Sałatka wielkanocna
Och, zdecydowanie za rzadko tu bywam. Uzbierało mi się mnóstwo przepisów, ale nie mam czasu ich dodać.
A przepis na tę przepyszną sałatkę dostałam od cioci. Miałam mieszane uczucia, okazało się, że zupełnie niepotrzebnie, bo sałatka bardzo nam smakowała. Jest inna niż wszystkie, bo czuć w niej nutkę chrzanu i słodko-kwaśną cebulkę perłową. Żółta jak kurcze ;) idealnie wpisze się w klimat świąt. Polecam!
Składniki na ok. 6 porcji
2 piersi z kurczaka
5 jaj
30 dag sera żółtego w kostce np. gouda lub edamski
1 puszka kukurydzy
1 słoik (ok 330 g) cebulki perłowej, marynowanej
1-2 łyżeczki chrzanu
4-5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
olej/oliwa
Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Jaja ugotować na twardo i posiekać. Szczypiorek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
podoba mi się ta sałatka ;)
OdpowiedzUsuńwielkanoc już tuż tuż więc się przepis przyda, dzięki.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńchyba zapeszyłam :< haha. no ale czekamy, czekamy! :)
OdpowiedzUsuńFajna i nie omieszkam wypróbować, bo wszelkie takie miksy lubimy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki:)!
OdpowiedzUsuńMmm, lubię dodawać chrzan do past na chleb. Może w sałatce też by sie sprawdził:)
OdpowiedzUsuńDla mnie był to dziwny dodatek, ale nadał sałatce fajnego ostrzejszego smaku i chrzanowego aromatu.
Usuńjaka żółciutka:) i z moim kochanym kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka:)
OdpowiedzUsuńSałatka!! Zabieram ze sobą;)
OdpowiedzUsuńPychotka:) W sam raz na Wielkanocne śniadanko.
OdpowiedzUsuńI mnie się podoba z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmakowita sałateczka. Lubię sałatki. Zrobię na Wielkanoc taką tradycyjną, jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
przepyszna jeszcze tylko jeden dzień i będę taką zajadać;)
OdpowiedzUsuńJej, jak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje szukałam jakiegoś połaczenia z chrzanem i widze ze ten przepis się przyda... Mam pytanie czy można tą sałatkę podać na Wielkanocny stół mimo że posiada mięso?!
OdpowiedzUsuńO ile się orientuję to tylko w Wielki Piątek nie je się mięsa ;)
UsuńChyba post przez Wielki Tydzień
UsuńNie wnikam.
UsuńW Wielkanoc nie ma postu! :)
UsuńPrzecież jak jedlibyśmy te pyszne smażone kiełbaski?
Pysznie wygląda ta sałatka... Czy ser można ewentualnie zetrzeć na tarce? Można użyć zwykłej cebulki będze jakaś różnica? Szczypiorek dodajemy do składników razem?
OdpowiedzUsuńMożna zetrzeć na tace, tylk wtedy salatka będzie bardziej"papkowata", pokrojony ser wygląda lepiej ;) Zwykła cebula nie wchodzi w grę, sałatka będzie miała całkiem inny smak. Szczypiorek dodajemy do całości i mieszamy, można zostawić troszkę i posypać po wierzchu.
UsuńGdzieś sie zagubiła kukurydza !!
UsuńNic nie zaginęło, jest podana w składnikach. A stwierdzenie : "wymieszć z pozostałymi składnikami" mówi samo za siebie i jest logiczne.
UsuńMożna użyć zwykłej cebuli? Wierch salatki można posypać startym serem? Można tą sałatkę zaserwować na Wielkanocny stół mimo że ma mięso?
OdpowiedzUsuńjw
UsuńSer można zetrzec na tarce? Szczypiorek dodajemy do reszty składników?
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie z można dodać zwykła cbule będzie jakaś różnica? Ser można zetrzeć na tarce i jeśli zostani obsypać wierzch sałatki? Szczypiorek dodajemy do środka do reszty składników... Czy można taką sałatke dać na świeta Wilkanocne mimo że ma mięso?
OdpowiedzUsuńPyszni wygląda mam pytanie szczypiorek dodajemy do środka do składników? Można użyć zwykłej cebuli będzie różnica? Czy można podać tą sałatkę np. Na Wielkanoc mimo że ma w sobie mięso?
OdpowiedzUsuńCzy można posypać wierzch serem startym na tarce? Nie zmieni to smaku. Można również użyć startego sera do środka sałatki?
OdpowiedzUsuńMożna posypać startym serem, ale "do środka" lepszy jest pokrojony. Sałatka ładniej wygląda z pokrojonym.
UsuńAle narobiłam sobie smaka tą sałatka wygląda super. Czy dodając 2 łyżeczki chrzanu sałatka jest wystarczająco ostra? Nie chce przedobrzyć i jej "przechrzanić":)
OdpowiedzUsuńJa dodawałam naszego białego Poloneza ;) i miała posmak chrzanowy, ale zdecydowanie nie była ostra, jak ktoś lubi ostrzejsza można dodać go więcej, z tym, że aromat chrzanu będzie bardziej wyczuwalny.
Usuńchrzanu dodać 2 lyżeczki normalne nie duże stołowe?
OdpowiedzUsuńNie ma łyżeczek stołowych, są łyżki stołowe.
Usuń2 Łyżeczki klasyczne, nasze, polskie, jak do herbaty ;) jak dasz więcej chrzan będzie dosyć mocno wyczuwalny.
Wykonałam sałatkę przed chwilą i jestem bardzo zadowolona!
UsuńMimo, że nie miałam jogurtu, dodałam nieco więcej majonezu, a moja mama stwierdziła, że musi być jeszcze trochę więcej chrzanu. Efekt pyszny :)
Cieszę się, że smakowała. Ja miałam chrzan domowej roboty ostry jak diabli i dwie łyżeczki wystarczyły ;) Można dać sam majonez, pewnie :)
Usuńa cebulkę dodaje się w całości czy pokrojoną - może głupie pytanie, ale nigdy nie używałam takiej do sałatek ;-)
OdpowiedzUsuń