Ciasto bananowo kakaowe na mące orkiszowej i oleju kokosowym
FIT ciacho bo chciałam zdrowo i dlatego, że mąż mi ostatnio wytknął, że mój sernik z jabłkami, chociaż smaczny to z tłustego sera i kaloryczny. Dobrze, jak tak, to tak. Będzie zdrowo, w sam raz dla wyciskaczy na siłowni i nie tylko ;) To był szlachetny cel, a więc masło zastąpiłam rozpuszczonym olejem kokosowym a cukier, odrobiną miodu. Mąka orkiszowa jest specyficzna, lekko gorzkawa ale w cieście tego nie wyczujemy, pod warunkiem, że banany są mocno dojrzałe, wtedy będzie słodkie. Ciasto zaskakuje smakiem i jest zdrowe. Śmiało możemy je wcinać!
Składniki na małą keksówkę 23cm x 18 cm
3 banany, mocno dojrzałe, u mnie konkretne okazy się trafiły, więc jeśli macie małe dajcie 4 sztuki
2 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajo
3 łyżki płynnego miodu (lub odpowiednia ilość ksylitolu lub cukru kokosowego)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
szczypta soli
cynamon (ile lubicie np. pół łyżeczki)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy, kilka kropli
Olej kokosowy roztapiamy. Banany obieramy i miksujemy na papkę lub rozdrabniamy widelcem (wybrałam ten drugi sposób) razem z jajami. Do misy wsypujemy mąkę, kakao, dodajemy sól, proszek, sodę, cynamon oraz płynne składniki. Mieszamy szybko do połączenia składników, gdyby ciasto było za gęste dolewamy 1-2 łyżki mleka. Odstawiamy na 10 minut. Wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut lub do suchego patyczka ( w połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aby się nie spalił ).
Wyglada bardzo smacznie ;) Banan i kakao to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast,też piekę na mące orkiszowej.
OdpowiedzUsuńJa zaczęłam piec na orkiszowej nie wypieki wychodzą bardzo smaczne :)
UsuńUwielbiam wszystkie wypieki z bananami:) To ciasto to fajna propozycja na zdrowy deser:) Do tego w wersji FIT, tak wskazana o tej porze roku;) Super
OdpowiedzUsuńWiosna! Aż chce się zdrowo jeść :)
UsuńNa mące orkiszowej jeszcze nie robiłam, ale wygląda mega apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszny ten Twój chlebek :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie smaków w jednym cieście:)
OdpowiedzUsuńPrzepis już zanotowany. Na pewno na weekend upiekę. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
OdpowiedzUsuńNaprawdę wydaje się być smaczne, no i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńMniam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Są pyszne 😍
OdpowiedzUsuńWspaniałe i bardzo smakowite ciasto :) Chętnie zjadłabym teraz choć kawałeczek do kawki :) O mniam <3
OdpowiedzUsuńMój mąż z kolei kupił sobie czerwoną herbatę, alem czekoladki jak podjadał tak podjada :)
OdpowiedzUsuńHaha to ta czerwona herbata (osobiście nie lubię ich smaku, wolę zielone) nie pomoże za wiele ;)
Usuńapetyczne ciacho w sam raz do kawki ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie w brytfance. Przypomina mi ciasto z czerwonej fasoli. Bardzo smaczne i bardzo fit jest Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) Ja uwielbiam bananowe wypieki!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiamy wszelkie przepisy z bananami :D Wspaniale wygląda :D
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku - cały czas próbuję się przekonać do mąki orkiszowej w ciastach
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :D
OdpowiedzUsuńLubie takie ciacha i calkiem podobne ostatnio u mnie goscilo Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńAktualnie jest już po 22 a tu takie rarytaski! Smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMój blog (klik)
fajna zdrowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z tego przepisu bo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJestem fanką takich ciast :D
OdpowiedzUsuńWitam czy Wam tez ciacho wyszło takie miękkie i wilgotne? Czy takie miało wyjść? Czy to wina tego ze wyszedł mi po prostu zakalec, ale za to bardzo pyszny?😂🙈
OdpowiedzUsuńJa nie wiem, zrobiłam drugie podejscie i tak, jak za pierwszym razem, tak i teraz ma moze z 5 cm wysokosci...chyba trzeciego razu nie bedzie🤨 w smaku dobry
OdpowiedzUsuńCo ja piszę..2cm😁
OdpowiedzUsuńCzy da radę bez oleju kokosowego? :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest mega!!! Do tego zrobiłam polewę z oleju kokosowego, kakao i z miodem - plus na górę posypałam kokosem!!! Palce lizać ❤️
OdpowiedzUsuń