Wieniec drożdżowy z serem
To mój pierwszy wieniec drożdżowy i nie ukrywam, że jestem z niego bardzo zadowolona. Dlaczego ? Bo obawaiałam się, że podczas pieczenia pęknie ciasto i będzie wylewał się ser... Ale wieniec wyszedł rówiutki, idealny.
Proporcje ciasta drożdzowego w tym wieńcu są idealnie dobrane, dlatego podczas pieczenia wieniec nie pęka, nie wypływa z niego ser, co często ma miejsce przy wypieku rolad drożdżowych. Ciasto pięknie pachnie skórką cytrynową, co w połączeniu ze słodkim serem i rodzynkami daje wspaniały smak.
Jeśli macie ochotę zobaczyć jak robiłam wieniec, to zapraszam na przepis Krok po Kroku :)
To kolejny przepis w ramach akcji "Wielkanocne Smaki" :)
Składniki na formę o średnicy 27 cm:
Ciasto drożdżowe:
2,5 szklanki mąki
40 g świeżych drożdży
0,5 szklanki mleka
125 g cukru
125 g masła (roztopione i ostudzone)
1 szczypta soli
skórka starta z połowy cytryny
3 żółtka
Nadzienie serowe:
400g białego sera (z wiadereczka)
0,5 szklanki rodzynek
skórka starta z połowy cytryny
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie zaczynu:
drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego (nie może być gorące!) mleka i dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy rozcierając duże grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Ciasto drożdżowe:
Gdy zaczyn urośnie, wlewamy go do przesainej mąki, dodajemy resztę cukru, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy aż skałdniki się połączą i dolewamy masło. Wyrabiamy rekami ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz, będzie gładkie, lśniące i elastyczne (ok. 5-7 minut). Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, bezwietrzne miesjce na godzinę.
Ciasto serowe:
Żółtka ucieramy z cukrem puder na gładką masę. Dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczna. Ucieramy dokładnie mikserem, aż masa będzie gładka. Na samym końcu wrzucamy rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie ok. 20 minut), mieszamy.
Gdy ciasto urosło, wykładamy go na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości takiej jak na zdjęciu. Masę serową wykladamy na ciasto, zostawiając wolny brzeg. Rolujemy ciasto z serem i przekladamy do tortownicy na winiec o średnicy 27 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30-35 minut.
Ciasto można polukrować (1 szklanka cukru pudru + 3 łyzki gorącej wody) lub posypac cukrem pudrem.
Smacznego!
wspaniale Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńtakie połączenie lubię :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) Nie jadłam jeszcze takiego wieńca, ale lubię drożdżowe wypieki. A w połączeniu z serem musi być pyszne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpiękny wianuszek ;)
OdpowiedzUsuńAle apetyczny wianuszek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim :)
OdpowiedzUsuńPieknie sie prezentuje ten wianuszek! Bardzo dekoracyjny i smakowity:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Bardzo apetyczny.
OdpowiedzUsuńO jak ja lubie takie drozdzowe pysznosci z serem. Na pewno zjadlabym pol tego wienca za jednym posiedzeniem :)) i nawet wyplywajacy ser (gdyby oczywiscie wyplynal:) nie bylby w stanie mnie do tego zniechecic :)) Mniam!
OdpowiedzUsuńUsciski Moniko :)
A ja właśnie muszę jutro upiec jakąś babkę albo wieniec. Skłaniam się ku drugiemu. Twój wygląda bardzo zachęcająco, niestety, sera już dość ;-) A swoją drogą, to ser musi chyba trochę odświeżać ciasto drożdżowe, nie czerstwieje tak szybko, prawda?
OdpowiedzUsuńA mój komentarz gdzie?
OdpowiedzUsuńNapisałam wczoraj i co się z nim stało?
Gdyby były dwa, Monia, to ten ewentualnie wyrzuć.:)
Napisałam, że moje ukochane drożdżówki są zawsze z serem, ale że Twój wieniec jest na pewno o niebo lepszy od nich wszystkich. Oj, zjadłabym ja taką "drożdżówkę".:)
Majanko, Margarytko, Majko- dziękuję :)
OdpowiedzUsuńKubełek Samkowy - tak, ciasto drożdżowe z serem dłużej utrzymuje świeżość :) Polecam gorąco wieniec i dziękuję :)
Moja droga Lekka :) ale z Ciebie niecierpliwa kobieta ;) Komentarze idą do moderacji i po zatwierdzeniu pojawiają się na blogu. Zatwierdam je ja, więc jest chyba zrozumiałe, że nie siedzę 24h/h przed komputerem ;) A gdzie czas na życie osobiste ? Dopieszczenie męża i przygotowanie tego wszystkiego co tutaj Wam pokazuję ? hehe. Dlatego komentarze pojawiają się czasami później, nie od razu po ich dodaniu ;) A drożdżowy wieniec polecam, mój pierwszy i napiszę nieskromnie, że udany w 100% ;) Dzięki wielkie, pozdrawiam!
uwielbiam ciasto drożdżowe z serem, w każdej postaci. Twój wieniec wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
Wygląda imponująco i musi wspaniale smakować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i radosnych świąt życzę!
Ślinka cienkie..cudownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Wielkanocnych MOniko!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie - spokojnych Świąt!
OdpowiedzUsuńMoniko, spokojnych Swiat Ci zycze. Niech beda bardzo rodzinne i pyszne :))
OdpowiedzUsuńpięknych Świąt!
OdpowiedzUsuńMonica, radości i pięknych chwil na ten świąteczny czas życzę Tobie i najbliższym.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim i wzajemnie - Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńPiękny i napewno pyszny!
OdpowiedzUsuńEspresso- dziękuję i zachęcam do upieczenia :)
OdpowiedzUsuńCiasto w smaku jest super pyszne ale trzymałam się sztywno czasu pieczenia i niestety jest niedopieczone w środku, upiekę raz jeszcze bo bardzo mi smakowało , może miałam zbyt małą formę
OdpowiedzUsuńMoże za mało wyrosło przed pieczeniem ? Wtedy trzeba piec dłużej kilka minut.
UsuńA i jeszcze mam pytanie czy ciasto po włożeniu do formy ma jeszcze wyrastać czy wkładamy od razu do pieca?
OdpowiedzUsuńPowinno wyrastać przynajmniej 30 minut do 1 godziny.
Usuń