Zdrowe ciasto marchewkowe bez cukru

Monica 32 Comments



Pod nóż miało iść w pierwszej kolejności klasyczne marchewkowe, ale, że sobie ubzdurałam bez cukru, to też poszperałam, zainspirowałam się o tutaj i przerobiłam na swoją wersję. Ciasto nie zawiera cukru i ma masę pysznych składników, dobrą mąkę, płatki owsiane i dosłownie odrobinę oleju.

Kochani, jutro w nocy wylatuję z mężulem na Teneryfę, spodziewajcie się więc nowego wpisu w okolicach 16 sierpnia. 
Pozdrawiam wszystkich zaglądających!




Składniki na tortownicę 24 cm

2 szklanki mąki pełnoziarnistej (razowej)
0.5 szklanki płatków owsianych (np. górskich)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka drobnych rodzynek
1 łyżka moreli suszonych, posiekanych
5 daktyli suszonych, pokrojonych
1 szklanka marchewki, starej na tarce o drobnych oczkach
1 średnie słodkie jabłko, starte na tarce o dużych oczkach
0.5 szklanki soku jabłkowego
1/4 szklanki oleju
3 jaja, klasy L

Polewa:
2 serki homogenizowane tj. 400 g, np. waniliowe, mogą być 0%
2 łyżeczki żelatyny
płatki migdałów

W dużej misce, w takiej kolejności jak podane są składniki dodajemy je jeden po kolei, tj. pierwszą mąkę, później płatki, następnie cynamon itd. Na samym końcu wbijamy 3 jaja i mieszamy wszystko mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Wykładamy do formy natłuszczonej i wysypanej bułka (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Wyjmujemy z formy po 30 minutach. Studzimy.
Żelatynę namaczamy w małej ilości gorącej wody i mieszamy energicznie z serkami. Polewamy wystudzone ciasto. Posypujemy migdałami i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby polewa zasygła.

Całe ciasto ma tylko 1421 kcal ! (kalorie liczone tutaj)
Dzieląc na osiem porcji jeden kawałek ciasta ma tylko 177 kcal !

32 komentarze:

  1. Uwielbiam te ciasto i też je ronię bez cukru... Jest zdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze ciekawiło mnie jak smakuje takie ciasto. Wygląda kusząco zastanawia mnie ta polewa na wierzchu , jak ja robisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest "mięsiste" i mało słodkie, przypomina odrobinę korzenne ciasta. Polewa już uzupełniona.

      Usuń
  3. Dietetyczne ciasto marchewkowe bez dodatku cukru jest fantastycznym pomysłem. Jak tylko dotrę do piekarnika wykonam natychmiast

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Wcięło mi przepis na polewę. Już dodałam.

      Usuń
  5. Pyszności i wygląda tak baaardzo apetycznie :D
    U mnie też zdrowe ciasto, bo bezglutenowe, zapraszam! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, wygląda smakowicie :)
    Udanych wakacji!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny przepis.
    Uwielbiam ciasto marchewkowe i koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)

    Pozdrawiam Jusia

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wspaniały przepis! ; )
    Ciasto prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam zdrowe ciasta!::) zaspokaja ochotę na słodkie i nie ma się wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje marchewkowe jest z cukrem, ale myślę, że przy tej ilości słodkich owoców, rzeczywiście i z mojego przepisu mogę wyeliminować cukier :)

    Dziękuję M. przekonałaś mnie :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciacho! Bardzo lubię marchewkowe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis godny uwagi :) Zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  13. robię już drugi raz, tym razem podwójne bo na Święta
    bardzo dobre
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
  14. A można zrobić bez suszonych owoców ? Mam zamówienie na ciasto bez cukru na roczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez suszonych owoców zmieni smak i będzie uboższe. Ja bym ich nie "wyrzucała" ;)

      Usuń
  15. A czy jak dam mąkę pszenną będzie dobre??

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny, przepis, wypróbuje :) Tutaj mój - także ciasto bez cukru: http://www.blogomodzie.com/dietetyczne-ciasto-bez-cukru/

    OdpowiedzUsuń
  17. Mąka pszenna czy żytnia pełnoziarnista?
    piecyk na jakim programie?
    gora doł?
    30 min to wystarczający czas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka- obojętne, ja miałam pod ręką żytnią, spokojnie nada się również pszenna.
      Piec- skoro nie nadmieniłam, musi to być zwykły program bez termoobiegu tj. góra-dół.
      30 minut - sądzę, że wystarczający, w razie obaw można dopiec przykrywając wierzch folią aluminiową 5 minut dłużej.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  18. Witam, czy kaloryczność jest policzona razem z polewą? Jak wyglądało by ilość kalorii bez polewy? Z góry dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność liczona była bez polewy.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  19. To ciasto jest numerem 1 w moim domu. dodaję do niego 5 marchewek, dwa jabłka i szklankę soku jabłkowego. Ale wtedy trzeba dłużej piec ok 50-60 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne, że Wam smakuje, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  20. Witam. Mam pytanko. Jak zastąpić/czy można/ jajka? Mam maluszka który nie może jeść jajek. Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np. dwoma, trzema rozgniecionymi bananami.
      Pozdrawiam!

      Usuń