Kruche babeczki z kremem orzechowym

Monica 27 Comments


To moja pierwsza propozycja w tym roku w ramach nadchodzących świąt. Babeczki czymkolwiek by się ich nie nadziało, zawsze są pyszne. I tak dla odmiany, odejdźmy trochę od tych dużych klasycznych bab i nacieszmy oczy tymi małymi słodkościami :) Małe co nieco dla każdego łakomczucha. Na dwa kęsy. 
Tym samym, z chęcią dołączam do akcji Mirabelki :

Składniki na około 30 babeczek

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
20 dag masła lub margaryny
0.5 szklanki cukru pudru
2 żółtka
16 g cukru waniliowego
szczypta soli

Krem orzechowy:
25 dag orzechów włoskich 
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli masa będzie mało słodka)
2 żółtka
50ml wódki lub rumu

Ciasto kruche: 
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i zagniatamy ciasto. Gdyby nie chciało się zagnieść można dodać trochę śmietany 18%. Zagniecione ciasto owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone, rozwałkowujemy i przykrywamy nim foremki na babeczki (foremek nie smarujemy niczym). Dociskamy ręką ciasto i wylepiamy nim dokładnie foremki. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C na złoto (około 15 minut). Upieczone, gorące babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek i studzimy.

Krem orzechowy:
Orzechy podsmażamy na patelni na złoto, aby wydobyć z nich aromat. Następnie mielimy je w maszynce do orzechów. Masło ucieramy na puszysta masę, porcjami dosypując cukier puder. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wszystkie zmielone orzechy. Na końcu dolewamy alkohol. 

Ostudzone babeczki napełniamy kremem, przechowujemy w chłodzie i konsumujemy najlepiej w ten sam dzień lub na drugi dzień.

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. chodzą za mną babeczki, tylko muszę się zaopatrzyć w foremki i zrobię, aż dostałam ślinotoku, bardzo lubię krem orzechowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Monico, babeczki wyglądają pięknie i pysznie. Na pewno na stole wielkanocnym będą smaczną ozdobą:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne babeczki,ślicznie się prezentują i smakowity krem orzechowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie na Wielkanoc też będą babeczki :-) Ależ Twoje są smakowite! mm.. z kremem orzechowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. hihi, istna fabryka!
    pyszna partia smakołyków ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak pyszne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj ale mi ślinka pociekła! Śliczne, i pewnie smaczne, są :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Osładzam Was moi drodzy ostatnio ;) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba się skuszę i upiekę, bo coś orzechowego za mną chodzi od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. babeczki wyglądają tak cudnie, że od razu zapisałam sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ļięknie przyozdobione. Czekam na następne propozycje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie tutaj, a ja zapraszam również do siebie. http://www.boronappetit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Prześliczne zdjęcia, a babeczki tak apetyczne, że aż ślinka cieknie!

    Kochana, radosnych i pysznych świąt dla Ciebie i Rodzinki! :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Udanych Świąt! Radości, spokoju i pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdrowych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt Wielkanocnych!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Monico, życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych !:)

    OdpowiedzUsuń
  17. pięknych
    Świąt
    posypanych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  18. dawno mnie nie bylo a ty tak kusisz:) uff porywam jedną babeczke !!

    OdpowiedzUsuń