Kruche ślimaczki z marmoladą
Te pomysłowe i szybkie ciasteczka tak nam zasmakowały, że jeszcze wiele razy zagościły na stole :)
Są pyszne i ślicznie wyglądają, szczególnie "od wewnątrz". Najważniejsze jest aby użyć do nich twardej marmolady, dżem kompletnie się nie nadaje, bo cały wypłynie podczas pieczenia.
Składniki na kilkadziesiąt sztuk (ok. 30-40)
3,5 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
4-5 łyżek śmietany 18%
3 żółtka z jaja
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
1 jajo (do posmarowania ciasteczek)
cukier (np, kryształ, gruby, do posypania ciasteczek)
20 dag marmolady (dowolna, ja użyłam wieloowocowej)
Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy masło/margarynę, cukier i siekamy na małe kawałki. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej). Wyrabiamy rękami jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na posypanej maka stolnicy na okrągły placek o grubości od 3 do 5 mm. Smarujemy ciasto równomiernie marmoladą, zwijamy w rulon i odkrawamy ciasteczka o długości 2-3 cm.
Smarujemy ciasteczka roztrzepanym jajem, posypujemy cukrem i pieczemy w formie, na papierze do pieczenia do zrumienienia w 170 stopniach C.
Studzimy. Zajadamy.
Smacznego!
Słodkie :). Jestem tak bardzo głodna (jeszcze bez śniadania) i właśnie takie pyszne ciasteczka z mleczkiem mi się zamarzyły :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają. Muszą naprawdę świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńDoskonale wyglądają, zjadłabym teraz takiego :D
OdpowiedzUsuńna prawdę mają piękne wnętrze;)
OdpowiedzUsuńLubię takie rustykalne acz efektowne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńaaale apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi nieziemskiej ochoty na nie:)
Bardzo smakowite ciasteczka ślimaczki :)Moim dzieciom na pewno by się spodobały.
OdpowiedzUsuńniesamowicie wyglądają. Aż chce się sięgnąć po jedno ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam przy okazji do konkursu http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/07/Konkurs-z-firma-Amica-II-etap.html
Są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, więc zachęcam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim!
Jakie śliczniutkie. Bardzo mi się podobają.
OdpowiedzUsuńWow, jakie one sa urocze! Śliczne Monico!:)
OdpowiedzUsuńPyszności! Małe a cieszy;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmmm...przysnosci!
OdpowiedzUsuńrobie podobne, ale w ksztalcie rogalikow 7days, te koniecznie musze przetestowac:)
Ale się pięknie prezentują. I z tego co widzę, szybko się robi - już myślałam że każde ciasteczko trzeba będzie oddzielnie wycinać :]
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję ;)
hihi, urocze ;]
OdpowiedzUsuńtakie na jeden chaps.
chrup! i nie ma xd
Wyglądają cudnie ! A mogę zapytać jakiej firmy ta marmolada? Bo moja ciągle wypływa, nie ważne jakiej użyję :(
OdpowiedzUsuńLuż miałam pomysł na te wszystkie słoiczki dźemu, a tu wieści, że dżemowi wstęp wzbroniony... No, ale ślimaczki wyglądają rzeczywiście bardzo ładnie. Muszą robić wrażenie na żywo.
OdpowiedzUsuńPorywam kilka ..prześlicznie wyglądają,miam:)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńSalvador Dali- przykro mi, ale nie pamiętam producenta. Mogę tylko napisać, że była w 100% polska a nazwa zaczynała się na "P"...więcej nie pamiętam...
Jak ładnie i równo zawinięte :) I ta maciupeńka matrioszka, urocza!
OdpowiedzUsuńKuchareczko- cieszę się, że przypadły do gustu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjestem pod wrazeniem!!!ale pieknie wygladaja!
OdpowiedzUsuńEwam- ciesze się, że się podobają :)
OdpowiedzUsuńMam pytanko- mniej więcej jak długo trzeba piec te ciasteczka?
OdpowiedzUsuńAnonimie- aż się zrumienią, nie pamiętam dokładnie ale było to coś ok 10-15 minut :)
OdpowiedzUsuńŚlimaczki wyszły superkowo:)Jedyny ich mankament był taki, że się posklejały (ułożyłam je zbyt blisko siebie). Ale i tak wszyscy się nimi zajadali:^^ Pychota! Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Kasia
OdpowiedzUsuńAnonimie- one za dużo nie rosną ale jednak pulchnieją podczas pieczenia. Ważne, że smakowały! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne te ślimaczki , szybkie i bardzo proste ;)
OdpowiedzUsuńSlwador Dali ja używam marmolady z Biedronki najczęściej różanej lub wieloowocowej jest naprawdę świetna.Jest to opakowanie 590g a na opakowaniu pisze OWOCOWA RAPSODIA I MARMOLADA O SMAKU RÓŻANYM jeszcze nigdy mnie nie zawiodła .Pozdrawiam Agnieszka.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :)
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam podobne ślimaczki, ale z ciasta francuskiego i jakoś mi się nie udały. A Twoje świetnie wyglądają, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDużo zależy od marmolady, musi być twarda, kupna najlepiej, bo mi nigdy taka twarda w domu nie wyszła ;) Dziękuję i polecam!
Usuń