Rogaliki krucho drożdżowe bez wyrastania

Monica 20 Comments


Pierwszy raz robiłam rogale bez wyrastania. Teraz już wiem, że pierwszy i nie ostatni. Robi się je ekspresowo, ponieważ nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, a potem drugi raz aż wyrosną rogale. Są banalne, po prostu zagniatamy składniki i wkładamy do piekarnika, po kilkunastu minutach wyciągamy pyszne, pachnące, kruch rogaliczki. Należy tylko pamiętać aby śmietana, drożdże i jaja nie były zimne. Córce bardzo smakowały, nie mogła się doczekać aż ostygną:)

Składniki na 40 niedużych rogalików

4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
250 g masła lub margaryny
7 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
szczypta soli
8 łyżek gęstej śmietany 18%, temp. pokojowej
3 żółtka, temp. pokojowej
10 dag (100 g) świeżych drożdży, temp. pokojowej
marmolada lub inne smarowidło około 200 g
cukier puder do obsypania

Masło lub margarynę rozpuszczamy i studzimy (ma pozostać płynna). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Drożdże wkruszamy do miseczki i dodajemy 3 łyżki śmietany, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukry, żółtka, rozpuszczone drożdże ze śmietaną, pozostałe 5 łyżek śmietany i zagniatamy ciasto. Będzie elastyczne, możemy podsypywać delikatnie mąką. Formujemy wałek i dzielimy na 5 równych części. Cztery odkładamy do lodówki, a piąty rozwałkowujemy na 3-4 mm, dzielimy na 8 kawałków, nakładamy po płaskiej łyżeczce nadzienia (nie za dużo bo wypłynie). Zwijamy rogale. Kładziemy na blasze w niedużych odstępach (nie rosną wiele) i wkładamy do piekarnika na 18 minut. Wyciągamy gdy upieką się na złoto. Ciepłe, nie gorące, posypujemy cukrem pudrem. Tak samo postępujemy z pozostałymi czterema porcjami.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. uwielbiam rogaliki w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. znam takie rogaliki, przepyszne sa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite te rogaliki, porywam kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Już je pokochałam, teraz jeszcze muszę te rogaliki upiec :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie proste przepisy, zmuszają one do pieczenia i gotowania.
    Twoje rogaliki wyglądają pysznie i mam nadzieję, że tak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubimy rogaliki-zawsze sie sprawdzają i są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już nie możemy się doczekać na rogale :D Te wyglądają tak pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam rogaliki a dawno ich nie robilam. Twoje wygladaja bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubimy, zjadłabym i muszę sobie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Perfekcyjnie wyglądają, jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię rogaliki z tego przepisu, najlepiej smakują w dzień upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię podobne, dzięki za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  13. takie szybkie i proste przepisy są niezastąpione :)wygladaja idealnie

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają tak smacznie, że mam ochotę schrupać monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapomnialas dopisac zeby DODAĆ ROZPUSZCZONA MARGARYNE :D Zrobilam dzis rogaliki z czekolada i troche z dzemem. Bardzo dobre, wszystkim smakowaly. Ciekawe czy jutro zrobia sie twarde? :)

    OdpowiedzUsuń