Babeczki z kremem karpatkowym, czekoladą i orzechami
Sezon na małe karnawałowe słodkości trwa. U mnie były zapomniane ale jakże wspaniałe babeczki. Ostatnio (wieki temu) na blogu widniały orzechowe, te są zupełnie inne. Krem można oczywiście zrobić swój, np. z tego ciasta, będzie miał niemal identyczny smak. Bardzo lubię babeczki, ale zawsze dwa razy się zastanawiam przed ich zrobieniem, bo zajmuje ono sporo czasu. Lecz efekt, grzechu wart. Polecam!
Składniki na około 40-50 babeczek średniej wielkości
Ciasto kruche:
25 dag masła lub margaryny
200 g cukru pudru
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub 16 g cukru waniliowego)
* 1 łyżka śmietany 18% (gdyby ciasto nie chciało się zarobić)
Poza tym:
1 opakowanie kremu karpatkowego (ja używam firmy Delecta)
1 mały słoiczek powideł (u mnie z czarnej porzeczki, mogą być śliwkowe)
0.5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
50 g czekolady deserowej
Składniki na ciasto zagniatamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry (jeśli nie mamy ekstratku to tutaj dodajemy cukier waniliowy), siekamy z masłem, wbijamy żółtka, dodajemy skórkę i na końcu ekstrakt. Rozwałkowujemy ciasto porcjami na stolnicy, na grubość około 3 mm i wycinamy foremkami na babeczki. Ja foremek niczym nie smaruję (możecie posmarować je cienko masłem), po upieczeniu stukam w dno foremki i babeczka "wyskakuje" sama.
Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni C i pieczemy babeczki 10-15 minut na złoty kolor ( w zależności jakie grube ciasto zrobimy), nie spieczmy ich zbytnio bo będą się kruszyć. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy.
Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (potrzeba do niego 20 dag masła i 0.5 l mleka). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Orzechy siekamy.
Ostudzone babeczki smarujemy 1 łyżeczką powidła, napełniamy kremem ze szprycy, posypujemy orzechami i polewamy czekoladą.
Smacznego!
To prawda, że sporo przy nich pracy, ale za to ile frajdy z jedzenia! Warto się postarać. Wyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste babeczki. Szybko można je zrobić, ozdabiać po swojemu, a z kremem karpatkowym to już wogóle pycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te Twoje babeczki. Świetny deser i piękne zdjęcia. Myślę, że możesz zrobić też wersję z owocami zamiast czekolady i orzechów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów kulinarnych.Zapraszam też do mnie : http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/
Wyglądają obłędnie ;d
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim!
OdpowiedzUsuńmałe pyszności!:)
OdpowiedzUsuńCudne i smakowite te babeczki:)!
OdpowiedzUsuńWspaniałe urocze pyszności ! Idealne w karnawale :)
OdpowiedzUsuńAle ci ciasto wyrosło :)
OdpowiedzUsuńCieńsze babeczki, połamałby się ;)
UsuńCudowne są te babeczki!:)
OdpowiedzUsuńTakie małe karnawałowe słodkości lubimy :)
Mega apetyczne.
OdpowiedzUsuńwygladaja cudownie ...mmmm..
OdpowiedzUsuńTakie babeczki muszą byc przepyszne :)
OdpowiedzUsuńO jakie piękne babeczki! Uwielbiam takie małe cuda, fakt trzeba się napracować, ale warto :)
OdpowiedzUsuńOj, warto, warto :)
UsuńPysznie wyglądaja. Mam pytanie w składnikach nie ma aromatu natomiast został wymieniony w przygotowaniu ciasta wiec użyć go?!
OdpowiedzUsuńMożna użyć aromatu lub ekstraktu :) Pozdrawiam!
UsuńCzyli rozumiem że można dodać łyżkę zapachu waniliowego? Stołowa? Jeśli do wykonania kremu trzeba użyć 20dag masła to jest cała kostka masła?
OdpowiedzUsuńMyślę, że aromatu w zupełności wystarczy kilka kropli/pół łyżeczki aby nie przesadzić. Jeśli chodzi o masło, to jego waga zależy od tego jakie masz, masło zazwyczaj ma 20 dag, margaryny często 25 dag.
UsuńPozdrawiam!
Jesli używam do kruchego ciasta margaryny to cała kostkę dodać? Kostka margaryny ma 250g. A do kremu karpatkowego używając masła to dojemy cała kostkę bo masło ma 200g? Jeśi dobrze przeliczyłam? Orzeszki mają być bardzo drobno posiekane?
OdpowiedzUsuńDo kruchego 25 dag margaryny lub masła (nie ma znaczenia czego użyjesz, ważne aby proporcje sie zgadzały). 25 dag = 250g = kostka np. Kasi. Do kremu tyle ile jest napisane na opakowaniu (więc zależy jaki krem kupisz, u mnie było 20 dag ). Orzeszki dosyć drobno posiekałam, tak aby nie było dużych kawałków.
UsuńForemek nie trzeba natłuścić i obsypywać niczym? Wyjdą później z foremek ładnie, nie przypalą się bez niczego.
OdpowiedzUsuńZależy od foremek. Ja ma zawykłe metalowe i niczym ich nie smarowałam, a babeczki wychodziły bez problemu, ale dla bezpieczeństwa można posmarować i posypać bułką tartą.
UsuńJeśi chodzi o otartą skórke z cytryny nie będzie ona bardzo wyczuwalna w smaku? Jakoś do tej pory nie zdarzyło mi się jej używać do wypieków...
OdpowiedzUsuńBędzie. Ciasto będzie mieć wyczuwalny posmak cytrynowy lecz nie będzie nim przebrane. Jeśli boisz się zbyt mocnego smaku lub nie przepadasz za cytryną polecam dać 2 krople aromatu cytrynowego lub dosłownie pół łyżeczki startej skórki ze świeżej cytryny. Będzie w sam raz. W razie czego, zawsze można z niej całkiem zrezygnować ;)
UsuńRozumiem Dziękuje za pomoc. Aczkolwiek dodająć olejek waniliowy i zastępująć tą skórkę dwoma kroplami zapachu cytrynowego nie pomieszają się smaki za bardzo?
OdpowiedzUsuńDwóch aromatów nie mieszamy. Ekstrakt to nie aromat (on jest sztuczny, a ekstrakt naturalny). Spróbuj dodać aromat cytrynowy jeśli nie chcesz skórki cytrynowej i dodaj tylko cukier waniliowy, bez ekstarktu lub aromatu. Pozdrawiam!
UsuńWięć jeśli dodam do ciasta aromat waniliowy taki plynny a później zrezygnuję ze skórki to też będe musiała dodać aromat cytrynowy więć siła rzeczy w masie będa dwa rodzaje olejków:(
OdpowiedzUsuńNie polecam użycia dwóch olejków ;) będa się "gryzły". Dlatego najlepiej postępować wg przepisu i nie kombinować.
UsuńCzyli jak dodam cukier waniliowy+kilka kropli aromatu cytrynowego będzie dobrze? Czy mogę użyć domoej śmietany czy musi być taka jak w przepisie?
OdpowiedzUsuńTak, będzie dobrze. Nie mam pojęcia jak wygląda i smakuje dodmowa śmietana, ma być w każdym razie gęsta i lekko kwaśna.
UsuńOk Dziękuje az pomoc. Tak domowa śmietana jest gęsta i kwaskowata więc się nada jak najbardziej:). Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJeśli chcę zrobić czekoladowe babeczki wystarczy dodać kakaó jeśli tak to jakie i ile?
OdpowiedzUsuńJa lubię Decomorreno extra ciemne, wtedy wystrczą 2 łyżki. Jak masz inne (np. z Biedronki jest fajne) to dałabym 3 łyżki. Przy dodaniu kakao, należy dodać 2 łyżki śmietany 18% lub tyle wody/mleka aby ciasto można było zarobić.
UsuńRozumiem czyli przy robieniu ciasta dosypać 2-3łyżki kakao o i dodatkowo 2 łyżki śmietany:). Dziękuje:)
OdpowiedzUsuńTak, kakao dodać do mąki a śmietanę po posiekaniu z masłem, jak wbijamy żółtka.
UsuńW przepisie podano źeby dodać cukry czyli c.puder i cukier waniliowy? Dodać skórkę i aromat, aromat nie jest wymieniony w składnikach, więc mogę prosić o wyjaśnienie...
OdpowiedzUsuńNo tak, trochę to zagmatwałam. A więc, dajemy cukier puder i ekstrakt z wanilli lub cukier waniliowy jeśli nie mamy ekstraktu. Aromat to przejęzyczenie, już poprawione, chodziło mi o ekstrakt.
UsuńSądząc po wcześniejszych wpisach zrobił ię tu straszny bałagan w kwesti olejków, zapachów, ekstraktów niestety i ja się pogubiłam. Więc przy robieniu ciasta dodam cukry w tym cukier waniliowy, po posiekaniue z resztą dodam skórkę z cytryny i czy to wystarczy? Czy ewentualnie zamiast skórki dodać kilka kropli aromatu cutrynowego i tyle?
UsuńMożna dodać aromat cytrynowy ale polecam skórkę, jest po prostu lepsza.
UsuńRozumiem więc dodać skórkę z cytrynki ewentualnie aromat cytrynowy kilka kropli i jeśli nie posiadam ekstraktu to wystarczy już nic nie dodawać?
OdpowiedzUsuń