letnie Twoje ciasto i pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim!
OdpowiedzUsuńciacho wygląda na takie lekkie, z melonem jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWspaniały tort - wygląda rewelacyjnie. Ja bym nie umiała tak przyozdobić tortu - podziwiam ;)
OdpowiedzUsuńJa sama się sobie dziwię, że to jako-tako wygląda, bo uzdolnień w takim kierunku nie posiadam ;)
UsuńBardzo lubię melona, czemu jeszcze nie jadłam w tym roku ? Twój torcik przepiękny :)
OdpowiedzUsuńBo melony najlepsze są w południowej Europie, soczyste, słodkie i pachnące. W Polsce trzeba trafić na taki smaczny okaz ;)
UsuńWyglada rzeczywiscie lekko i pysznie! Jeszcze nie jadlam ciasta z melonem...wpraszam sie na kawaleczek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo :)
Zapraszam serdecznie :) Również pozdrawiam!
UsuńZapowiada się apetycznie :*
OdpowiedzUsuńŚwietny!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością.
O dawno nie jadłam tortu, pewnie smakowałby mi bardzo, wygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńJaki on śliczny, aż chce się wziąć widelczyk i skosztować.
OdpowiedzUsuńmniam! z melonem.... przepyszne!
OdpowiedzUsuńNie wpadła bym na takie połączenie smaków! Ciekawość nie pozwala mi przejść obok niego obojętnie, wiec pewnie niedługo spróbuję. Dziękuję za inspirację! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzekam zatem na opinię :)
UsuńTorcik wygląda obłędnie, kulki melona wyglądają dostojnie na torcie. Powiew lata i zieleni aż miło popatrzeć a smakuję a pewno też pysznie.
OdpowiedzUsuńmelon i migdały, mniam. wygląda super : )
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńJak długo tężeje mus? Mój stoi w lodówce juz 12godzin i nic się z nim nie dzieje. Wszystko zrobilem zgodnie z Pani przepisem