Kotleciki warzywno-jajeczne

Monica 15 Comments


Robiliście? Są przepyszne i sycące. Miła odmiana od  mięsnej, kotlecianej codzienności ;) Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, co ostatnio jest dla mnie priorytetem. Nawet mężowi, głównemu mięsożercy w domu, smakowały :) Kotleciki podałam z puree ziemniaczanym i oprószaną marchewką.


Składniki dla 4 osób (8 szt. kotlecików)

4 jaja, ugotowane na twardo
400 g włoszczyzny, posiekanej (z mrożonki)
2 jaja, surowe
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
około 1 szklanki bułki tartej
oliwa z oliwek/olej

Włoszczyznę rozmrażamy, siekamy i podsmażamy na oliwie/oleju. Studzimy, mieszamy z drobno posiekanymi jajami, surowymi jajami, koperkiem i przyprawami. Dosypujemy bułki tartej aż osiągną konsystencję nadająca się do ulepienia kotlecika. Pozostałą bułkę zostawiamy do panierowania.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju.

Propozycja podania na zdjęciu.
Smacznego!

Inspiracja

15 komentarzy:

  1. kotlety jajeczne to moja zmora - kojarzą mi się z jedzeniem w szkolnej stołówce i moja nienawiścią do nich jako dziecko. Już rok czasu chce dać im szansę i coś mi to ciężko wychodzi, ale takie z warzywami fajnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też za nimi nie przepadałam, ale teraz naprawdę mi zasmakowały :)

      Usuń
  2. Już wiem co w piątek będzie na obiad:) Dzięki za inspirację:]

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie warzywne placuszki to fajna odmiana dla schabowego czy mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też czasami robie i bardzo je wszyscy lubia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite są te kotleciki. Nie robiłam jeszcze takich, chyba musze spróbować:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim i polecam kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pyszne kotleciki, wyglądają znakomicie !!! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha taki obiadek, podoba mi się:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. W składnikach oliwa, w opisie przygotowania olej.
    To na czym je w końcu smażymy?

    OdpowiedzUsuń