Kotleciki warzywno-jajeczne
Robiliście? Są przepyszne i sycące. Miła odmiana od mięsnej, kotlecianej codzienności ;) Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, co ostatnio jest dla mnie priorytetem. Nawet mężowi, głównemu mięsożercy w domu, smakowały :) Kotleciki podałam z puree ziemniaczanym i oprószaną marchewką.
Składniki dla 4 osób (8 szt. kotlecików)
4 jaja, ugotowane na twardo
400 g włoszczyzny, posiekanej (z mrożonki)
2 jaja, surowe
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
około 1 szklanki bułki tartej
oliwa z oliwek/olej
Włoszczyznę rozmrażamy, siekamy i podsmażamy na oliwie/oleju. Studzimy, mieszamy z drobno posiekanymi jajami, surowymi jajami, koperkiem i przyprawami. Dosypujemy bułki tartej aż osiągną konsystencję nadająca się do ulepienia kotlecika. Pozostałą bułkę zostawiamy do panierowania.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju.
Propozycja podania na zdjęciu.
kotlety jajeczne to moja zmora - kojarzą mi się z jedzeniem w szkolnej stołówce i moja nienawiścią do nich jako dziecko. Już rok czasu chce dać im szansę i coś mi to ciężko wychodzi, ale takie z warzywami fajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJa też za nimi nie przepadałam, ale teraz naprawdę mi zasmakowały :)
UsuńJuż wiem co w piątek będzie na obiad:) Dzięki za inspirację:]
OdpowiedzUsuńTakie warzywne placuszki to fajna odmiana dla schabowego czy mielonego :)
OdpowiedzUsuńteż czasami robie i bardzo je wszyscy lubia :)
OdpowiedzUsuńSmakowite są te kotleciki. Nie robiłam jeszcze takich, chyba musze spróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Dziękuję wszystkim i polecam kotleciki :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne kotleciki, wyglądają znakomicie !!! Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygladają :)!
OdpowiedzUsuńPycha taki obiadek, podoba mi się:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie!
OdpowiedzUsuńDania dla wege, idealne !
OdpowiedzUsuńW składnikach oliwa, w opisie przygotowania olej.
OdpowiedzUsuńTo na czym je w końcu smażymy?
Wg gustu :)
Usuń