Placek na maślance z truskawkami i kruszonką

Monica 26 Comments



Przepis na ten placek znalazłam na forum Cin Cin. Wydawał się łatwy i szybki do zrobienia więc zabrałam się z jego wykonanie. Co prawda trochę przeraziła mnie ilość proszku do pieczenia (całe opakowanie!) ale nie zraziłam się na tyle aby go nie wypróbować.

Placek wyglądem przypomina ciasto drożdżowe, jest puszysty, lekki, a kruszonka przyjemnie chrupie.
Można do niego dodać co tylko lubicie, ja użyłam truskawek, które zamroziłam latem. Wszystkim bardzo smakował.

Składniki na dużą prostokątną blachę

Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (ja dałam 2 i pół łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy

Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag margaryny Kasi
17 dag cukru

Ciasto:
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę. ( Można najpierw utrzeć jajka z cukrami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z maślanką. Na końcu dodać olej i wylać na blache wyłożoną papierem do pieczenia).
Na ciasto wyłożyć owoce świeże lub z kompotu (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to kruszonkę.

Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną Kasię i szybko ręcznie zagnieść.

Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.

Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo przyjemnie.:)
    Pieczenie nie jest moją mocną stroną, więc podziwiam wszystkich, którzy to robią z sukcesem. A już zwłaszcza tych, którzy pieką ciasta z owocami. One puszczają sok i z ciasta robi się zakalec. Tzn. mnie się robi, bo jak widać ten problem jakoś omija Ciebie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto sprawilo, ze zatesknilam za latem... I za truskawkami. Wyglada strasznie apetycznie :) Porywam kawaleczek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobny ale na jogurcie :-) Jest pyszny, długo wilgotny i znika bardzo szybko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. te truskawki...
    takie wakacyjne ciasto. wspaniałe.
    przenosi do letniego ogrodu. pełnego owoców.

    OdpowiedzUsuń
  5. totalny strzał w dziesiątkę;) takie ciasta kocha mój połówek, i jeszcze z owocami...mmm

    OdpowiedzUsuń
  6. robię czesto to ciasto..bardzo mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję serdecznie wszystkim ! :)

    Jak się piekło ciasto, to w domu unosił się taki zapach jakby co najmniej był już czerwiec i pierwsze truskawki w sklepach :) Uwielbiam truskawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale zapachnialo latem ... a ciasto z kruszonka,pachnie tez moim domem rodzinnym ,ale pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewam- uwielbiam krusznki :) To czasem zwieńczenia całego ciasta :) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. taki placek kojarzy mi się z latem. i to same miłe skojarzenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. asieja- truskawy zdecydowanie z latem kojarzą się najbardziej :) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. znam i robię potwierdzam że jest pyszne ale twoje wyglada obłednie ,mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie pysznie! Tęsknię za takimi ciastami. Bardzo lubię ciacha na maślance.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. pollyzeczki, Majana- dziękuję Wam bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie zrobiłam (z jabłkami) - skusiło mnie, bo robi się je szybko, a w domu chciało się wszystkim czegoś słodkiego! Słodziutkie jest (następnym razem dam nieco mniej cukru), środek wilgotny, kruszonka chrupiąca. Pyszne! Zaraz wrzucę na swojego bloga http://pysznezycietamary.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Tamaro- cieszę się, że smakował :) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smacznie wygląda i aż sama postanowiłam upiec :) U mnie w wersji z mrożonymi malinami. Rozpływam się, bo smakuje cudownie..

    OdpowiedzUsuń
  18. Barbaro- cieszę się, że samkował :) Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj tak tak.... to jest to na co mam ochotę ;O)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wiolu - zachęcam do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. niebo w gębie!!! Zrobiłam z połowy porcji bo dla siebie i męza, ale chyba jutro będzie powtórka. Ubijałam najpierw jajka z cukrem a potem reszta po troszku.

    OdpowiedzUsuń
  22. blackrose- cieszę się, że smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  23. cześć, już raz piekłam to ciasto ale zabieram się teraz drugi i w przepisie jest dwa razy o maślance a nie ma nic o oleju;)? pozdrawiam , super szybki i fajny przepis - buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie ? Już poprawiłam :) Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń