Tarta pâte sucrée z serem i rabarbarem
Pâte sucrée to mój ulubiony rodzaj ciasta do tart. Ciasto rodem z Francji. Jest słodkie, ma konsystencję kruchą jak ciasteczka ale jednocześnie jest jednolite i gładkie. Z dodatkiem sera z delikatnym posmakiem cytryny i kwaskowym, miękkim rabarbarem - to niebo w gębie.
Rabarbar chyba już wszędzie się pojawił, ale gdyby tak nie było, tartę można zrobić z innymi owocami np. z truskawkami, jagodami, malinami itd. I tym oto sposobem, jest to mój pierwszy przepis do akcji Rabarbarowej :)
Składniki na tartę o średnicy 26 cm
Pâte sucrée:
175 g mąki pszennej
szczypta soli
75 g masła, lekko zmiękczonego
2 żółtka
40 g cukru pudru
Poza tym:
200 g sera białego tłustego lub półtłustego
50 g cukru pudru
2 jaja, oddzielone od żółtek
otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
150 ml śmietany kremówki
kilka łodyg rabarbaru (ok. 5 sztuk)
Pâte sucrée: Mąkę i sól przesiewamy na stolnicę, usypujemy stożek, robimy wgłębienie i wbijamy żółtka. Dodajemy masło, wodę ( 7 łyżeczek, -> 1 łyżeczka na 25 g mąki) i cukier. Palcami jednej dłoni ucieramy składniki na papkę o konsystencji jajecznicy. Ciasto stopniowo podsypujemy mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut przed użyciem.
Do misy wkładamy twaróg, cukier puder i żółtka, dodajemy skórkę z cytryny i sok oraz śmietanę. Całość dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z twarogiem.
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na ok. 5 cm kawałki.
Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy i wykładamy nim wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę. Z pozostałych skrawków ciasta wycinamy listki. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Wykładamy na dno ser, na wierzchu układamy rabarbar. Wyciętymi listkami ozdabiamy brzeg formy. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut, aż ser się zarumieni.
Ostudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracja zaczerpnięta z książki "Tarty" Wyd. Muza
Piękna, puszysta tarta z kuszącym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńśliczna tarta! taka smakowita i słoneczna:)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie przepiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńArcydzieło sztuki cukierniczej - te kruche listki na środku.:)
Poza tym sam rabarbar jest niezwykle malowniczym warzywkiem - ta jego geometria za każdym razem robi na mnie wrażenie.:)
Takie ciasto skosztowałabym nie bacząc na dietę.:)
Wspaniała! Chętnie bym się poczęstowała, bo rabarbar kocham miłością wielką i niezmiennie rosnącą;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Evitaa, BasiaP, Anna-Maria- dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńLekka- och nie przesadzaj. Listki robi się szybko i przyjemnie :) O tak, rabarbarowe wzory są kuszące :) Dziękuję i pozdrawiam!
Piękna i apetyczna!
OdpowiedzUsuńNo mnie tez bardzo podobaja sie te listki :) Bardzo ladnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńAch, pyszna i piękna tarta!
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie rabarbaru i sera.
Haniu, Katie, Amber- dziękuję ślicznie! :)
OdpowiedzUsuńCzarujaca tarta ;))
OdpowiedzUsuńLubię rabarbara ;) tylko to ciasto wydaje mi się bardzo kaloryczne, więc może tylko od ciebie skubnę kawałeczek w myśl zasady, że cudze nie tuczy :D
OdpowiedzUsuńŚliczna! smakowita!
OdpowiedzUsuńmiss_coco - dziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuńAngi- no tak, kalorii to sobie troszkę naliczyła ta tarta, bo jaja, ser, śmietanka...ale warto! :) Dziękuję i częstuję ;)
Buziaczku- dziękuję ślicznie!
pieknie wyszła !! mniam !!
OdpowiedzUsuńJakie piekne, sloneczne ciasto rabarbarowe...u mnie tez niedlugo jakies zagosci bo mam w lodowce rabarbar...teraz tylko szukam natchnienia jakie???
OdpowiedzUsuńpollyzeczki- dzięki!
OdpowiedzUsuńEwam- polecam mojego starego przekładańca z rabarbarem: http://wino-i-oliwki.blog.onet.pl/Przekladaniec-z-rabarbarem,2,ID375005807,n
Dziękuję i pozdrawiam!
to chyba taki tarto-serniczek :D wygląda super!
OdpowiedzUsuńgruszko z fartuszka- dziękuję ślicznie za odwiedziny i miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń