Makaron z sosem pomidorowym z mascarpone

Monica 10 Comments


Robię go już od dawien dawna, bardzo go lubimy. Jest prosty, szybki i niedrogi. Polecam szczególnie leniuchom ;) !

Składniki dla 4 osób

1 puszka (400 g) pomidorków bez skórki w zalewie
180 g serka mascarpone
1 duża cebula
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
listki bazylii, kilkanaście lub tyle ile lubicie
dowolny makaron (u mnie rurki pełne ziarno)

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Cebulkę siekamy i dusimy na złoto na maśle, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlewamy pomidorki i przecier pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ser i mieszamy aż całkiem się rozpuści na małym ogniu. Wyłączamy sos. Przed samym spożyciem dodajemy posiekane listki bazylii.

Smacznego!

10 komentarzy: