Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami i ziemniaczanym puree z koperkiem

Monica 33 Comments


Jesień i zima to czas zapiekanek i dań jednogarnkowych. Zapiekankę z ziemniaczanym puree już kiedyś robiłam i widnieje ona na moim starym blogu. Jest smaczna, rozgrzewająca i aromatyczna, idealna gdy szaruga za oknem. Ziemniaczane puree z koperkiem pachnie nieziemsko :)

Składniki na głęboką formę do zapiekania na 6 osób

Farsz mięsno - warzywny:
około 300 g mięsa mielonego (jakie lubicie)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 marchew
1 korzeń pietruszki
5 plastrów pomidorów suszonych w oleju
sól
pieprz
kminek mielony
słodka papryka
ostra papryka

Puree z koperkiem:
około 1 kg ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, troszkę vegety
1 pęczek koperku

Poza tym: 10-15 dag sera żółtego do starcia

Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą gotowe do ubicia.

Przygotowanie farszu: w rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy ulubiony olej, wrzucamy pokrojona drobno cebulkę z czosnkiem, smażymy 5 minut i dodajemy mięso mielone, w dalszym ciągu smażąc kilka minut. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory suszone pokrojone w kostkę. Ciągle dusimy. ścieramy na tarce obraną marchew z pietruszką, dodajemy do farszu i doprawiamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut.

Ugotowane ziemniaki ubijamy ze śmietaną i resztą składników na puree. Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy farsz, na niego puree i zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut. 5 minut przed końcem ścieramy ser żółty i trzymamy do roztopienia się go.

Smacznego!

33 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkie zapiekanki, a Twoja wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, takie dania zimą są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zapiekanka i to prawda ze o tej porze roku zapiekanki ciesza się powodzeniem Ta receptura przypomina mi odrobine irlandzka farmerska zapiekanke która jest rownie smaczna Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm wygląda przepysznie! Aż zrobiłam się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie :). Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie danie to dopiero potrafi nasycić na długo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba skorzystam z propozycji i sama spróbuje zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna zapiekanka, bardzo lubię takie dania z naczynia żaroodpornego. Narobiłaś mi ogromnej ochoty i być może zabiorę się za nią dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest bardzo pomysłowa, będę musiała taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie wygląda ta zapiekanka ,może zrobię ją na obiad w poniedziałek tylko trochę zmodyfikuję ten przepis bo nie przepadam za mięsem .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo mięso akurat tutaj "robi" za całokształt ;)

      Usuń
  12. robię podobną zapiekankę z ziemniaczanym pure :) bardzo ją lubię, jest pyszna i pożywna :)
    pozdrawiam
    http://zyciejakpomarancze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super smacznie, chętnie bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię podobną,jest pyszna ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo aromatyczne i sycące danie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też mam przepis na blogu tzw. zapiekanka pasterska, dobra szczególnie jeśli chcesz nakarmić większą liczbę osób bo jest bardzo syta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam zapiekanki pasterskiej, muszę spróbować.

      Usuń
  17. Bardzo lubimy zapiekanki, ale takiej z puree jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam!

    Zapraszam na nowy wpis! Koniecznie sprawdź, bo przygotowałam coś fajnego! :)
    ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM



    OdpowiedzUsuń
  20. mięso mielone to nie jest moj faworyt, ale moze w tym wydaniu byłoby ok? przepis na pewno ciekawy

    OdpowiedzUsuń
  21. Kocham takie zapiekanki. To jeden z ulubionych obiadów. Ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. :) Strasznie intryguje mnie to puree, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. mmmmm jak pięknie wygląda!! <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję wszystkim za miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń