Ciasto kruche z jabłkami i masą kokosową

Monica 37 Comments


Lubię wszelkie ciasta z jabłkami. To jedne z moich najulubieńszych, nawet śliwki w drożdżowym cieście ich nie przebiją. Polecam połączenie, zresztą chyba dobrze znane, jabłek i kokosu. Masa kokosowa jest tutaj delikatna i puszysta. Ciasto kruche i delikatne połączone z soczystymi jabłkami. 



Składniki na dużą prostokątną formę

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
16 g cukru waniliowego
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
szczypta soli

Masa jabłkowa:
około 1,5 kg jabłek, na placek np. szarej renety
1-2 łyżki cukru

Masa kokosowa:
1 szklanka cukru
4 białka
szczypta soli
170 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto (przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto). Dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy.

Masa jabłkowa: jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier. Gdyby jabłka były bardzo soczyste, odciskamy trochę soku. Ja tego nie robiłam.

Masa kokosowa: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy porcjami cukier, wiórki i mąkę. Dokładnie mieszamy.

Na jednej części ciasta wykładamy jabłka, dociskamy. Na jabłka wykładamy masę kokosową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika. Pieczemy około 35 minut do zrumienienia ciasta. 

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Smacznego!

37 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie:)
    Wypróbuję napewno,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez uwielbiam ciasta z jabłkami ;) Chociaz wspomniana drożdzówa ze śliwkami jak dla mnie je przebija :]
    W połączniu z kokosem kiedyś jadłam jabłecznika. Takiej wersji jeszcze nie, więc wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale rozpusta! koskos, jabłka, kruche ciasto..
    żyć i nie umierać. i nie odmawiać sobie! cudowny rarytas wśród ciast.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zawsze pięknie i smacznie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne jest to ciasto. Ja tez lubię ciasta z jabłkami, a kokos wielbię, a więc połączenie wg mnie idealne.:)
    Pozdrowienia cieple:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super to ciasto, te warstwy bardzo do mnie trafiają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności:) uwielbiam jabłkowe ciasta:) miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomity jabłecznik, pyszne smaki !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm, świetnie się zapowiada. Uwielbiam kokos :D

    OdpowiedzUsuń
  11. No no...taakie bogate :-) Doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie zjadłabym takie ciacho, nawet o tej godzinie!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja wprot odwrotnie..nie przepadam za ciastami z dodatkiem jablek ale Twoje ciacho wyglada tak kuszaco, ze na pewno sprobowalabym kawalek :) I ta kokosowa warstwa...Pycha!

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo kusząca kosteczka

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję serdecznie wszystkim za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale wykwintne ciacho:-). Tyle w nim pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  17. jablka, kokos... podoba mi sie to polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudownie kuszące.. ma wszystko co lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. ja również lubię ciasta z jabłkami. wiórki kokosowy to fajny dodatek.

    Co Dziś Zjem Na Śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  20. Długo mnie nie musisz przekonywać, bo uwielbiam kokosowe akcenty :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Już wiem co upiekę w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Rewelacyjne ciasto, upiekłam je na święta i jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wypróbowałam wczoraj, zarówno ciepłe jak i dzisiaj zimne już ciasto jest pyszne. Wszystkim bardzo smakuje. U mnie wszyscy przepadają za kokosem :) Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. wlasnie upieklam :) przepyszne i proste, wykonane z pomoca mojego synka ktory upodobal sobie walkowanie ciasta :) jest to chyba 1wsze ciacho z jablkami ktore mi sie udalo!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto pyszne:) Polaczenie jablek i kokosa... poezja smaku;)
    Jesli ktos, tak jak ja, nie lubi zbyt slodkich ciast (kwestia indywidualna, co dla kogo znaczy "zbyt slodkie";) heh..) albo inaczej, lubi malo slodkie ciasta, to radze zmniejszyc odrobine ilosc cukru, szczegolnie w masie kokosowej.
    Dziekuje za przepis:) to moje czwarte upieczone wlasnorecznie, udane ciasto!

    A dla tych, ktorzy w tematyce pieczenia slodkosci sa tak obeznani jak ja;) rada: margaryna/maslo powinna byc dobrze schlodzona,z pewnoscia nie powinna byc o temp pokojowej, o czym przekonalam sie sama. Po wyrobieniu(krotkim) ciasta (przed walkowaniem) dobrze jest wstawic go na ok 30min do lodowki. Przy pierwszym podejsciu tluszcz nie byl schlodzony i ciasto odmowilo wspolpracy, bylo kleiste i rwalo sie ale na to tez, jak sie okazuje,jest dobry sposob. Na blacie/stolnicy rozkladamy kawelek folii spozywczej, porcje ciasta rozplaszczamy dlonmi, kladziemy na folii i przykrywamy drugim kawalkiem folii. Dzieki tej technice ciasto nie klei sie ani do walka ani do blatu i latwiej jest przetransportowac go do foremki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masło powinno być twarde, zawsze takie powinno być do kruchych ciast.
      Cieszę się, że się udało i smakowało :)

      Usuń
  26. A czy zamiast walkowac moge ciasto zetrzec na tarce o grubych oczkach????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dobrze go schłodzisz, to można zetrzeć :) Tylko odciśnij sok z jabłek żeby nie zalały całkiem startego ciasta (bo nie jest zwarte ma dziurki, wiadomo).

      Usuń
  27. Thank you za odpowiedz! Dam znac po swietach jak wyszlo!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  28. A spodu nie podpiekamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, ale jak masz mieć obawy (zależy od jabłek, jak maja dużo wody to ciasto może podmoknąć) to można podpiec 20 minut sam spód.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  29. Swietny przepis , ale koniecznie trzeba spod ciasta podpiec wczesniej- dól wyszedl surowy( nie z winy jablek)

    OdpowiedzUsuń