Jaglane brownie bez cukru (wysokoproteinowe)
Długo szukałam fajnego, zdrowego jaglanego brownie. I nie byłabym sobą gdybym nie wykombinowała czegoś swojego ;) Brownie pieczone było głównie dla męża 'wszystkojada" ( on jest aktualnie w lepszej formie niż ja ) ale ja też go podjadałam. Jest smaczne, wilgotne i zapychające. Polecam!
Składniki na kwadratową formę
1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) ( 100 g) + szczypta soli
60 g oleju kokosowego
3 jaja M
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki gorzkiego, ciemnego kakao
3 łyżki miodu (u mnie spadziowy) lub 4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
1,5 miarki odżywki białkowej (u mnie smak waniliowo-orzechowy )
opcjonalnie: orzechy włoskie, posiekane
opcjonalnie: orzechy włoskie, posiekane
Kaszę, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w 1,5 szklanki wody na małym ogniu około 12 minut, często mieszając (chyba, że macie kaszę w woreczku 100 g, gotujemy wtedy wg opakowania)aż cała woda odparuje. Studzimy lekko i dodajemy olej kokosowy (z lenistwa nie chciało mi się go osobno rozpuszczać). Blendujemy kaszę z olejem. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy orzechami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45 minut.
Nie jadłam takiego ;) Ładne Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z tym brownie :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda :) Z kaszy jaglanej brownie jeszcze nie robiłam ale z pewnością by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne, aż sama się zdziwiłam, że takie dobre :)
UsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńPrzepis akurat dla mnie, bo muszę uważać na cukier. Myślę, że brak białkowej odżywki nie zmieni zasadniczo smaku brownie.
OdpowiedzUsuńNie zmieni smaku ;)
UsuńKasza jaglana jest moją ulubiona i muszę w końcu z niej ciacho zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Świetne ciasto :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Bardzo ładnie Ci wyrosło :)
OdpowiedzUsuńJuż sama struktura ciasta nam się bardzo podoba :D
OdpowiedzUsuńfajne, wysokie to brownie :) podoba mi się i przepis nie jakiś udziwniony, tylko z produktów, które mam w domu :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho :) takie zdrowe to dla mnie top1 :)
OdpowiedzUsuńfajnie :) z chęcią przetestuje
OdpowiedzUsuńKuszące ciacho :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam czegoś takiego <3!!!! cudowny pomysł a zdjęcie krzyczy - zjedz mnie! :O
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Fajne danie ! Aż chce się spróbować ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i wgl świetny pomysł :) w weekend postaram się zrobić :)
OdpowiedzUsuńZrobię przy najbliższej okazji :) Cudo!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować kiedyś! :)
OdpowiedzUsuńPyszne brownie! Nie całkiem bez cukru, ale rozumiem, że masz na myśli rafinowany...
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie i z na pewno też tak smakuję :)
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, a jeszcze lepiej na pewno smakuje! Tym bardziej, że jest bez cukru! ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy patent z tą odżywką białkową. Śmieszne może być jej kupowanie w sklepach z tego typu suplementami, gdy powie się Panu, że to na ciasto :)
OdpowiedzUsuńMega przepis! Dzisiaj będzie testowany
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!
OdpowiedzUsuńKasze jaglana bardzo lubię mniam 9
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Idealny dla kogoś, kto trenuje A nie umie odmówić sobie słodyczy ;)
OdpowiedzUsuńDobrze, że nie wysokoprocentowe ;)
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam, co tu dużo więcej pisać? ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny sernik, dzieci były zadowolone
OdpowiedzUsuńWypróbuję, wygląda super!
OdpowiedzUsuń