Ciasto bananowo kakaowe na mące orkiszowej i oleju kokosowym

Monica 30 Comments


FIT ciacho bo chciałam zdrowo i dlatego, że mąż mi ostatnio wytknął, że mój sernik z jabłkami, chociaż smaczny to z tłustego sera i kaloryczny. Dobrze, jak tak, to tak. Będzie zdrowo, w sam raz dla wyciskaczy na siłowni i nie tylko ;) To był szlachetny cel, a więc masło zastąpiłam rozpuszczonym olejem kokosowym a cukier, odrobiną miodu. Mąka orkiszowa jest specyficzna, lekko gorzkawa ale w cieście tego nie wyczujemy, pod warunkiem, że banany są mocno dojrzałe, wtedy będzie słodkie. Ciasto zaskakuje smakiem i jest zdrowe. Śmiało możemy je wcinać!









Składniki na małą keksówkę 23cm x 18 cm

3 banany, mocno dojrzałe, u mnie konkretne okazy się trafiły, więc jeśli macie małe dajcie 4 sztuki
2 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajo
3 łyżki płynnego miodu (lub odpowiednia ilość ksylitolu lub cukru kokosowego)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
szczypta soli
cynamon (ile lubicie np. pół łyżeczki)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy, kilka kropli

Olej kokosowy roztapiamy. Banany obieramy i miksujemy na papkę lub rozdrabniamy widelcem (wybrałam ten drugi sposób) razem z jajami. Do misy wsypujemy mąkę, kakao, dodajemy sól, proszek, sodę, cynamon oraz płynne składniki. Mieszamy szybko do połączenia składników, gdyby ciasto było za gęste dolewamy 1-2 łyżki mleka. Odstawiamy na 10 minut. Wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut lub do suchego patyczka ( w połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aby się nie spalił ).

Smacznego!


30 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo smacznie ;) Banan i kakao to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast,też piekę na mące orkiszowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaczęłam piec na orkiszowej nie wypieki wychodzą bardzo smaczne :)

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystkie wypieki z bananami:) To ciasto to fajna propozycja na zdrowy deser:) Do tego w wersji FIT, tak wskazana o tej porze roku;) Super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosna! Aż chce się zdrowo jeść :)

      Usuń
  4. Na mące orkiszowej jeszcze nie robiłam, ale wygląda mega apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny ten Twój chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe połączenie smaków w jednym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis już zanotowany. Na pewno na weekend upiekę. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę wydaje się być smaczne, no i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciasta. Są pyszne 😍

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe i bardzo smakowite ciasto :) Chętnie zjadłabym teraz choć kawałeczek do kawki :) O mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój mąż z kolei kupił sobie czerwoną herbatę, alem czekoladki jak podjadał tak podjada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha to ta czerwona herbata (osobiście nie lubię ich smaku, wolę zielone) nie pomoże za wiele ;)

      Usuń
  13. apetyczne ciacho w sam raz do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda obłędnie w brytfance. Przypomina mi ciasto z czerwonej fasoli. Bardzo smaczne i bardzo fit jest Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda cudnie :) Ja uwielbiam bananowe wypieki!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiamy wszelkie przepisy z bananami :D Wspaniale wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawa jestem smaku - cały czas próbuję się przekonać do mąki orkiszowej w ciastach

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubie takie ciacha i calkiem podobne ostatnio u mnie goscilo Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetyczne ciasto, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Aktualnie jest już po 22 a tu takie rarytaski! Smaku narobiłaś :)

    Mój blog (klik)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuje serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  22. Chętnie skorzystam z tego przepisu bo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń