Sernik waniliowy z cytrynową nutą

Monica 19 Comments



Nie pamiętam, czy kiedyś już pisałam, że nie przepadam za sernikami. Nie lubię serników z piekarni, bo są dla mnie sztuczne. Jeśli już sernik, to tylko domowy i w najprostszej postaci jak np. wiedeński czy krakowski. Nie lubię też w sernikach zbyt dużej ilości dodatków (czy rodzynek, skórki, orzechów). Zdecydowanie wystarczą albo same rodzynki albo sama skórka z cytrusów. Dla mnie im mniej w serniku, tym smaczniej ;)

Dlatego prezentowany przeze mnie dzisiaj sernik to mój drugi w życiu. Pierwszego nie pamiętam, bo to było lata temu. Miałam smaka na prosty serniczek o pięknym aromacie. I wyszło to cudo.

Laska wanilii sprawiła, że sernik niesamowicie pachnie. Kolejny raz przekonałam się, że to nie to samo co aromat/olejek waniliowy z buteleczki. Wanilia w połączeniu ze skórką cytryny i odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczy daje wspaniały, nieprzebrany smak.

Dla mnie sernik idealny = nieskomplikowany i aromatyczny.

Sernik, to kolejny przepis w ramach akcji "Wielkanocne Smaki" :)



Składniki na tortownicę 24cm

Ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej
10 dag margaryny (Kasi)
7 dag cukru
1/2 laski wanilii
1 jajo
szczypta soli

Ser:
70 dag twarogu (u mnie z wiadereczka Dr. Oetker'a)
10 dag margaryny (Kasi)
15 dag cukru pudru
16 g cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 laski wanilii
4 jaja
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej w syropie


Ciasto kruche: mąkę przesiewamy, siekamy z margaryną, cukrem, solą i wanilią. Wbijamy jajo i zganiatamy ciasto.Ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy tworząc 4-5 cm brzeg (nieteflonową tortownicę należy natłuścić i obsypać bułką tartą).Wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ser i włączamy piekarnik na 170-175 stopni C.

Ser: Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Jaja rozbijamy, dodajemy do po jednym żółtku, cały czas ubijając.Gdy dodamy wszystkie żółtka i uzyskamy kremową, puszysta masę, możemy dodawać po 1 łyżce sera, cały czas ucierając.

Gdy dodamy ser, należy wsypać proszek budyniowy (dalej ubijać). Następnie dodajemy skórkę z cytryny (najpierw cytrynę sparzyć warzątkiem!) i skórkę pomarańczową oraz wanilię. Białka z jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do sera, cały czas ostrożnie mieszając (nie ubijać!).
Gdy masa będzie jednolita, wylewamy ją na kruche ciasto. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 50-60 minut, bez termoobiegu, aż wierzch ciasta się zrumieni lub do tzw. suchego patyczka.
Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy i pozostawiamy w nim sernik na kilkanaście minut.

Przed podaniem można posypać wystygnięty sernik cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. za mną strasznie chodzi ostatnio sernik. a raczej Luby powtarzający słowo sernik niczym mantrę. chyba trzeba będzie poczynić;)
    Twój prezentuje się bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, jak smakuje, ale wygląda bajecznie!
    Również mam co do serników wyraźnie określone wymagania - mają być wilgotne, odpowiednio słodkie i z samymi rodzynkami plus ewentualnie takimi owocami jak brzoskwinie czy wiśnie - nie toleruję w nich żadnych kandyzowanych skórek czy innych keksowych różności.
    Ot te gusta i guściki.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. :) Wygląda pysznie
    ja nienawidze żadnych rodzynek w serniku,
    najlepiej jakby nic w nim nie byo ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w sumie też na sernik to musze mieć smaka. Ale podobnie jak u Panny Malwinny to mój maż ostatnio chodzi za mną, że chce sernik na święta. Nie wiem czy się skuszę na zrobienie, ale jeśli tak, wezmę pod uwagę ten przepisik ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. no właśsnie, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. och, domowy sernik...
    bez niego nie ma Wielkanocy ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwinko- mój mąż to pożeracz wszystkiego co słodkie, więc sernik nigdy się nie zmarnuje choć ja zjadam tylko kawałeczek. Dziękuję :)

    Lekka- o tak, muszą być wilgotne, dlatego nie lubię robić serników z chudych serów, albo po prostu dodaję wtedy serek mascarpone, stają się bardziej delikatne :) Miło mi, że się podoba :)

    Zauberi- dziękuję!

    Maryvonne- to podobnie jak ja :) Dziękuję za odwiedziny!

    Angi- polecam gorąco ten serniczek :)

    basiaP- dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Karmelitko- tak, to prawda. Nie ma to jak domowy sernik :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Każdemu serniczkowi mówię tak:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześliczny Ci ten serniczek wyszedł:) Aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam sernik :D Pyszny robi moja mama, sernik z rosą. U Ciebie wygląda bardzo smacznie i także jestem zdania, że im mniej dodatków tym smaczniej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. o rany ale pysznosci i to przed swiętami :) cudownie miekki ,puszysty ,wilgotny serniczek ...mniammm..

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ piękny, modelowy serniki!
    Pozdrawiam marząc o jednym kawałku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniały! uwielbiam takie bez dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda ten serniczek:)
    Uwielbiam, po prostu je kocham, wszystkie :) Na święta musi być koooniecznie.
    Pozdrawiam MOniczko:*

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bosko! Chyba go zrobie na świeta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo mi miło, że sernik się spodobał i gorąco zachęcam do jego spróbowania, jest bardzo dobry :)

    Dziękuję wszystkim za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń