Ciasteczka owsiane na maśle i mące żytniej

Monica 36 Comments


Kolejne owsiankowe, jednak inne niż reszta. Może nie są fit, bo kalorii troszkę mają, ale zaręczam, że bardzo słodkie też nie będą. Pyszne, chrupiące, aromatyczne. Warto schrupać takie ciacho do porannej kawki lub popołudniowej herbaty. Możecie dodać do nich cokolwiek chcecie, żurawinę, rodzynki, wszelkie ziarna. Są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Nie wymagają wielu składników, zrobicie je z tego co zapewne macie w kuchni. Możecie je polać czekoladą, jeśli chcecie iść na całość ;)

Składniki na 2 blachy

2 szklanki płatków owsianych np. górskich
20 dag masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki żytniej  typ 720 (ewentualnie pełnoziarnistej)
0.5 szklanki żurawiny/rodzynek/ulubionych ziaren
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło roztapiamy na dużej patelni, wrzucamy płatki i smażymy aż zaczną się rumienić, wtedy dodajemy cukier brązowy i waniliowy, smażymy około 4-5 minut, aż płatki zyskają złoty kolor. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę, rodzynki lub inne dobroci i proszek do pieczenia, na końcu jaja. Dokładnie mieszamy łyżką. Wykładamy po łyżce masy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, w lekkich odstępach i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Studzimy. 

Smacznego!


36 komentarzy:

  1. lubię bardzo takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasteczka do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakie zdrowe słodkości! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, robiłam kiedyś podobne ale na płatkach kukurydzianych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, na płatkach kukurydzianych nigdy nie robiłam, fajny pomysł :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię takie chrupacze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wyglądają, nigdy takich nie robiłam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc zachęcam do spróbowania! :)

      Usuń
  7. Uwielbiam owsiane ciacha Sa zawsze cudowne i nie trudne do zrobienia a przy zmianie dodatkow zaskakują wielu znajomych Po fotografii można smialo stwierdzić ze twoje udaly się rewelacyjnie i pewnie już nie ma ani jednego Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Masło nadaje na pewno cudownego aromatu ciasteczkom. :)
    http://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za wspaniałe ciasteczka :-) Ciepło pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Owsianych ciasteczek nigdy dość :D pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo smacznie :) Ciekawa jestem, jak na ich smak wpływa mąka żytnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żytnia 720 prawie wcale nie wpływa na smak :) Razowa byłaby bardziej wyczuwalna.

      Usuń
  12. Kiedyś u mnie w domu bazą do płatków owsianych było kakao. Dość podobnie te ciasteczka wyglądały, ale ich wykonanie było z grubsza inne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kakao nie próbowałam, muszę zrobić :)

      Usuń
  13. Kocham takie wypieki z dodatkiem ziarenek i płatków:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie się prezentują ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. To już wiem do czego zużyję moją mąkę żytnią, którą kupiłam do zakwasu na żur :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam omlet na mące żytniej 720, jest pyszny :)

      Usuń
  16. Bardzo lubię takie ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasteczka owsiane, Twoje wygladaja bardzo kuszaco :).

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojjjj, z pewnością są pycha! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają bardzo apetycznie, takie złociste.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają apetyczni, podobne córka piecze od czasu do czasu :)

    OdpowiedzUsuń