Pischinger ekspresowy

Monica 16 Comments


Gdy mamy ochotę na coś szybkiego i słodkiego, a do cukierni nie chce się iść, przygotowuję andrut/wafle przekładane różnymi masami. Znane są jako pischinger (piszinger), i cała masa jego pochodnych. Ta wersja, kakaowa, jest mega szybka, bez jaj i mmm...przepyszna. Smak dzieciństwa. Córa paluszkiem wyjadała masę, musiałam go szybko ewakuować z kuchni. Choć... moja mama robiła Takiego Pysznego pischingera, że aż ślinka cieknie. Pamiętam, że był z orzechami włoskimi, jak wynudzę przepis to zapewne będzie to następny piszinger na blogu. Zainspirowałam się Marysią.

Składniki na 1 duży okrągły lub kwadratowy wafel dostępny w sklepach

1 opakowanie wafli/andrutów
30 dag dobrego masła*
4 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
1 szklanka cukru
0.5 szklanki mleka
250 g mleka w proszku

Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy się stopi, nie wyłączając małego ognia dodajemy kakao i mieszamy rózgą/trzepaczką aby nie było grudek. Gdy dobrze je rozmieszamy, dodajemy cukier i przez chwilę dokładnie mieszamy całość, aż powstanie gęsta masa. Wlewamy mleko, mieszamy i od razu dodajemy mleko w proszku. Mieszamy intensywnie do momentu, aż powstanie jednolity gęsty krem. Ciepłą masę od razu rozsmarowujemy na waflach, wg pomysłu. Przykrywamy czymś ciężkim (np. książką) i odstawiamy na 2 godziny (a najlepiej do następnego dnia). Kroimy.

Smacznego!

*można dać 20 dag masła ale wtedy 3/4 szklanki mleka, a najlepiej wlewać powoli aby konsysntencja nie była zbyt rzadka

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam .... wspomnienie z dzieciństwa ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. z mlekiem w proszku to chyba moje najulubieńsze

    OdpowiedzUsuń
  3. Konczi i Szpileczka, Sosna, Aga Dzięki śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię takie same wafle, co najmniej kilka razy w roku pojawiają się na naszym stole, bo chyba każdy w rodzinie je uwielbia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tak!
    Szybko sie przygotowuje i jeszcze szybciej znika bo jest tak dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio robiłyśmy podobne wafle z kremem czeko i masłem orzechowym :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotki! Moje smaki dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasami robiłam, ale inny miałam przepis. Chyba Twojego spróbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń