Sernik na kruchym cieście z jabłkami

Monica 36 Comments


To mój ulubiony sernik z jabłkami, który jest prosty w wykonaniu i zarazem pyszny. Powiem Wam, że z biegiem lat jednak wszystko się przewartościowuje, nawet w smakach ;) Nigdy nie przepadałam za sernikami, jakoś bardziej smakowały mi kruche czy drożdżowe ciasta. Ostatnio jednak, coraz bardziej się przekonuję do serników. Nie jest to co prawda dobry moment, bo mąż na redukcji (ja grzeszę przez zimę haha) i na sernik nie chce patrzeć. No ale co zrobić jak tak kusi ? Na dodatek ze swojskimi jabłuszkami ? Polecam serniczek, jest idealnie puszysty, kremowy, nie suchy i aromatycznie pachnie, dobrze się kroi.

Składniki na dużą prostokątną formę

Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 żółtko (białko wyrzucamy)
1 jajo
18 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:
1 kg sera ( ja raz robię z wiaderka, a raz mielę półtłusty lub śmietankowy twaróg)
1 całe jajo
4 żółtka (białka zostawiamy)
25 dag masła lub margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany

Poza tym: 
około 1-1,5 kg jabłek ( w zasadzie ile chcecie)
cynamon
2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie kruchego ciasta: mąkę przesiewamy i siekamy nożem z zimnym masłem i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki i układamy zakładając na siebie dosyć ściśle, posypujemy cynamonem i bułką tartą. 

Przygotowanie ser: Masło ucieramy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku + jajo i ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce sera ciągle ucierając na małych obrotach. Na końcu wsypujemy budyń, śmietanę i ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy delikatnie, ja robię to silikonową szpatułką. Ser wykładamy na jabłka, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.
Studzimy.

Smacznego!

36 komentarzy:

  1. Takie połączenie sernika i szarlotki musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto, jak połączenie sernika i szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dość, że sernik to jeszcze z jabłkami już mi się to ciacho bardzo podoba :0

    OdpowiedzUsuń
  4. Przez całe życie nienawidziłam sernika ostatnimi czasy pokochałam przepis idealny dla mnie :] Pozdrawiam,M
    www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie sernika z jabłkami musi być doskonałe :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja serniki kocham od zawsze i to ze wzajemnością, bo żaden nigdy nie zrobił mi przykrości i wszystkie wychodzą (czego nie powiem o ciastach biszkoptowych...). Z przepisu skorzystam na pewno. Lubię piec i lubię melancholijnie, więc droga imienniczko, zamierzam się na Twoich blogach zadomowić :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło czytać Twoje słowa :) Dziękuję i lecę w odwiedziny :)

      Usuń
  7. Kochamy sernik i szarlotkę, więc takie połączenie jest cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. kusicielka z Ciebie straszna :) połączenie sernika i jabłek to musi być pyszne :) Dawniej też nie lubiłam serników, teraz powoli się oswajam, choć nie każdy jeszcze zjem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też jeszcze nie każdy smakuje ;)

      Usuń
  9. Pyszne - wiadomo :) Uwielbiam i sernik, i szarlotkę...

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję ślicznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik i szarlotka w jednym!
    Bardzo mi się to połączenie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bajeczny i niezwykle apetyczny serniczek :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniki uwielbiam i nie trzeba mnie namawiać, więc się częstuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego jeszcze nie robiłam, obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam :)
    Sernik i szarlotka to jedne z najlepszych ciast, więc to połączenie wydaje się być idealne.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  16. KIedyś jadłam sernik z jabłkami w dwóch wersjach: pierwsza kiedy jabłek było tyle ile sera (pół na pół) oraz drugiej, gdzie jabłka były dodatkiem (ser i jabłka mniej więcej w stosunku 3:1) i ta druga wersja smakowała mi bardziej - mojej rodzinie również :) Twoja propozycja wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj zdecydowanie przeważa ser w smaku, jabłka to tylko smaczny dodatek nadający mu ciekawą nutę ze swoim cynamonowym aromatem :)
      Dziękuję!

      Usuń
  17. Ach szkoda mi cokolwiek pisać Nasuwa się jedno slowo BAJKOWO I SMACZNIE Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmm, ten serniczek wygląda tak pysznie! Jadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję ślicznie wszystkim zaglądającym!

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy ja dobrze widzę, że przepis został zmieniony i to znacząco? Jajka, ilość masla.. wczoraj zrobiłam zakupy, a dziś mam piec właśnie. Z czego te zmiany wynikły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zmieniłam, z prostej przyczyny - pomyłki. Mam dwa przepisy na sernik z jabłkami (takie same tytuły mają) i obydwa są dobre, tylko proporcje mają inne. Przepisałam na bloga nie tej kartki zeszytu co trzeba ;) Zwykła pomyłka, ale oba serniki piekę i są dobre :) także nie ma się co martwić.
      Przepraszam za zamieszanie :)

      Usuń
  21. No chyba,że tak :) mam nadzieję, że wyjdzie dobry, siedzi w piecu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam serniki ! Twój wygląda bardzo apetycznie !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń