Ciasteczka z płatków jaglanych z masłem orzechowym
Naszła mnie ochota na jakieś ciastka, a, że ostatnio rzadko je piekę, pomyślałam, że zrobię coś nowego. Szukałam i podglądałam ciasteczka jaglane we wszechogarniającym internecie, niestety nic mnie zadowoliło i postanowiłam wykombinować coś sama. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Ciasteczka są lekko orzechowe w smaku, kruche, delikatne i bardzo smaczne. Zajadaliśmy się nimi :) Polecam!
Składniki na kilkadziesiąt ciasteczek
200 g płatków jaglanych
4-5 łyżek mąki owsianej lub żytniej jasnej 720
4-5 łyżek mąki owsianej lub żytniej jasnej 720
125 g miękkiego masła
1 żółtko
2 łyżki masła orzechowego
0.5 szklanki cukru pudru (lub odpowiednia ilość ksylitolu dla dbających o linię lub innego zdrowego słodzidła)
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Płatki jaglane mielimy dokładnie w pojemniku od blendera. Masło z cukrem i solą ucieramy na kremową masę, dodajemy żółtko i masło orzechowe, krótko ucieramy do połączenia, wsypujemy zmielone płatki jaglane i mąkę. Konsystencja ma być taka, aby dało się formować w dłoni kulki. Formujemy ciasteczka - kulkę wielkości małego orzecha włoskiego układamy na blasze, w niewielkich odstępach, bo ciasteczka nieco urosną, lekko spłaszczamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C przez 12 minut. Studzimy na kratce.
Jak cudownie wyglądają ! Już zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
bardzo fajne te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka. Chętnie bym pochrupała :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasteczka !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
super ciacha :) ja dziś piekę trochę inne :) też z płatków jaglanych, ale z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńOdszukam z chęcią :)
UsuńZdecydowanie moje smaki, płatki jaglane i masło orzechowe w wersji śniadaniowej są pyszne, a takie ciasteczka to już rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCiastki na owsianej smakują nam najbardziej <3
OdpowiedzUsuńNo owsianych nic nie przebije, to fakt :)
UsuńChodzą mi po głowie ostatnio jakieś ciasteczka. Uznałam jednak, że przyda mi się detox od słodyczy i nie będzie pieczenia !
OdpowiedzUsuńJednak jak patrzę na składniki, to odrazu zmieniam zdanie ! Aż grzech nie upiec ! :D
Zastąp cukier czymś zdrowszym i mniej kalorycznym :)
UsuńNo i kolejne kuszące propozycje na temat ciasteczek Co prawda w zdrowszej wersji która i tak sklania do zjedzenia czegos pysznego I jak tu zapomnieć o łakociach Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzasami, po prostu nie da się żyć bez łakoci ;)
UsuńWygladają bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńOoo wspaniały przepis :) srobuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszniutkie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie:) Co prawda pieczenie nie jest moją najmocniejszą stroną, ale nie zamierzam się poddawać :)
OdpowiedzUsuńZrobię z orkiszowej bezglutenowej mąki, mam nadzieję, że będą tak pyszne, jak te na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/
Musiały być obłędne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe ciasteczka, choć robię je stosunkowo rzadko...chyba muszę się zmotywować i upiec na walentynki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam masło orzechowe :) muszę koniecznie zrobić takie ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńCiasteczka, jemy z ogromną przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńjakie fajne:)
OdpowiedzUsuńod dłuższego czasu zamiast zwyklego masla, do kruchych ciastek doaje wlasnie orzechowe. super sprawa!
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mam piekarnika
OdpowiedzUsuńBardzo lubie teg typu - niezbyt słodkie ciasteczka !
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka. :-) Mam ochotę schrupać. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńZ checią spróbuję - tym bardziej, że uwielbiam masło orzechowe!
OdpowiedzUsuń