Sałatka wielkanocna

Monica 40 Comments


Och, zdecydowanie za rzadko tu bywam. Uzbierało mi się mnóstwo przepisów, ale nie mam czasu ich dodać.
A przepis na tę przepyszną sałatkę dostałam od cioci. Miałam mieszane uczucia, okazało się, że zupełnie niepotrzebnie, bo sałatka bardzo nam smakowała. Jest inna niż wszystkie, bo czuć w niej nutkę chrzanu i słodko-kwaśną cebulkę perłową. Żółta jak kurcze ;) idealnie wpisze się w klimat świąt. Polecam!
































Składniki na ok. 6 porcji

2 piersi z kurczaka
5 jaj
30 dag sera żółtego w kostce np. gouda lub edamski
1 puszka kukurydzy
1 słoik (ok 330 g) cebulki perłowej, marynowanej
1-2 łyżeczki chrzanu
4-5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
olej/oliwa

Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Jaja ugotować na twardo i posiekać. Szczypiorek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:
  

40 komentarzy:

  1. podoba mi się ta sałatka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wielkanoc już tuż tuż więc się przepis przyda, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się to zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba zapeszyłam :< haha. no ale czekamy, czekamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna i nie omieszkam wypróbować, bo wszelkie takie miksy lubimy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, lubię dodawać chrzan do past na chleb. Może w sałatce też by sie sprawdził:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie był to dziwny dodatek, ale nadał sałatce fajnego ostrzejszego smaku i chrzanowego aromatu.

      Usuń
  8. jaka żółciutka:) i z moim kochanym kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka!! Zabieram ze sobą;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka:) W sam raz na Wielkanocne śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  11. I mnie się podoba z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowita sałateczka. Lubię sałatki. Zrobię na Wielkanoc taką tradycyjną, jak zawsze:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepyszna jeszcze tylko jeden dzień i będę taką zajadać;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jej, jak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie się prezentuje szukałam jakiegoś połaczenia z chrzanem i widze ze ten przepis się przyda... Mam pytanie czy można tą sałatkę podać na Wielkanocny stół mimo że posiada mięso?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile się orientuję to tylko w Wielki Piątek nie je się mięsa ;)

      Usuń
    2. Chyba post przez Wielki Tydzień

      Usuń
    3. W Wielkanoc nie ma postu! :)
      Przecież jak jedlibyśmy te pyszne smażone kiełbaski?

      Usuń
  16. Pysznie wygląda ta sałatka... Czy ser można ewentualnie zetrzeć na tarce? Można użyć zwykłej cebulki będze jakaś różnica? Szczypiorek dodajemy do składników razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zetrzeć na tace, tylk wtedy salatka będzie bardziej"papkowata", pokrojony ser wygląda lepiej ;) Zwykła cebula nie wchodzi w grę, sałatka będzie miała całkiem inny smak. Szczypiorek dodajemy do całości i mieszamy, można zostawić troszkę i posypać po wierzchu.

      Usuń
    2. Gdzieś sie zagubiła kukurydza !!

      Usuń
    3. Nic nie zaginęło, jest podana w składnikach. A stwierdzenie : "wymieszć z pozostałymi składnikami" mówi samo za siebie i jest logiczne.

      Usuń
  17. Można użyć zwykłej cebuli? Wierch salatki można posypać startym serem? Można tą sałatkę zaserwować na Wielkanocny stół mimo że ma mięso?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ser można zetrzec na tarce? Szczypiorek dodajemy do reszty składników?

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie z można dodać zwykła cbule będzie jakaś różnica? Ser można zetrzeć na tarce i jeśli zostani obsypać wierzch sałatki? Szczypiorek dodajemy do środka do reszty składników... Czy można taką sałatke dać na świeta Wilkanocne mimo że ma mięso?

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszni wygląda mam pytanie szczypiorek dodajemy do środka do składników? Można użyć zwykłej cebuli będzie różnica? Czy można podać tą sałatkę np. Na Wielkanoc mimo że ma w sobie mięso?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy można posypać wierzch serem startym na tarce? Nie zmieni to smaku. Można również użyć startego sera do środka sałatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można posypać startym serem, ale "do środka" lepszy jest pokrojony. Sałatka ładniej wygląda z pokrojonym.

      Usuń
  22. Ale narobiłam sobie smaka tą sałatka wygląda super. Czy dodając 2 łyżeczki chrzanu sałatka jest wystarczająco ostra? Nie chce przedobrzyć i jej "przechrzanić":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodawałam naszego białego Poloneza ;) i miała posmak chrzanowy, ale zdecydowanie nie była ostra, jak ktoś lubi ostrzejsza można dodać go więcej, z tym, że aromat chrzanu będzie bardziej wyczuwalny.

      Usuń
  23. chrzanu dodać 2 lyżeczki normalne nie duże stołowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma łyżeczek stołowych, są łyżki stołowe.
      2 Łyżeczki klasyczne, nasze, polskie, jak do herbaty ;) jak dasz więcej chrzan będzie dosyć mocno wyczuwalny.

      Usuń
    2. Wykonałam sałatkę przed chwilą i jestem bardzo zadowolona!
      Mimo, że nie miałam jogurtu, dodałam nieco więcej majonezu, a moja mama stwierdziła, że musi być jeszcze trochę więcej chrzanu. Efekt pyszny :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowała. Ja miałam chrzan domowej roboty ostry jak diabli i dwie łyżeczki wystarczyły ;) Można dać sam majonez, pewnie :)

      Usuń
  24. a cebulkę dodaje się w całości czy pokrojoną - może głupie pytanie, ale nigdy nie używałam takiej do sałatek ;-)

    OdpowiedzUsuń