Tarta pâte sucrée z serem i rabarbarem

Monica 18 Comments



Pâte sucrée to mój ulubiony rodzaj ciasta do tart. Ciasto rodem z Francji. Jest słodkie, ma konsystencję kruchą jak ciasteczka ale jednocześnie jest jednolite i gładkie. Z dodatkiem sera z delikatnym posmakiem cytryny i kwaskowym, miękkim rabarbarem - to niebo w gębie.

Rabarbar chyba już wszędzie się pojawił, ale gdyby tak nie było, tartę można zrobić z innymi owocami np. z truskawkami, jagodami, malinami itd. I tym oto sposobem, jest to mój pierwszy przepis do akcji Rabarbarowej :)










Składniki na tartę o średnicy 26 cm

Pâte sucrée:

175 g mąki pszennej
szczypta soli
75 g masła, lekko zmiękczonego
2 żółtka
40 g cukru pudru

Poza tym:
200 g sera białego tłustego lub półtłustego
50 g cukru pudru
2 jaja, oddzielone od żółtek
otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
150 ml śmietany kremówki
kilka łodyg rabarbaru (ok. 5 sztuk)

Pâte sucrée: Mąkę i sól przesiewamy na stolnicę, usypujemy stożek, robimy wgłębienie i wbijamy żółtka. Dodajemy masło, wodę ( 7 łyżeczek, -> 1 łyżeczka na 25 g mąki) i cukier. Palcami jednej dłoni ucieramy składniki na papkę o konsystencji jajecznicy. Ciasto stopniowo podsypujemy mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut przed użyciem.

Do misy wkładamy twaróg, cukier puder i żółtka, dodajemy skórkę z cytryny i sok oraz śmietanę. Całość dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z twarogiem.

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na ok. 5 cm kawałki.

Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy i wykładamy nim wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę. Z pozostałych skrawków ciasta wycinamy listki. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Wykładamy na dno ser, na wierzchu układamy rabarbar. Wyciętymi listkami ozdabiamy brzeg formy. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut, aż ser się zarumieni.

Ostudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja zaczerpnięta z książki "Tarty" Wyd. Muza

18 komentarzy:

  1. Piękna, puszysta tarta z kuszącym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna tarta! taka smakowita i słoneczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie przepiękne ciasto!
    Arcydzieło sztuki cukierniczej - te kruche listki na środku.:)
    Poza tym sam rabarbar jest niezwykle malowniczym warzywkiem - ta jego geometria za każdym razem robi na mnie wrażenie.:)
    Takie ciasto skosztowałabym nie bacząc na dietę.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała! Chętnie bym się poczęstowała, bo rabarbar kocham miłością wielką i niezmiennie rosnącą;P
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Evitaa, BasiaP, Anna-Maria- dziękuję za miłe słowa :)

    Lekka- och nie przesadzaj. Listki robi się szybko i przyjemnie :) O tak, rabarbarowe wzory są kuszące :) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. No mnie tez bardzo podobaja sie te listki :) Bardzo ladnie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, pyszna i piękna tarta!
    Wspaniałe połączenie rabarbaru i sera.

    OdpowiedzUsuń
  8. Haniu, Katie, Amber- dziękuję ślicznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię rabarbara ;) tylko to ciasto wydaje mi się bardzo kaloryczne, więc może tylko od ciebie skubnę kawałeczek w myśl zasady, że cudze nie tuczy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. miss_coco - dziękuję ślicznie :)

    Angi- no tak, kalorii to sobie troszkę naliczyła ta tarta, bo jaja, ser, śmietanka...ale warto! :) Dziękuję i częstuję ;)

    Buziaczku- dziękuję ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie piekne, sloneczne ciasto rabarbarowe...u mnie tez niedlugo jakies zagosci bo mam w lodowce rabarbar...teraz tylko szukam natchnienia jakie???

    OdpowiedzUsuń
  12. pollyzeczki- dzięki!

    Ewam- polecam mojego starego przekładańca z rabarbarem: http://wino-i-oliwki.blog.onet.pl/Przekladaniec-z-rabarbarem,2,ID375005807,n
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. to chyba taki tarto-serniczek :D wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  14. gruszko z fartuszka- dziękuję ślicznie za odwiedziny i miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń