Naleśniki zapiekane z kurczakiem, gorgonzolą i kurkami
Sezon grzybowy dopiero się zaczyna, ale pierwsze kurki pojawiają się już w czerwcu i możemy cieszyć się nimi aż do października, jeśli pogoda pozwoli. Tak jak obiecałam, to moja kolejna propozycja z tymi pysznymi grzybami :) Wspaniała naleśnikowa zapiekanka. Jedna z lepszych jakie robiłam. Zainspirowałam się takim przepisem, o tutaj.
Składniki dla 4 osób
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
0.5-1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jaja
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki masła, roztopionego
sól
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Nadzienie:
1 szklanka kurek, oczyszczonych
1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany 18%
100 ml śmietany 30%
pieprz biały
sól do smaku
1,5 łyżki musztardy
150 g sera gorgonzola (ew. lazur)
natka pietruszki posiekana
pieprz czarny
świeży rozmaryn
Ciasto naleśnikowe rozrabiam trzepaczką i odstawiam.
Kurki wrzucamy na roztopione masło, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i smażymy aż cebulka się zeszkli i delikatnie przyrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy kilka kurek do posypania po wierzchu. Pierś kroimy w kostkę i wrzucamy na drugą patelnię na roztopione masło. Smażymy aż będą dobrem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do kurek. Dodajemy do tego śmietanę 18 %, mieszamy podgrzewając, doprawiamy musztardą, natka pietruszki, sola i pieprzami. Wlewamy śmietanę 30%, dodajemy ser gorgonzola ( 3/4 opakowania) i zagotowujemy całość, na małym ogniu, często mieszając. gotowe nadzienie odstawiamy z kuchenki.
Smażymy naleśniki. Na każdy nakładamy porcjami nadzienie (starajcie się dawać mniej sosu a więcej nadzienia). Układamy naleśniki w formie do zapiekania posmarowanej tłuszczem. Kładziemy na nich gorgonzolę, kurki i polewamy sosem z nadzienia. Posypujemy natką pietruszki i rozmarynem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekamy około 20 minut do zrumienienia się sosu.
Smacznego!
strasznie mi milo ze cie zainspirowałam, twoje danie wygląda cudnie apetycznie. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa chyba zalałabym to beszamelem. Ale przepis wygląda przepysznie. Chyba się na niego skusze, gdy skończę dietę ;))
OdpowiedzUsuńA wiesz, że też o tym myślałam ? :)
Usuńwygląda nieziemsko:) musiało smakować rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają prześlicznie i naprawdę smakowicie, przepis koniecznie do wypróbowania!:)
OdpowiedzUsuńMoniko, naleśniki z takim farszem muszą być pyszne. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPoproszę chociaż o małą porcyjkę tych cudownych naleśników...:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się! :)
Usuńpodoba mi się to nadzienie, wytrawne nalesniki należą do moich ulubionych:) A grzyby uwielbiam, a kurek niestety w tym roku jeszcze nie jadłam:( dobrze, że się nie kończą to może nadrobię braki :D
OdpowiedzUsuńNadrabiaj bo to jedne z najsmaczniejszych grzybów :)
UsuńŚwietne połączenie... Uwielbiam naleśniki na słono, a u Ciebie jak pyysznie nadziane ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńJeju, ale ona musi być pyszna! Aż mi w brzuchu burczy na sam widok... :)
OdpowiedzUsuńChętnie wpadnę do Ciebie na obiad..;)!
OdpowiedzUsuńale świetne danie! muszę kiedyś podać tak naleśniki :D
OdpowiedzUsuńPyszności! Chętnie również wypróbuję ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńAle wykwintne naleśniki! Cudny przepis :)
OdpowiedzUsuńdoskonałe połączenie smaków:) danie stworzone dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPropozycja wymarzona dla mnie!
OdpowiedzUsuńZachęcam do stworzenia naleśników ;)
OdpowiedzUsuńjak zwykle super ja nastepnym razem zrobie bez musztardy dla mnie ma troche za dominujacy smak poza tym wysmienite . Czekam na ciasto ze sliwkami pewnie jak zawsze z twoich przepisow bedzie udane
OdpowiedzUsuńNo proszę ! jak smacznie i ciekawie można podać naleśniki. Danie wygląda mega smacznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :) jak tylko dostane kurki to zrobie naleśniki ;)
OdpowiedzUsuń