Makaron z sosem pomidorowym z mascarpone
Robię go już od dawien dawna, bardzo go lubimy. Jest prosty, szybki i niedrogi. Polecam szczególnie leniuchom ;) !
Składniki dla 4 osób
1 puszka (400 g) pomidorków bez skórki w zalewie
180 g serka mascarpone
1 duża cebula
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
listki bazylii, kilkanaście lub tyle ile lubicie
dowolny makaron (u mnie rurki pełne ziarno)
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulkę siekamy i dusimy na złoto na maśle, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlewamy pomidorki i przecier pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ser i mieszamy aż całkiem się rozpuści na małym ogniu. Wyłączamy sos. Przed samym spożyciem dodajemy posiekane listki bazylii.
Smacznego!
Pycha! Uwielbiam kluchy z dobrym wege sosem:)
OdpowiedzUsuńW takiej prostocie tkwi nieraz pyszna siła :D
OdpowiedzUsuńCiekawy ten sos ;)
OdpowiedzUsuńSuper danie na obiadek.
OdpowiedzUsuńDziękuje wszystkim i polecam!
OdpowiedzUsuńPychota :D
OdpowiedzUsuńpyszny obiad! :) kocham pomidory z makaronem :)
OdpowiedzUsuń