Wieniec drożdżowy z serem

Monica 27 Comments




To mój pierwszy wieniec drożdżowy i nie ukrywam, że jestem z niego bardzo zadowolona. Dlaczego ? Bo obawaiałam się, że podczas pieczenia pęknie ciasto i będzie wylewał się ser... Ale wieniec wyszedł rówiutki, idealny.

Proporcje ciasta drożdzowego w tym wieńcu są idealnie dobrane, dlatego podczas pieczenia wieniec nie pęka, nie wypływa z niego ser, co często ma miejsce przy wypieku rolad drożdżowych. Ciasto pięknie pachnie skórką cytrynową, co w połączeniu ze słodkim serem i rodzynkami daje wspaniały smak.

Jeśli macie ochotę zobaczyć jak robiłam wieniec, to zapraszam na przepis Krok po Kroku :)

To kolejny przepis w ramach akcji "Wielkanocne Smaki" :)



Składniki na formę o średnicy 27 cm:

Ciasto drożdżowe:
2,5 szklanki mąki
40 g świeżych drożdży
0,5 szklanki mleka
125 g cukru
125 g masła (roztopione i ostudzone)
1 szczypta soli
skórka starta z połowy cytryny
3 żółtka

Nadzienie serowe:
400g białego sera (z wiadereczka)
0,5 szklanki rodzynek
skórka starta z połowy cytryny
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie zaczynu:
drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego (nie może być gorące!) mleka i dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy rozcierając duże grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.


Ciasto drożdżowe:
Gdy zaczyn urośnie, wlewamy go do przesainej mąki, dodajemy resztę cukru, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy aż skałdniki się połączą i dolewamy masło. Wyrabiamy rekami ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz, będzie gładkie, lśniące i elastyczne (ok. 5-7 minut). Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, bezwietrzne miesjce na godzinę.





Ciasto serowe:
Żółtka ucieramy z cukrem puder na gładką masę. Dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczna. Ucieramy dokładnie mikserem, aż masa będzie gładka. Na samym końcu wrzucamy rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie ok. 20 minut), mieszamy.




Gdy ciasto urosło, wykładamy go na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości takiej jak na zdjęciu. Masę serową wykladamy na ciasto, zostawiając wolny brzeg. Rolujemy ciasto z serem i przekladamy do tortownicy na winiec o średnicy 27 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30-35 minut.








Ciasto można polukrować (1 szklanka cukru pudru + 3 łyzki gorącej wody) lub posypac cukrem pudrem.

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda :) Nie jadłam jeszcze takiego wieńca, ale lubię drożdżowe wypieki. A w połączeniu z serem musi być pyszne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję serdecznie wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie sie prezentuje ten wianuszek! Bardzo dekoracyjny i smakowity:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak ja lubie takie drozdzowe pysznosci z serem. Na pewno zjadlabym pol tego wienca za jednym posiedzeniem :)) i nawet wyplywajacy ser (gdyby oczywiscie wyplynal:) nie bylby w stanie mnie do tego zniechecic :)) Mniam!

    Usciski Moniko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie muszę jutro upiec jakąś babkę albo wieniec. Skłaniam się ku drugiemu. Twój wygląda bardzo zachęcająco, niestety, sera już dość ;-) A swoją drogą, to ser musi chyba trochę odświeżać ciasto drożdżowe, nie czerstwieje tak szybko, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  6. A mój komentarz gdzie?
    Napisałam wczoraj i co się z nim stało?
    Gdyby były dwa, Monia, to ten ewentualnie wyrzuć.:)
    Napisałam, że moje ukochane drożdżówki są zawsze z serem, ale że Twój wieniec jest na pewno o niebo lepszy od nich wszystkich. Oj, zjadłabym ja taką "drożdżówkę".:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko, Margarytko, Majko- dziękuję :)

    Kubełek Samkowy - tak, ciasto drożdżowe z serem dłużej utrzymuje świeżość :) Polecam gorąco wieniec i dziękuję :)

    Moja droga Lekka :) ale z Ciebie niecierpliwa kobieta ;) Komentarze idą do moderacji i po zatwierdzeniu pojawiają się na blogu. Zatwierdam je ja, więc jest chyba zrozumiałe, że nie siedzę 24h/h przed komputerem ;) A gdzie czas na życie osobiste ? Dopieszczenie męża i przygotowanie tego wszystkiego co tutaj Wam pokazuję ? hehe. Dlatego komentarze pojawiają się czasami później, nie od razu po ich dodaniu ;) A drożdżowy wieniec polecam, mój pierwszy i napiszę nieskromnie, że udany w 100% ;) Dzięki wielkie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ciasto drożdżowe z serem, w każdej postaci. Twój wieniec wygląda obłędnie
    pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda imponująco i musi wspaniale smakować:)
    Pozdrawiam i radosnych świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Radosnych Świąt Wielkanocnych MOniko!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję i wzajemnie - spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Moniko, spokojnych Swiat Ci zycze. Niech beda bardzo rodzinne i pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Monica, radości i pięknych chwil na ten świąteczny czas życzę Tobie i najbliższym.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję serdecznie wszystkim i wzajemnie - Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  15. Espresso- dziękuję i zachęcam do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto w smaku jest super pyszne ale trzymałam się sztywno czasu pieczenia i niestety jest niedopieczone w środku, upiekę raz jeszcze bo bardzo mi smakowało , może miałam zbyt małą formę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za mało wyrosło przed pieczeniem ? Wtedy trzeba piec dłużej kilka minut.

      Usuń
  17. A i jeszcze mam pytanie czy ciasto po włożeniu do formy ma jeszcze wyrastać czy wkładamy od razu do pieca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno wyrastać przynajmniej 30 minut do 1 godziny.

      Usuń