Bułeczki twarogowe

Monica 23 Comments


Odkryłam te bułeczki dopiero teraz i stwierdzam, że są lepsze od drożdżowych! Mięciutkie, sycące, z jedwabistą skórką i puszystym, lekko wilgotnym wnętrzem. Coś pysznego. A jakie banalne ! Po świątecznym obżarstwie trzeba koniecznie przystopować ;)






















Składniki na 12 bułeczek

500 g twarogu (ja użyłam półtłustego)
2 jaja
0.5 łyżeczki soli
2 szklanki mąki pszennej 750
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mleko, do smarowania bułeczek

Do posypania bułeczek:
czarnuszka, sezam, kminek, słonecznik

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

Twaróg ucieramy z jajami i solą. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Formujemy bułeczki, rękami oprószonymi mąką i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy pędzelkiem zamoczonym w mleku i posypujemy ulubionymi ziołami lub przyprawami.

Pieczemy około 25-30 minut, na złoto-brązowy kolor.

Smacznego!

23 komentarze:

  1. faktycznie prościutkie:) ciekawy przepis, trzeba wypróbować:)
    Ps. gotowanie za głosowanie znów trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. akurat mam sporo twarogu , może dziś będą na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają ;) i do tego jeszcze twarożek :DD

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam do spróbowania, nam bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie :) Mięciutkie ,idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach wygladaja na takie pyszne ,mięciutkie i pachnąceee

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają pysznie, muszę spróbować :) do dobrego jedzenia lubię wypić dobre czerwone wino, dlatego polecam Wam te alkohole, bo jest naprawdę duży wybór i nie trzeba wychodzić z domu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooooo...piekne! Zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszły pyszne, już nie ma żadnej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam Ciebie serdecznie Moniko,

    masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami oraz przepięknymi zdjęciami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyłam swój blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1000 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    PS. Oszalałam na widok Twoich bułeczek z twarogiem! Pychota :)

    Z pozdrowieniami,
    Magdalena
    info@znajdzprzepisy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne, wyglądają naprawdę apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj aleeee bym jutro na śniadanie taką zjadła !

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj upiekłam. Są rzeczywiście bardzo dobre, wszyscy domownicy się nimi zajadali. Wykonanie nie sprawia żadnego kłopotu, zajmuje bardzo niewiele czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że smakowały :)

      Usuń
  15. witaj! czy mogę dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak to jest mąka typu 750? Ja w sklepie znalazłam tylko 500 i 450, spróbowałam zrobić z 450 ale ciasto było bardzo lepkie...Nie wiem, czy to może być przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 450 czy 500 to zdecydowanie za duży przemiał, są zbyt sypkie, lekkie. Mąka musi być wyższego typu, obojętnie jaka pszenna, żytnia, orkiszowa, ale minimum 750.
      Ja piekłam dokładnie z tej: http://www.bangla.pl/zdjecia/mlyny-w-stoislawiu-maka-pszenna-typ-750-chlebowa-d31176_6_7708.jpg

      Usuń