Kruche ślimaczki z marmoladą

Monica 33 Comments


Te pomysłowe i szybkie ciasteczka tak nam zasmakowały, że jeszcze wiele razy zagościły na stole :)
Są pyszne i ślicznie wyglądają, szczególnie "od wewnątrz". Najważniejsze jest aby użyć do nich twardej marmolady, dżem kompletnie się nie nadaje, bo cały wypłynie podczas pieczenia.



















Składniki na kilkadziesiąt sztuk (ok. 30-40)

3,5 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
4-5 łyżek śmietany 18%
3 żółtka z jaja
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
1 jajo (do posmarowania ciasteczek)
cukier (np, kryształ, gruby, do posypania ciasteczek)
20 dag marmolady (dowolna, ja użyłam wieloowocowej)

Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy masło/margarynę, cukier i siekamy na małe kawałki. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej). Wyrabiamy rękami jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na posypanej maka stolnicy na okrągły placek o grubości od 3 do 5 mm. Smarujemy ciasto równomiernie marmoladą, zwijamy w rulon i odkrawamy ciasteczka o długości 2-3 cm.

Smarujemy ciasteczka roztrzepanym jajem, posypujemy cukrem i pieczemy w formie, na papierze do pieczenia do zrumienienia w 170 stopniach C.

Studzimy. Zajadamy.

Smacznego!

33 komentarze:

  1. Słodkie :). Jestem tak bardzo głodna (jeszcze bez śniadania) i właśnie takie pyszne ciasteczka z mleczkiem mi się zamarzyły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. Muszą naprawdę świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonale wyglądają, zjadłabym teraz takiego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. na prawdę mają piękne wnętrze;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie rustykalne acz efektowne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. aaale apetycznie wyglądają!

    narobiłaś mi nieziemskiej ochoty na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite ciasteczka ślimaczki :)Moim dzieciom na pewno by się spodobały.

    OdpowiedzUsuń
  8. niesamowicie wyglądają. Aż chce się sięgnąć po jedno ;)
    zapraszam przy okazji do konkursu http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/07/Konkurs-z-firma-Amica-II-etap.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, więc zachęcam :)

    Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie śliczniutkie. Bardzo mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, jakie one sa urocze! Śliczne Monico!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności! Małe a cieszy;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm...przysnosci!

    robie podobne, ale w ksztalcie rogalikow 7days, te koniecznie musze przetestowac:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale się pięknie prezentują. I z tego co widzę, szybko się robi - już myślałam że każde ciasteczko trzeba będzie oddzielnie wycinać :]
    Na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. hihi, urocze ;]
    takie na jeden chaps.
    chrup! i nie ma xd

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają cudnie ! A mogę zapytać jakiej firmy ta marmolada? Bo moja ciągle wypływa, nie ważne jakiej użyję :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Luż miałam pomysł na te wszystkie słoiczki dźemu, a tu wieści, że dżemowi wstęp wzbroniony... No, ale ślimaczki wyglądają rzeczywiście bardzo ładnie. Muszą robić wrażenie na żywo.

    OdpowiedzUsuń
  18. Porywam kilka ..prześlicznie wyglądają,miam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję serdecznie wszystkim za miłe słowa :)

    Salvador Dali- przykro mi, ale nie pamiętam producenta. Mogę tylko napisać, że była w 100% polska a nazwa zaczynała się na "P"...więcej nie pamiętam...

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak ładnie i równo zawinięte :) I ta maciupeńka matrioszka, urocza!

    OdpowiedzUsuń
  21. Kuchareczko- cieszę się, że przypadły do gustu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. jestem pod wrazeniem!!!ale pieknie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ewam- ciesze się, że się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mam pytanko- mniej więcej jak długo trzeba piec te ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
  25. Anonimie- aż się zrumienią, nie pamiętam dokładnie ale było to coś ok 10-15 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ślimaczki wyszły superkowo:)Jedyny ich mankament był taki, że się posklejały (ułożyłam je zbyt blisko siebie). Ale i tak wszyscy się nimi zajadali:^^ Pychota! Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  27. Anonimie- one za dużo nie rosną ale jednak pulchnieją podczas pieczenia. Ważne, że smakowały! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepyszne te ślimaczki , szybkie i bardzo proste ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Slwador Dali ja używam marmolady z Biedronki najczęściej różanej lub wieloowocowej jest naprawdę świetna.Jest to opakowanie 590g a na opakowaniu pisze OWOCOWA RAPSODIA I MARMOLADA O SMAKU RÓŻANYM jeszcze nigdy mnie nie zawiodła .Pozdrawiam Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  30. Cieszę się, że smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Kiedyś piekłam podobne ślimaczki, ale z ciasta francuskiego i jakoś mi się nie udały. A Twoje świetnie wyglądają, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zależy od marmolady, musi być twarda, kupna najlepiej, bo mi nigdy taka twarda w domu nie wyszła ;) Dziękuję i polecam!

      Usuń