Sałatka z tuńczykiem i wiosennym winegret
Po świętach proponuję lekką sałatkę z tuńczykiem i wiosennym sosem, która pozwoli nam odetchnąć od ciężkiego świątecznego jedzenia.
Świeżość tuńczyka i kruchość sałatki przełamuje słodycz pomidorków i słodko pikantny smak sosu. Idealnym dopełnieniem są słodko-cierpkie czarne oliwki.
Składniki (ilość składników wg gustu)
mix sałat
tuńczyk w sosie własnym w kawałkach
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki pokrojone
Wiosenny winegret:
1 łyżka octu winnego
½ łyżeczki miodu
2 łyżki wody mineralnej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 cebulki szalotki ze szczypiorem
Sałatkę, kawałki tuńczyka, pomidorki przekrojone w ćwiartki i oliwki układamy na talerzu.
Cebulki siekamy, szczypior kroimy, dodajemy do pozostałych składników sosu. Wlewamy wszystko do słoiczka, zakręcamy i mieszamy energicznie potrząsając, aż składniki się połączą.
Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę.
Podajemy od razu najlepiej z bagietką.
Smacznego!
fajna ta sałatka, taka lekka:)
OdpowiedzUsuńMniam,pycha!Zdrowo i lekko :)
OdpowiedzUsuńPyszna, kolorowa, wiosenna. Jestem za!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńSałatkę robi się mega szybko, więc polecam ją na śniadanie :)
No, i tak teraz trzeba.:)
OdpowiedzUsuńTe Święta to mnie kiedyś zabiją...
Piękne zdjęcia.:)
Bardzo lubię takie sałateczki:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna sałatka! Bardzo lubię tuńczyka, więc to coś idealnego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna i smaczna salatka:)
OdpowiedzUsuńMniam! Z chęcią bym taką jutro do pracy zrobiła :D
OdpowiedzUsuństrasznie fajna i do tego slicznie podana! super!
OdpowiedzUsuńgdybym nie była juz po śniadaniu, zrobiłabym :) ale bez oliwek, bo tych niet ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję i naprawdę polecam sałatkę :)
OdpowiedzUsuńidealna odskocznia od świątecznych jajek i mięsiwa. uwielbiam takie zdrowe i kolorowe wariacje na talerzu
OdpowiedzUsuńPyszności! Jak tylko zobaczyłam Twoją sałatkę, już wiem na co mam dziś ochotę :)
OdpowiedzUsuńKaś, Agatko - dziękuję ślicznie :) Ja właśnie zmykam po śniadanie :)
OdpowiedzUsuń