Bułeczki twarogowe
Odkryłam te bułeczki dopiero teraz i stwierdzam, że są lepsze od drożdżowych! Mięciutkie, sycące, z jedwabistą skórką i puszystym, lekko wilgotnym wnętrzem. Coś pysznego. A jakie banalne ! Po świątecznym obżarstwie trzeba koniecznie przystopować ;)
Składniki na 12 bułeczek
500 g twarogu (ja użyłam półtłustego)
2 jaja
0.5 łyżeczki soli
2 szklanki mąki pszennej 750
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mleko, do smarowania bułeczek
Do posypania bułeczek:
czarnuszka, sezam, kminek, słonecznik
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
Twaróg ucieramy z jajami i solą. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Formujemy bułeczki, rękami oprószonymi mąką i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy pędzelkiem zamoczonym w mleku i posypujemy ulubionymi ziołami lub przyprawami.
Pieczemy około 25-30 minut, na złoto-brązowy kolor.
Smacznego!
Cudowne te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie prościutkie:) ciekawy przepis, trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie znów trwa!:)
akurat mam sporo twarogu , może dziś będą na kolację ;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają ;) i do tego jeszcze twarożek :DD
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania, nam bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Mięciutkie ,idealne :)
OdpowiedzUsuńach wygladaja na takie pyszne ,mięciutkie i pachnąceee
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, muszę spróbować :) do dobrego jedzenia lubię wypić dobre czerwone wino, dlatego polecam Wam te alkohole, bo jest naprawdę duży wybór i nie trzeba wychodzić z domu :)
OdpowiedzUsuńOoooo...piekne! Zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńBłogosławieństwo Pana nad tym blogiem!
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne, już nie ma żadnej :)
OdpowiedzUsuńWitam Ciebie serdecznie Moniko,
OdpowiedzUsuńmasz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami oraz przepięknymi zdjęciami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyłam swój blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1000 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
PS. Oszalałam na widok Twoich bułeczek z twarogiem! Pychota :)
Z pozdrowieniami,
Magdalena
info@znajdzprzepisy.pl
Fajne, wyglądają naprawdę apetycznie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńOj aleeee bym jutro na śniadanie taką zjadła !
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam. Są rzeczywiście bardzo dobre, wszyscy domownicy się nimi zajadali. Wykonanie nie sprawia żadnego kłopotu, zajmuje bardzo niewiele czasu.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że smakowały :)
Usuńwitaj! czy mogę dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą?
OdpowiedzUsuńJak to jest mąka typu 750? Ja w sklepie znalazłam tylko 500 i 450, spróbowałam zrobić z 450 ale ciasto było bardzo lepkie...Nie wiem, czy to może być przyczyna?
OdpowiedzUsuńTak, 450 czy 500 to zdecydowanie za duży przemiał, są zbyt sypkie, lekkie. Mąka musi być wyższego typu, obojętnie jaka pszenna, żytnia, orkiszowa, ale minimum 750.
UsuńJa piekłam dokładnie z tej: http://www.bangla.pl/zdjecia/mlyny-w-stoislawiu-maka-pszenna-typ-750-chlebowa-d31176_6_7708.jpg