Zapiekanka makaronowa z serem i boczkiem

Monica 14 Comments




Na tę zapiekankę miałam oko już od dawna. Jest prosta i szybka do zrobienia, wspaniale smakuje, choć nie ukrywam, liczy sobie trochę kalorii, ale czego nie robi się dla makaronu, który uwielbiam w każdej postaci. Boczek nie jest moim ulubieńcem kuchennym ale w tej zapiekance nie mogłoby go nie być. Całość pysznie smakuje i jest nieziemkso syta!
Taką zapiekankę i jej podobne wersje wiele razy spotkałam w kuchni zza oceanu - w USA i Kanadzie. Polecam, przepyszna :)
To kolejny przepis do akcji makaronowej Mossqa - VIVA la pasta!




Składniki dla 4 osób

1 opakowanie makaronu rurki
20 dag sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach
10 dag boczku
2 jaja
250 ml mleka lub śmietanki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na maśle do zrumienienia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Ugotowany makaron mieszamy z 15 dag sera żółtego i usmażonym boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jaja rozbełtujemy z mlekiem, doprawiamy solą pieprzem i gałką.

Szklane naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy makaron. Zalewamy go mieszaniną jajeczną.
Posypujemy resztą (5dag) żółtego sera i zapiekamy 25 minut, do zrumienienia.

Uwagi:
* Wierzch zapiekanki możemy posypać jakimkolwiek serem pleśniowym, zyska wtedy bardziej wyrazisty smak
* Zapiekankę możemy podać z ketchupem

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Prosta i na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedużo składników zapowiada się smaczniasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makarony!!!! a Twój taki apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smacznie... ale mam na nia chrapke:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapiekanki... łatwe, pyszne i przyjemne xd

    OdpowiedzUsuń
  6. boczek i ser - to coś dla mojego mężczyzny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję serdecznie wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapiekanka wyglada imponujaco i smakuje pewnie jeszcze lepiej wiec zaserwuje ja dzisiaj mojej rodzince.Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam, danie wyszło pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Dziękuje i pozdrawiam! :)

      Usuń
  10. Przepis znakomity, ale ta potrawa aż prosi się jeszcze o cebulę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, warto dodać tu cebulkę :)
      Pozdrawiam!

      Usuń