Kompot śliwkowo-winogronowy

Monica 5 Comments


Moja córa uwielbia kompoty. Najbardziej lubi z dodatkiem malin, bo pięknie pachną, lecz teraz gdy sezon na maliny dobiegł już końca i możemy tylko podbierać je z zamrażarki, gotujemy kompoty ze śliwek węgierek i winogrona. Są pyszne i z przyjemnością zastępują ciepłe popołudniowe herbatki, więc podajemy je nie tylko do obiadu :)

Składniki 

0.5 kg śliwek węgierek
0.5 kg czarnego winogrona
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki cukru kryształu ( można słodzić więcej, w zależności jak kwaśne macie winogrona)
woda źródlana
opcjonalnie laska cynamonu

Owoce myjemy, winogrona obieramy z kiści, przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą (około 3 litry) i gotujemy 10 minut (od zagotowania). Dodajemy cukry, mieszamy, studzimy lekko i pijemy :)

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Och, zachciało mi się kompotu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompoty pijam zwykle u babci, w domu rzadko je robię, ale Twój kompocik zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie! coś czuję ze wyląduje u mnie na stole podczas niedzielnego obiadu! :) Dziękuje! :D
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń