Rogaliki krucho drożdżowe bez wyrastania
Pierwszy raz robiłam rogale bez wyrastania. Teraz już wiem, że pierwszy i nie ostatni. Robi się je ekspresowo, ponieważ nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, a potem drugi raz aż wyrosną rogale. Są banalne, po prostu zagniatamy składniki i wkładamy do piekarnika, po kilkunastu minutach wyciągamy pyszne, pachnące, kruch rogaliczki. Należy tylko pamiętać aby śmietana, drożdże i jaja nie były zimne. Córce bardzo smakowały, nie mogła się doczekać aż ostygną:)
Składniki na 40 niedużych rogalików
4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
250 g masła lub margaryny
7 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
szczypta soli
8 łyżek gęstej śmietany 18%, temp. pokojowej
3 żółtka, temp. pokojowej
10 dag (100 g) świeżych drożdży, temp. pokojowej
marmolada lub inne smarowidło około 200 g
cukier puder do obsypania
Masło lub margarynę rozpuszczamy i studzimy (ma pozostać płynna). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Drożdże wkruszamy do miseczki i dodajemy 3 łyżki śmietany, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukry, żółtka, rozpuszczone drożdże ze śmietaną, pozostałe 5 łyżek śmietany i zagniatamy ciasto. Będzie elastyczne, możemy podsypywać delikatnie mąką. Formujemy wałek i dzielimy na 5 równych części. Cztery odkładamy do lodówki, a piąty rozwałkowujemy na 3-4 mm, dzielimy na 8 kawałków, nakładamy po płaskiej łyżeczce nadzienia (nie za dużo bo wypłynie). Zwijamy rogale. Kładziemy na blasze w niedużych odstępach (nie rosną wiele) i wkładamy do piekarnika na 18 minut. Wyciągamy gdy upieką się na złoto. Ciepłe, nie gorące, posypujemy cukrem pudrem. Tak samo postępujemy z pozostałymi czterema porcjami.
uwielbiam rogaliki w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki:)
OdpowiedzUsuńznam takie rogaliki, przepyszne sa :)
OdpowiedzUsuńMniam! Zjadłabym!!!:)
OdpowiedzUsuńŚwietne są.
OdpowiedzUsuńSmakowite te rogaliki, porywam kilka :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Już je pokochałam, teraz jeszcze muszę te rogaliki upiec :))
OdpowiedzUsuńLubie proste przepisy, zmuszają one do pieczenia i gotowania.
OdpowiedzUsuńTwoje rogaliki wyglądają pysznie i mam nadzieję, że tak smakują.
bardzo lubimy rogaliki-zawsze sie sprawdzają i są pyszne:)
OdpowiedzUsuńJuż nie możemy się doczekać na rogale :D Te wyglądają tak pysznie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki a dawno ich nie robilam. Twoje wygladaja bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy, zjadłabym i muszę sobie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńidealne do kawki :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjnie wyglądają, jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rogaliki z tego przepisu, najlepiej smakują w dzień upieczenia :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, dzięki za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńtakie szybkie i proste przepisy są niezastąpione :)wygladaja idealnie
OdpowiedzUsuńWyglądają tak smacznie, że mam ochotę schrupać monitor :)
OdpowiedzUsuńZapomnialas dopisac zeby DODAĆ ROZPUSZCZONA MARGARYNE :D Zrobilam dzis rogaliki z czekolada i troche z dzemem. Bardzo dobre, wszystkim smakowaly. Ciekawe czy jutro zrobia sie twarde? :)
OdpowiedzUsuń