Ciasto kruche z jabłkami i masą kokosową
Lubię wszelkie ciasta z jabłkami. To jedne z moich najulubieńszych, nawet śliwki w drożdżowym cieście ich nie przebiją. Polecam połączenie, zresztą chyba dobrze znane, jabłek i kokosu. Masa kokosowa jest tutaj delikatna i puszysta. Ciasto kruche i delikatne połączone z soczystymi jabłkami.
Składniki na dużą prostokątną formę
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
16 g cukru waniliowego
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
szczypta soli
Masa jabłkowa:
około 1,5 kg jabłek, na placek np. szarej renety
1-2 łyżki cukru
Masa kokosowa:
1 szklanka cukru
4 białka
szczypta soli
170 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto (przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto). Dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy.
Masa jabłkowa: jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier. Gdyby jabłka były bardzo soczyste, odciskamy trochę soku. Ja tego nie robiłam.
Masa kokosowa: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy porcjami cukier, wiórki i mąkę. Dokładnie mieszamy.
Na jednej części ciasta wykładamy jabłka, dociskamy. Na jabłka wykładamy masę kokosową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika. Pieczemy około 35 minut do zrumienienia ciasta.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.
Smacznego!
Pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńWypróbuję napewno,pozdrawiam.
Tez uwielbiam ciasta z jabłkami ;) Chociaz wspomniana drożdzówa ze śliwkami jak dla mnie je przebija :]
OdpowiedzUsuńW połączniu z kokosem kiedyś jadłam jabłecznika. Takiej wersji jeszcze nie, więc wszystko przede mną :)
ale rozpusta! koskos, jabłka, kruche ciasto..
OdpowiedzUsuńżyć i nie umierać. i nie odmawiać sobie! cudowny rarytas wśród ciast.
Jak zawsze pięknie i smacznie:D:D
OdpowiedzUsuńPiekne jest to ciasto. Ja tez lubię ciasta z jabłkami, a kokos wielbię, a więc połączenie wg mnie idealne.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia cieple:)
pysznie przekładane!
OdpowiedzUsuńsuper to ciasto, te warstwy bardzo do mnie trafiają :)
OdpowiedzUsuńpyszności:) uwielbiam jabłkowe ciasta:) miłego weekendu
OdpowiedzUsuńZnakomity jabłecznik, pyszne smaki !!!
OdpowiedzUsuńPycha, musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMmmm, świetnie się zapowiada. Uwielbiam kokos :D
OdpowiedzUsuńNo no...taakie bogate :-) Doskonałe!
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym takie ciacho, nawet o tej godzinie!:)
OdpowiedzUsuńA ja wprot odwrotnie..nie przepadam za ciastami z dodatkiem jablek ale Twoje ciacho wyglada tak kuszaco, ze na pewno sprobowalabym kawalek :) I ta kokosowa warstwa...Pycha!
OdpowiedzUsuńUsciski.
bardzo kusząca kosteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim za odwiedziny!
OdpowiedzUsuńAle wykwintne ciacho:-). Tyle w nim pyszności:)
OdpowiedzUsuńjablka, kokos... podoba mi sie to polaczenie smakow:)
OdpowiedzUsuńCudownie kuszące.. ma wszystko co lubię :-)
OdpowiedzUsuńja również lubię ciasta z jabłkami. wiórki kokosowy to fajny dodatek.
OdpowiedzUsuńCo Dziś Zjem Na Śniadanie
Długo mnie nie musisz przekonywać, bo uwielbiam kokosowe akcenty :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co upiekę w niedzielę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto, upiekłam je na święta i jest pyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się udało :)
UsuńWypróbowałam wczoraj, zarówno ciepłe jak i dzisiaj zimne już ciasto jest pyszne. Wszystkim bardzo smakuje. U mnie wszyscy przepadają za kokosem :) Dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za opinię, bardzo mi miło !
Usuńwlasnie upieklam :) przepyszne i proste, wykonane z pomoca mojego synka ktory upodobal sobie walkowanie ciasta :) jest to chyba 1wsze ciacho z jablkami ktore mi sie udalo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Super! Cieszę się bardzo :)
UsuńCiasto pyszne:) Polaczenie jablek i kokosa... poezja smaku;)
OdpowiedzUsuńJesli ktos, tak jak ja, nie lubi zbyt slodkich ciast (kwestia indywidualna, co dla kogo znaczy "zbyt slodkie";) heh..) albo inaczej, lubi malo slodkie ciasta, to radze zmniejszyc odrobine ilosc cukru, szczegolnie w masie kokosowej.
Dziekuje za przepis:) to moje czwarte upieczone wlasnorecznie, udane ciasto!
A dla tych, ktorzy w tematyce pieczenia slodkosci sa tak obeznani jak ja;) rada: margaryna/maslo powinna byc dobrze schlodzona,z pewnoscia nie powinna byc o temp pokojowej, o czym przekonalam sie sama. Po wyrobieniu(krotkim) ciasta (przed walkowaniem) dobrze jest wstawic go na ok 30min do lodowki. Przy pierwszym podejsciu tluszcz nie byl schlodzony i ciasto odmowilo wspolpracy, bylo kleiste i rwalo sie ale na to tez, jak sie okazuje,jest dobry sposob. Na blacie/stolnicy rozkladamy kawelek folii spozywczej, porcje ciasta rozplaszczamy dlonmi, kladziemy na folii i przykrywamy drugim kawalkiem folii. Dzieki tej technice ciasto nie klei sie ani do walka ani do blatu i latwiej jest przetransportowac go do foremki;)
Tak, masło powinno być twarde, zawsze takie powinno być do kruchych ciast.
UsuńCieszę się, że się udało i smakowało :)
A czy zamiast walkowac moge ciasto zetrzec na tarce o grubych oczkach????
OdpowiedzUsuńJeśli dobrze go schłodzisz, to można zetrzeć :) Tylko odciśnij sok z jabłek żeby nie zalały całkiem startego ciasta (bo nie jest zwarte ma dziurki, wiadomo).
UsuńThank you za odpowiedz! Dam znac po swietach jak wyszlo!!!:)
OdpowiedzUsuńA spodu nie podpiekamy?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, ale jak masz mieć obawy (zależy od jabłek, jak maja dużo wody to ciasto może podmoknąć) to można podpiec 20 minut sam spód.
UsuńPozdrawiam!
Swietny przepis , ale koniecznie trzeba spod ciasta podpiec wczesniej- dól wyszedl surowy( nie z winy jablek)
OdpowiedzUsuń