Pierogi z truskawkami
Smak dzieciństwa. I choć truskawki już nie te, bo nie z własnej grządki, to zawsze miło powspominać :) Miła odmiana, gdy po ulewie wyjdzie słońce. Pięknie dzisiaj. Dobrego dnia!
Składniki na około 50-60 pierogów
Ciasto stąd
+ 50 dag świeżych truskawek
Ciasto zagniatamy wg podanego przepisu (patrz link). Truskawki myjemy, przekrawamy na pół lub na ćwiartki jeśli są naprawdę duże. Sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy z kwaśną śmietaną i cukrem.
Smacznego!
U nas za to dzis slonca jak na lekarstwo :( Po iscie letniej pogodzie znacznie sie ochlodzilo. Mimo to takie pierozki zjadlabym z wielka przyjemnoscia :) Uwielbiam pierogi na slodko.
OdpowiedzUsuńUsciski.
Wczoraj późnym popołudniem przeszła burza z gradem. Dzisiaj jest zachmurzone, troszkę chłodniej ale nadal przyjemnie. Zachęcam do zrobienia pierożków :)
Usuńcos pysznego!!! ustawiam się z talerzykiem...
OdpowiedzUsuńJuż nakładam ;)
UsuńPierogi z owocami, a w szczególności z truskawkami... smaki lata :-)
OdpowiedzUsuńTeraz są najsmaczniejsze. Przynajmniej raz w roku pierogi z truskawkami muszą być zrobione :)
UsuńAle bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńTo trzeba zakasać rękawy i do roboty ;)
UsuńZaraz u Ciebie będę...mam nadzieję, że jakieś zostały...;)
OdpowiedzUsuńAni jednego ;)
UsuńZnakomite z owocami, polecam również z jagodami :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ jagodami to nasze ulubione, czekają na wyspy borowinowy ;)
UsuńZjadłabym pierożki z truskawkami. Truskawki mam :)
OdpowiedzUsuńKlasyka! Szkoda, że nie mam cierpliwości do lepienia pierogów :/
OdpowiedzUsuń