Świąteczne kruche ciasteczka

Monica 29 Comments


Coś mnie "wzięło" na pieczenie ciastek. To już kolejne, ale obiecuję, że na nich poprzestanę, przynajmniej w tym roku ;) Są to najprostsze, najlepsze bo delikatne, kruche ciasteczka pod słońcem. Przepis na nie to baza do wszystkich ciasteczek, niezależnie od ich kształtu, dodatków itd. Zastanawiałam się nad foremkami. Miały być grzyby ale wybrałam choinki i buty (lub skarpety, jak kto woli). Buty przekładałam dżemem a choinki polewałam czekoladą. Wy możecie zrobić jak Wam się podoba, takimi składnikami jakie macie pod ręką. Piekę je nie pierwszy raz więc polecam. Długo zachowują świeżość. Ja przechowuję je w metalowym pudełku na ciasteczka.
Musze się przyznać, że pierwszy raz robiłam piernik staropolski. Ciasto dojrzewa, czeka na upieczenie. Na samą myśl się boję, że nie wyjdzie. Taki dziwoląg. Ale zobaczymy :)



Składniki na około 50 ciasteczek

3 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)
szczypta soli
3 żółtka
25 dag masła lub margaryny

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dosypujemy cukry i sól. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko nożem na małe kawałki. Dodajemy 3 żółtka. Zagniatamy na gładkie elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się zagnieść można dolać odrobinę wody lub mleka. Ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość, u mnie około 3 mm. Wykrawamy ciasteczka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C przez 10 minut (2-3 mm grubość) lub 12-15 minut gdy wytniemy grubsze ciasteczka. Ja wyciągam ciasteczka gdy spód jest delikatnie zrumieniony.

Studzimy. Dowolnie dekorujemy. U mnie buciki przekładałam dżemem porzeczkowym, a choinki polałam czekolada deserową i posypałam kolorowymi kuleczkami. Wybór dodatków dowolny!

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

29 komentarzy:

  1. Ale urocze ciasteczka, chętnie bym pochrupała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to bardzo lubię takie ciasteczka kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasteczka i pięknie się prezentują, wspaniałe na swięta ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze ciasteczka, takie piękne świąteczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekne ciasteczka , usciski świateczne !!

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne do kawki lub herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne i taki prosty przepis, uwielbiam takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne Monico!Nie dziwię się,że wzięło Cię na ciastka. Taki ten czas przedświąteczny jest ciasteczkowy.:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Stęskniona jestem za delikatnymi ciasteczkami. Wyglądaja wzorcowo. Mój piernik też czeka na strychu. Robię go kolejny raz bo najbardziej lubie celebrowanie tego wypieku. Smak jest nieco inny ni z tradycyjnych, taki głeboki. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O,to mnie zaciekawiłaś, czekam w takim razie na mój, z niecierpliwością :)

      Usuń
  10. pudełko z kruchymi ciasteczkami - bezcenne :) ... na wszystkie radości i małe smuteczki takie pudełko najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pudełko to super sprawa, bo łakocie dłużej utrzymują świeżość :)

      Usuń
  11. Widać, że masz rękę do tego ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszny blog aż miło wchodzić:)

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie jestem w trakcie ich pieczenia. są pyszne :) Nawet mój mąż łakomczuch pochwalił ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że smakowały!

      Usuń
  14. Pięknych Świąt i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wesołych Świąt, szczęśliwego Nowego Roku 2013 dla całej Rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  16. Monico życzę Ci wszystkiego wspaniałego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję serdecznie wszystkim! Wzajemnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. A jak fajnie obtoczyć w czekoladzie tzn jak je powiesić/ustawić, żeby były ładne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ale nie jest to możliwe bo ciasteczka są kruchutkie i po prostu połamałyby się.

      Usuń
  19. Ja część robię na choinkę, a część na stół :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te są zbyt kruche aby dało się je powiesić na choince ;) Trzeba by było pozmieniać troszkę składniki, ale ogólnie rzecz biorąc, to fajny pomysł :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń