Naleśniki zapiekane z kurczakiem, gorgonzolą i kurkami

Monica 29 Comments



Sezon grzybowy dopiero się zaczyna, ale pierwsze kurki pojawiają się już w czerwcu i możemy cieszyć się nimi aż do października, jeśli pogoda pozwoli. Tak jak obiecałam, to moja kolejna propozycja z tymi pysznymi grzybami :) Wspaniała naleśnikowa zapiekanka. Jedna z lepszych jakie robiłam. Zainspirowałam się takim przepisem, o tutaj






Składniki dla 4 osób

Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
0.5-1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jaja
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki masła, roztopionego
sól
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Nadzienie:
1 szklanka kurek, oczyszczonych
1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany 18% 
100 ml śmietany 30%
pieprz biały

sól do smaku

1,5 łyżki musztardy 
150 g sera gorgonzola (ew. lazur)
natka pietruszki posiekana

pieprz czarny
świeży rozmaryn

Ciasto naleśnikowe rozrabiam trzepaczką i odstawiam.

Kurki wrzucamy na roztopione masło, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i smażymy aż cebulka się zeszkli i delikatnie przyrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy kilka kurek do posypania po wierzchu. Pierś kroimy w kostkę i wrzucamy na drugą patelnię na roztopione masło. Smażymy aż będą dobrem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do kurek. Dodajemy do tego śmietanę 18 %, mieszamy podgrzewając, doprawiamy musztardą, natka pietruszki, sola i pieprzami. Wlewamy śmietanę 30%, dodajemy ser gorgonzola ( 3/4 opakowania) i zagotowujemy całość, na małym ogniu, często mieszając. gotowe nadzienie odstawiamy z kuchenki.

Smażymy naleśniki. Na każdy nakładamy porcjami nadzienie (starajcie się dawać mniej sosu a więcej nadzienia). Układamy naleśniki w formie do zapiekania posmarowanej tłuszczem. Kładziemy na nich gorgonzolę, kurki i polewamy sosem z nadzienia. Posypujemy natką pietruszki i rozmarynem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekamy około 20 minut do zrumienienia się sosu.

Smacznego!

29 komentarzy:

  1. strasznie mi milo ze cie zainspirowałam, twoje danie wygląda cudnie apetycznie. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba zalałabym to beszamelem. Ale przepis wygląda przepysznie. Chyba się na niego skusze, gdy skończę dietę ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że też o tym myślałam ? :)

      Usuń
  3. wygląda nieziemsko:) musiało smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają prześlicznie i naprawdę smakowicie, przepis koniecznie do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moniko, naleśniki z takim farszem muszą być pyszne. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę chociaż o małą porcyjkę tych cudownych naleśników...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się to nadzienie, wytrawne nalesniki należą do moich ulubionych:) A grzyby uwielbiam, a kurek niestety w tym roku jeszcze nie jadłam:( dobrze, że się nie kończą to może nadrobię braki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadrabiaj bo to jedne z najsmaczniejszych grzybów :)

      Usuń
  8. Świetne połączenie... Uwielbiam naleśniki na słono, a u Ciebie jak pyysznie nadziane ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeju, ale ona musi być pyszna! Aż mi w brzuchu burczy na sam widok... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie wpadnę do Ciebie na obiad..;)!

    OdpowiedzUsuń
  12. ale świetne danie! muszę kiedyś podać tak naleśniki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! Chętnie również wypróbuję ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale wykwintne naleśniki! Cudny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. doskonałe połączenie smaków:) danie stworzone dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Propozycja wymarzona dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zachęcam do stworzenia naleśników ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak zwykle super ja nastepnym razem zrobie bez musztardy dla mnie ma troche za dominujacy smak poza tym wysmienite . Czekam na ciasto ze sliwkami pewnie jak zawsze z twoich przepisow bedzie udane

    OdpowiedzUsuń
  19. No proszę ! jak smacznie i ciekawie można podać naleśniki. Danie wygląda mega smacznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale mi smaka narobiłaś :) jak tylko dostane kurki to zrobie naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń