Pasta twarogowo jajeczna z kminkiem

Monica 8 Comments



Nie macie już dosyć sklepowych, oklepanych serków ? Ja już nie mogę na nie patrzeć (no, może jedynie na zwykły wiejski, bo robię z nim różne fuzje). Sezon na pasty do pieczywa dopiero się zacznie z nadejściem wiosny i dostępem do świeżych nowalijek. Już mam kilka pomysłów w zanadrzu :)



Składniki

około 30 dag sera białego, miękkiego, nie suchego
3 jaja ugotowane na twardo
2-3 łyżki śmietany gęstej np. 18%
pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku
pół łyżeczki kminku (mielony lub w całości, jak wolicie)
szczypta chilli
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (około pół łyżeczki)
pęczek szczypiorku

Jaja siekamy i dodajemy do sera. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki, na końcu posiekany szczypior. Pasta ma być kremowa. 
Możemy dodać śmietanę i majonez 1:1.

Smarujemy pieczywo.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. u mnie też dziś post śniadaniowy:) a pasty bardzo lubię i często u mnie goszczą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne są takie pasty na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za kminkiem nie przepadam, ale myślę, że w takiej pysznej paście by mi smakował! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna do domowego pieczywa :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. no proszę, kminku z jajami nie znałam spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie przygotuję taką pastę w domu ;)

    OdpowiedzUsuń